Stres ze školy v důsledku pandemie: Jak před ním ochráníte své děti?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
24. zář'21

Pandemie přetrvává, a přestože se na první pohled může zdát, že jsme se s ní naučili žít po jejím boku, děti tuto situaci mohou vnímat jinak. Školní povinnosti, očekávání rodičů a učitelů a neustále se měnící opatření mohou u dětí vyvolat stres, který si dospělí jen těžko umí představit. Jak děti před tímto stresem v důsledku pandemie ochránit?

Návrat do školních lavic po dlouhých měsících online vyučování může některé děti poznačit, přičemž se to neodrazí pouze na studijních výsledcích. Izolace dětí v domácím prostředí se u mnohých žáků projevila strachem ze společnosti kamarádů, učitelů, ale také z veřejnosti všeobecně. Zjistěte, jak u dětí odhalit strach vypěstovaný během lockdownu a jak s ním bojovat.

Signály stresu u dětí

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) děti na stres reagují různě. Mohou být úzkostlivé, rozzlobené, agresivní, toužící po pozornosti, rozrušené, uzavřené... stres se dokonce může projevit i nočním pomočováním. Toto jsou nejčastější příznaky stresu u dětí:

  • podrážděnost a předvádění se (zejména u teenagerů)
  • vyhýbání se škole a zhoršené studijní výsledky
  • problémy s koncentrací a pozorností
  • nadměrný pláč a podrážděnost (u menších dětí)
  • nadměrné starosti, smutek a strach
  • známky dospělého chování
  • zhoršený spánek
  • nevysvětlitelné bolesti hlavy, břicha, žaludku a jiných částí těla
  • nezdravé stravování
  • užívání drog, cigaret a alkoholu (u teenagerů)

Stres pandemia skola

První pomoc

Děti hledají pomoc u rodičů a touží v nich najít emocionální i fyzické bezpečí. V mnoha případech však děti neumí požádat o pomoc a je proto na rodičích, aby si všimli, že se s jejich dítětem něco děje, ujistili ho, že jsou tu vždy pro něj a že všechno bude v pořádku.

  1. Přiznejte pocity svých dětí. Je zcela normální, že vaše děti pociťují změny a omezení spojené s pandemií a jsou v důsledku nich rozrušené. První, co můžete jako rodič udělat, že uznat tyto pocity a nezlehčovat je. Následně dětem vysvětlete, proč jsou opatření stále přítomné.
  2. Buďte upřímní. Má vaše dítě otázky ohledně pandemie a chce vědět, kdy se vše vrátí do normálu? Odpovídejte jednoduše a upřímně. Řekněte dětem, že stále se objevují nové případy nákazy, ale vědci vyvinuli vakcíny, které toto šíření pomáhají zmírnit. Neztajujte před dětmi pravdu a povídejte si otevřeně o tom, co slyší ve škole nebo zprávách.
  3. Objímejte je. Možná máte pocit, že objetí nepomůže snížit hladinu stresu, ale opak je pravdou. Děti se díky fyzickému kontaktu s rodiči cítí milované a v bezpečí. Ujišťujte je, že i přes stres, který prožívají, jsou stále obklopeny láskou a ve vaší náruči stále najdou klid a porozumění.

8 strategií na snížení přetrvávajícího stresu

Strach, nejistota a stres mohou děti výrazně ovlivnit i do budoucna. Ukázalo se, že chronický stres v dětství zvyšuje riziko vzniku depresí, rakoviny, astmatu a kardiovaskulárních onemocnění v dospělosti. Proto je velmi důležité, abyste jako rodiče dokázali odhalit příčinu stresu vašich dětí a pomohli jim vyrovnat se s touto situací.

Dodržujte rutinu

Vytvoření a dodržování rutin je podle vědců krokem k sociálnímu i akademickému úspěchu. Dodržováním denního režimu se také buduje odolnost vůči stresu, protože děti (ale i dospělí) přesně vědí, co kdy následuje, a to jim přináší pocit jistoty. Pokud má vaše dítě rutinu, držte se jí, pokud ne, společnými silami si ji vytvořte.

Stanovte si realistické cíle

Zejména co se týče školy a úspěchů v ní. Děti byly do online vyučování doslova vrženy, a to bez jakékoliv přípravy. Je pouze přirozené, že jejich studijní výsledky se během uplynulých měsíců v rámci distančního vzdělávání zhoršily. Po návratu do školních lavic na své děti příliš netlačte a nechtějte od nich, aby okamžitě dosáhly stejné úrovně úspěchu jako před pandemií. Je to právě úroveň stresu, která může ohrozit jejich cestu za úspěchem a motivaci.

Vezměte je ven

A berte je do přírody často. Nedávná studie Mezinárodního žurnálu o výzkumu životního prostředí a veřejného zdraví naznačuje, že děti, které se během pandemie častěji pohybovaly na čerstvém vzduchu, mnohem lépe zvládaly stresové situace a zaznamenaly menší pokles pohody. Na to, abyste děti rozhýbali, nepotřebujete mnoho. Vystačíte si s procházkami, výlety na kolech, turistikou, ale i hraním fotbalu v parku.

Spojte se s ostatními

Dodržování omezení a distancování se od přátel a rodiny může být pro děti a mládež velmi stresující. Díky technice a sociálním sítím však mohou být vaši potomci ve spojení s kamarády i jinak, než osobně. Samozřejmě, osobní kontakt nic nenahradí a díky dostupnému očkování je stále reálnější.

Stres pandemia blog

Buďte příkladem

Děti se učí napodobováním, o tom není pochyb. Buďte jim i v této situaci příkladem a naučte se zvládat stres i vy. Zdravé stravování, dechová cvičení, fyzická aktivita či meditace jsou jen malým zlomkem toho, jak se naučit zvládat stres. Vězte, že děti vás neustále sledují a učí se od vás, proto jsou důležité i takové maličkosti, jak zareagujete na nečekanou návštěvu či na rozbitý talíř.

Dovolte jim převzít kontrolu

Koronavirus vzal kontrolu z rukou nejen dospělým, ale i dětem. Objevte věci, které může vaše dítě kontrolovat i v těchto nelehkých časech. Může jít o na první pohled banality, jak uspořádání nábytku v pokoji, sepsání jídelníčku, výběr místa na víkendový výlet a podobně. Dejte svým dětem šanci rozhodovat o něčem. Tato důvěra v nich zaseje sílu a chuť převzít zodpovědnost.

Podporujte pozitivní myšlení

Pandemie přinesla do našich životů mnoho výzev, se kterými jsme se museli poprat a které nebyly ani zdaleka příjemné. To však neznamená, že musíme žít ve zklamání a že tyto pocity musí prožívat i děti. Povzbuzujte je v tom, aby si i v souvislosti s pandemií vybudovaly pozitivní myšlení a aby hledaly v životě věci, které jim pomáhají růst.

Obraťte se na odborníka

Může se stát, že vaše pomoc a podpora dětem nebude stačit. Nejde přitom vůbec o vaše selhání. Pokud vidíte, že vaše dítě zažívá velký stres, má problémy s jeho zvládáním nebo dokonce projevuje známky deprese, kontaktuje odborníka, který vám s tím pomůže. Čím dříve vyhledáte profesionální pomoc, tím je menší pravděpodobnost, že stav vašeho dítěte se zhorší.