Jak se vyhnout syndromu mateřské dovolené?

  Kategorie: Fit máma,
4 min.
23. říj'16

Rodičovské povinnosti vyžadují hodně energie. Po narození miminka a stabilizování režimu s novým členem rodiny, si mnoho žen hledá prostor k seberealizaci, ať už jde o sport, učení se jazyků nebo tvůrčí aktivity. Mateřskou dovolenou (pracovní) život ženy nekončí. Vyčleňte si čas i na sebe, vyhněte se tak syndromu mateřské dovolené.

Mnohé maminky se obávají, že na období mateřské nebo rodičovské dovolené se zaměstnavatelé dívají jako na čas, kdy nic nedělaly a stagnovaly po profesionální stránce. Pravdou však je, že neexistuje lepší time manager než matka několika dětí, která stíhá udržovat fungující domácnost, vozit děti na kroužky a vedle toho všeho si najde i čas na sebe. Pokud toužíte po seberealizaci a během mateřské investujete čas i do sebe, u svého současného či budoucího zaměstnavatele získáte cenné body navíc.

Psychologové přiznávají, že ženy na mateřské dovolené prožívají stejný stres jako riziková povolání leteckých dispečerů či kaskadérů.

Máte i vy syndrom mateřské dovolené?

Psychologové ho nazývají syndromem mateřské dovolené. Ženy během něj zapomínají na sebe a vlastní potřeby, nedopřejí si odpočinek a nestarají se o svůj vzhled jako kdysi. Začíná sociální izolací – maminka je celé dny sama doma s dítětem, její slovní zásoba se omezí na rozhovory s potomkem, a když se vydá ven, setkává se s nepříjemnými situacemi.

Pokud nemá auto, je odkázána na pomoc cizích lidí při přepravě hromadnou dopravou. Jak se tomuto syndromu vyhnout? Vyčleňte si pár hodin v týdnu jen pro sebe a své potřeby a naučte se být trochu egoistka. Protože jen spokojená máma může mít spokojené děti.

Syndrom mateřské dovolné

Ideální čas na vlastní projekty

Mateřská dovolená je obdobím, kdy se ženy mohou realizovat v činnostech, do kterých se dosud nezapojily. Případně si mohou vymyslet vlastní projekt. Stejně jako Lucie, máma malé Agátky, která našla zálibu v kreativním tvoření: „V začátcích mateřské dovolené jsem si každou chvíli naplno užívala. Nové pocity, nové zkušenosti, nové starosti... Postupně se mi dny slily dohromady a stal se z toho jeden velký stereotyp.“

Přestože ji mateřství naplňovalo, cítila, že se potřebuje trochu posunout a svůj volný čas nějak zužitkovat: „Dcerka měla zhruba rok, když jsem se pustila do výroby svého prvního alba. Jednoho dne jsem úplnou náhodou narazila na techniku ​scrapbooking a jak jsem si tak o tom četla více a hlavně viděla ta nádherná dílka, měla jsem jasno. Toto je to, co chci dělat!“

Lucie se svému novému koníčku zpočátku věnovala jen občas, postupně si však našla systém, ve kterém zůstalo na tuto její zálibu více času. Přestože dcerka vyžadovala stále více pozornosti, nepřestala se handmade tvorbě věnovat, právě naopak. „Díky úžasnému manželovi, který mi velmi pomáhá, můžu teď dělat to, co mě baví a naplňuje. Jedním je mateřství a druhým mé handmade výrobky, o které je stále zájem,“ dodala.

Ruční práce na mateřské

Podnikání vedle mateřské

Některé maminy se po mateřské dovolené vracejí do původní práce jako ostřílené manažerky. Jiné zase opouštějí své původní povolání a začínají podnikat. Období mateřské dovolené je dobrý čas na start podnikání. Náročné období zvládnete, pokud se o výchovu dítěte podělíte s partnerem. V naší společnosti převládá dogma, že dítě může vychovávat pouze matka. Stejně jako existuje mateřský instinkt, nicméně můžeme hovořit i o otcovském instinktu. Nebojte se zapojit muže do výchovy co nejvíce!

Jak se vyhnout syndromu mateřské dovolené:

  • udržujte kontakty s přáteli,
  • neobětujte spánek na úkor dokonalé domácnosti,
  • najděte si čas na relax, ať už to bude kosmetika, kadeřník nebo káva s přáteli (bez dětí),
  • zapojujte do výchovy dítěte i partnera,
  • staňte se dobrovolnicí a naberte nové zkušenosti v oblasti, ve které jste dosud nepůsobila,
  • najděte si vzdělávací aktivity online formou, můžete takto studovat cizí jazyk nebo základy grafiky,
  • vymyslete si vlastní projekt – pokud jste vždy chtěly točit videa o vaření nebo vyrábět handmade produkty, nyní je ten správný čas,
  • navštěvujte mateřská centra, poskytují mnohé vzdělávací kurzy.