Ze zahrady na stůl: Jarní recepty plné vitamínů

6 min.
14. dub'23

Dlouhá zima prospívá odpočinku, po kterém se na jaře potřebuje nastartovat organismus celé rodiny. K tomu jsou jako stvořené nejen častěji zářící sluneční paprsky, ale také první jarní zelenina plná vitamínů a minerálů. Jak chutně doplnit výživné látky, které po zimě chybí malým i velkým?

Jarní cibulka, špenát, chřest, medvědí česnek, ředkvička… Zdravá jarní zelenina právě zažívá svou sezónu a na vašem stole by určitě neměla chybět. Připravili jsme si pro vás chutné a zdravé recepty, které zasytí celou rodinu a budou pastvou nejen pro hladová bříška, ale také chuťové buňky. Množství ingrediencí nezapomeňte vždy přizpůsobit počtu strávníků.

Chřestovo-špenátová polévka

Tato pestrá zelená polévka dodá celé rodině spoustu sil a energie pro všechny jarní práce. V jedné porci naleznete množství kyseliny listové, vlákniny, draslíku, vitamínu K, vápníku, hořčíku, mědi, a dokonce i manganu. Chřestová sezóna trvá na rozdíl od té špenátové jen krátce, proto ji naplno využijte a doplňte sobě i svým dětem po zimě tolik potřebné vitamíny a minerály.

Ingredience

  • 4–5 kousků chřestu
  • ¼ šálku špenátu
  • ½ šálku kokosového mléka
  • ½ citronu

Postup

  • Chřest omyjte, odlomte zdřevnatělé konce, překrojte na polovinu a vložte spolu se špenátem do parního vařiče. Do nádržky dolijte vodu po úroveň 2 a nechte vařit.
  • Po uvaření zeleninu spolu s ostatními ingrediencemi důkladně rozmixujte.
  • Pokud je polévka příliš hustá, zřeďte ji vodou, ve které se vařil chřest se špenátem.

Špargľová polievka

Těstoviny s medvědím česnekem

Medvědí česnek, podobně jako chřest, roste jen velmi krátce, ale jeho léčivé účinky si můžete díky zmrazení užívat během celého roku. Po dlouhé zimě oceníte zejména jeho schopnost bojovat při onemocnění horních cest dýchacích a při žaludečních potížích. Medvědí česnek kromě toho snižuje krevní tlak, má protizánětlivé účinky, výraznou detoxikační schopnost a ulevuje i od bolestí hlavy.

Ingredience

  • spoooousta listů medvědího česneku
  • 250 g těstovin
  • kousek másla
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • nastrouhaný parmazán
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  • Medvědí česnek nasekejte nadrobno a zpracujte v pánvi na olivovém oleji.
  • Když se množství česneku zredukuje, přidejte podle chuti sůl a pepř, kousek másla, smetanu na vaření a vařte ještě chvíli, než se chutě dokonale spojí.
  • Ve velké pánvi nebo hrnci smíchejte tuto směs s uvařenými těstovinami a na talíři štědře posypte parmazánem.

Cestoviny s medvedím cesnakom

Barevný jarní salát se sladkým dresinkem

Hledáte po těžkých jídlech něco osvěžujícího, ale zároveň sytého a zdravého? Salát pro celou rodinu, ve kterém se ukrývá spousta jarní zeleniny, je to pravé ořechové. Hlavní roli v něm hraje ředkvička s vysokým podílem vitamínu C, vlákniny a kyseliny listové a nechybí ani jarní cibulka, která je po zimě vždy první předzvěstí jara.

