Jak a podle čeho vybrat ten správný parfém?

  Kategorie: Fit máma,
6 min.
23. dub'21

Čich je náš nejsilnější smysl a je to právě vůně, která nás dokáže okamžitě přesunout na jiné místo. Vůně má totiž superhrdinskou schopnost a dokáže v momentě změnit naši náladu. Miminkovská vůně vám okamžitě připomene toto krásné období vašich dětí, závan jehličí vás přenese do hor a vůně opálené pokožky vás v okamžiku dostane na sluncem zalitou pláž s výhledem na moře.

Toto je pouze pár příkladů toho, jak silné vzpomínky v nás může konkrétní vůně vyvolat. To, jak voníme jiným lidem, zčásti definuje to, kým jsme. Právě proto je výběr parfému či toaletní vody velmi důležitý. Jak však vybrat tu správnou vůni pro vaši osobnost?

Dřevité, ovocné, květinové, orientální, citrusové, hlava, srdce, základ... svět parfémů má svou vlastní terminologii, v níž se běžný smrtelník ne vždy dokáže vyznat a ani rady v parfumerii někdy nepomáhají. Následující řádky vás provedou celým procesem výběru parfému a poradíme vám také, jak vybrat tu správnou vůni přes internet.

Co jsou to tóny parfému?

Zřejmě nejzajímavějším (a pro mnohé i nejvíce matoucím) prvkem parfému je rodina vůní, respektive tóny, které vám popisují v parfumeriích a které vás okamžitě udeří do očí i na e-shopu, pokud vybíráte parfém online. Představte si to jako pyramidu (podobně jako potravinovou pyramidu) rozdělenou na vrchní, střední a spodní část. Na samém vrchu pyramidy najdete ty nejprchavější složky vůně, zcela dole zase nejméně těkavé, tedy ty, které se po nanesení parfému uvolňují nejdéle a „odpařují“ se pomalu.

Svrchní tóny, tedy hlava, jsou ty složky parfému, které vám okamžitě udeří do nosu. Jsou nejprchavější, což znamená, že mají nejmenší molekuly, a právě proto se odpaří nejrychleji. Střední tóny tvoří jádro vůně a známe je i pod označením srdce. Uvolňují se poté, co se parfém usadí na pokožce a jsou jakýmsi mostem mezi základem a hlavou vůně. Poslední, ale určitě ani náhodou ne zanedbatelnou složkou, jsou základní tóny, tělo parfému. Dodávají parfému hloubku a tzv. dlouhověkost. Základ tvoří největší molekuly, které jsou nejméně těkavé a je to právě ta vůně, kterou ucítíte na oblečení i po několika dnech.

Vyber parfumu blog

Nejznámější tóny parfémů

Líbí se vám, jak zní slovo bergamot, frézie, gardénie, jasmín, kardamom, lotus, pačuli či santalové dřevo? Jsou to slova, která často vidíme u popisů parfémů, ale pouze skutečný parfumér ví naprosto přesně, jak daná složka voní. To, že se vám líbí některý název ingredience, ještě neznamená, že vám bude i vonět. Takto například voní nejpoužívanější a nejznámější tóny:

  • Bergamot – získává se ze slupky stejnojmenného ovoce těsně před jeho dozráním. Vůně je lahodnou kombinací citrusů a květinových tónů, je příjemně nahořklá a pikantní, ale je uklidňující a povznášející zároveň. Využívá se v dámských, pánských i unisex vůních.
  • Neroli - sladká vůně získaná z oleje květů hořkého pomeranče. Tato květinová vůně působí uklidňujícím dojmem a své o tom věděla už Marie Anne de La Trémoille, italská princezna z Neroli, která si tyto květiny přidávala do koupele.
  • Benzoin – aromatická pryskyřice, kterou najdete i pod názvem benzoe, se získává ručním sběrem z kůry stromu styrax. Už celá staletí se používá v nejen v parfémech, ale zejména kadidlech. Vůně má nádech sladkých dřevin a vanilky s jantarovo-karamelovým aroma.
  • Santalové dřevo – pochází ze stromu Palo Santo a má typickou orientální vůni, která je balzámem na duši. Santalové dřevo se využívá i jako vykuřovadlo a je častou přísadou kadidel. Dokáže očistit mysl od negativní energie a uklidnit myšlenky, proto mnozí pálí toto dřívko během meditace. Santalové dřevo najdete v dámských i pánských parfémech a právě o této přísadě je dobře známo, že posiluje sexualitu.

Zvažte, kde a kdy budete parfém používat

Vůně může velmi snadno ovlivnit náladu a produktivitu člověka, proto je třeba předem zvážit, jak často plánujete parfém používat a při jakých příležitostech. Pokud pracujete z domu nebo se jednoduše potřebujete v práci neustále soustředit, určitě nedoporučujeme sáhnout po těžké vůni. Právě naopak, rozumné by bylo zvolit vůni s citrusovými tóny, které jsou svěží a podporují produktivitu. Bergamot a jasmín zase působí uklidňujícím dojmem a jsou vhodné tehdy, když už toužíte jen po odpočinku a čeká vás příjemný den.

Parfém můžete střídat nejen na základě toho, zda pracujete nebo odpočíváte, ale i na základě ročního období. V zimě přirozeně saháme po těžších vůních, preferujeme orientální, dřevité a sladší květinové vůně. S létem se nám zase automaticky spojují svěží citrusové a lehké květinové vůně. Tak, jak se mění roční období a příroda, mění se i naše potřeby, proto vlastnit dva či více různých parfémů nebo toaletních vod není nic neobvyklého.

Ako vybrat parfum

Na co si dát při koupi parfému pozor

Dokonalý parfém by vám měl sednout stejně jako boty či spodní prádlo. Nikdy si nekupujte parfém jen proto, že se vám líbil na někom jiném. Stejný parfém z téhož flakonu totiž bude na každém člověku vonět trochu jinak, protože do hry se dostávají nejrůznější chemické reakce probíhající v těle, ale i životní styl a dokonce strava. Vaše pokožka voní jinak než pokožka vaší kamarádky, proto se i parfém nanesený na vaše tělo bude uvolňovat poněkud jiným způsobem a bude v konečném důsledku vonět jinak (může vám dokonce zapáchat).

Pokuste se vyhnout tomu, abyste najednou zkoušeli příliš mnoho parfémů. Doporučuje se přivonět maximálně ke čtyřem vůním a neuspěchat se v rozhodování. Mezi přičicháváním k jednotlivým parfémům přičichujte ke kávovým zrnkům, která neutralizují čich a vůně se vám díky tomu nebudou v nose míchat a překrývat. Pokud je to možné, objednejte si z e-shopu vzorky parfémů nebo si nějaké přineste domů z parfumerie. Budete mít více času na „čichové testy“ a ve výběru parfému se neunáhlete.

Správně zvolený parfém dokáže víc, než jen dobře vonět. Přenese vás na vysněné místo, k milovanému člověku, dodá energii a navodí tu správnou atmosféru, když je třeba. Jeho vůně ovlivňuje nejen vás, ale i vaše okolí.