Ingredience

  • 4 ks jarní cibulky
  • 2 svazky ředkvičky
  • 1 menší cuketa
  • cizrna v konzervě
  • quinoa
  • 4 vajíčka
  • bílý jogurt
  • sůl a pepř
  • petrželka
  • med
  • olivový olej

Postup

  • Cibulku a ředkvičku opláchněte a nakrájejte.
  • Cuketu rovněž opláchněte, nakrájejte na kolečka, osolte, opepřete a lehce opečte na grilovací pánvi.
  • Quinou uvařte podle návodu na obalu a také vajíčka uvařte natvrdo (preferujete-li naměkko, můžete je uvařit i tak, v salátu se vám pak promíchají s dresinkem).
  • V misce umíchejte dresink – smíchejte jogurt, med, nasekanou petrželku, sůl a pepř.
  • Všechny ingredience (kromě dresinku a vajíček) smíchejte, naservírujte na talíř nebo do misky, ozdobte vajíčkem, pokapejte dresinkem a podávejte.
  • Přidat můžete jakoukoli jinou surovinu (salát výborně chutná i s avokádem, chřestem či ořechy), ale také grilovaná kuřecí prsa, steak z tuňáka či lososa, popřípadě tofu.

Jarný šalát

Bezlepkové řepové palačinky

Červená řepa sice není typická jarní plodina, ale během velikonočního období je pravidelnou součástí mnoha jídelníčků. Vařená, nakládaná, ale i pečená obsahuje množství vitamínu B, C a E, ale také draslíku, železa, hořčíku, jódu, zinku či manganu. Že vás nikdy nenapadlo použít tuto odrůdu řepy na něco sladkého? Růžovým palačinkám nikdo neřekne ne, tak směle do toho.

Ingredience

  • 3 ks červené řepy
  • 1 šálek mandlového mléka
  • 1 vajíčko
  • ½ čajové lžičky vanilky
  • 2 polévkové lžíce agávového sirupu
  • 1 šálek mandlové mouky
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • ¼ čajové lžičky soli

Postup

  • Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky, vložte do parního vařiče, do nádržky dolijte vodu po úroveň 3 a uvařte.
  • V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl a rozmixujte spolu s uvařenou červenou řepou.
  • Ve zvláštní míse smíchejte mléko, vajíčko, vanilku a agáve sirup a takto promíchané ingredience přidejte ke směsi s řepou.
  • Důkladně promíchanou palačinkovou směs nechte pár minut odstát, a nakonec pečte na pánvi z každé strany přibližně 3 minuty, nebo dokud nejsou palačinky dostatečně upečené.
  • Servírujte s čerstvým ovocem, šlehačkou a čokoládou.

Ružové cviklové palacinky

Křupavé reveňové crumble

Možná vás to překvapí, ale reveň (rebarbora) je i přes své využití v pečení zelenina. Mísí se v ní nasládlá a kyselá chuť, což představuje dokonalou kombinaci pro přípravu křupavého crumble. Tato zelenina pocházející z Asie je skvělým zdrojem vitamínů A, B3, B5, B9, C a K a je bohatá také na vápník, draslík, hořčík, železo, sodík a mangan. Její konzumaci však nepřehánějte – reveň obsahuje množství kyseliny šťavelové, která při nedostatku žaludeční kyseliny znemožňuje vstřebávání vápníku.

Ingredience

  • reveň
  • 150 g celozrnná mouka
  • 150 g ovesné vločky
  • 200 g máslo
  • 200 g třtinový cukr
  • špetka soli
  • 2 čajové lžičky skořice

Postup

  • Troubu předehřejte na 180 °C, plech nebo formu na pečení vystelte pečicím papírem nebo vymažte máslem.
  • Změklé máslo smíchejte s celozrnnou moukou, rozmixovanými ovesnými vločkami, poloviční porcí cukru, špetkou soli a skořicí.
  • Rebarboru opláchněte, nakrájejte a smíchejte se zbývajícími 100 g cukru. Přidejte ji do těsta a vylijte na plech.
  • Crumble pečte asi 30–35 minut při 180 °C.
  • Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.
  • Do crumble můžete přidat jakékoli ovoce, které zjemní kyselou chuť rebarbory. My doporučujeme jahody nebo maliny.

Rebarborové crumble

Zdroj titulní foto: Freepik