Proč je vitamín D důležitý a jak jej v zimě doplňovat?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
5 min.
10. led'23

Letní období je pro dětičky ideální nejen kvůli hrám na čerstvém vzduchu, ale také kvůli tvorbě vitamínu D, který je mimořádně důležitý pro správný vývin kostí. V zimě však kvůli chladu a nepříjemnému počasí pobyt venku omezujeme, nemluvě o tom, že přísun slunečních paprsků je v této sezoně mnohem slabší než po jiné dny v roce. Jak tedy dětskému organismu dodat tuto drahocennou látku, když slunce zakryjí mraky?

Během zimy může hladina vitamínu D v krvi klesnout až o 50 procent. Jeho nejpřirozenějším zdrojem je totiž slunce, či lépe řečeno, UVB záření (ultrafialové paprsky pásma B), které pokožkou proniká do organismu. Ve skutečnosti až 90 procent této vzácné látky přijmeme prostřednictvím kůže, takže v zimě ho máme logicky nedostatek.

Možná byste mohli namítnout, že i v zimě máme dny, kdy si užíváme dostatek slunce. Problém je však v tom, jak sluneční paprsky dopadají na zem. Pokud přes atmosféru procházejí v úhlu, ochuzuje se právě úhrn UVB složky. Zde platí jednoduché pravidlo: pokud je váš stín delší, než kolik sami měříte, sluneční záření je z hlediska tvorby vitamínu D nedostatečné. To můžete v našich zeměpisných šířkách sledovat zejména v době od listopadu až do března.

Vitamín D a jeho nedostatok v zime

Zdroj foto: Freepik

Proč je vitamín D důležitý?

  • Hraje klíčovou roli zejména při vstřebávání vápníku do kostí, takže právě díky této látce jsou silné, mají přiměřenou minerální hustotu a správně se vyvíjejí, díky čemuž dokážou být odolnější i vůči zlomeninám a osteoporóze, čili řídnutí kostí.
  • U dětí zabraňuje i takzvané křivici, což je deformace kosterního systému.
  • Pozitivně ovlivňuje imunitní systém, chrup, hladinu fosforu v těle či krevní tlak a pomáhá předcházet i cukrovce.
  • Je silně propojen s mozkovými receptory, ovlivňujícími duševní rozpoložení lidí. Proto se nemůžeme divit, že s úbytkem slunce, a tedy s nedostatkem důležité látky, nás tíží únava či dokonce deprese.

Jaká dávka je vhodná?

Tuto vzácnou látku mohou vaše děti přijímat v různém množství, vše však závisí na melaninu – pigmentu, který určuje barvu pokožky, na zeměpisné šířce, ve které se právě nacházíte, na ročním období, a tedy samotné intenzitě slunečního záření, ale také na délce času, během kterého jsou děti slunečním paprskům vystaveny. Obecně platí – čím světlejší pokožka, tím více vitamínu D dokáže člověk ve stejnou dobu přijmout. Zatímco děťátku se světlou pokožkou postačí, řekněme, 15 minut strávených na slunci, ratolesti s tmavší pletí si mohou dovolit i 20 či 30 minut. Slunění vůbec není třeba přehánět, dostačující množství vitamínu získají děti i po každodenním 20minutovém či půlhodinovém pobytu na slunci.

S krémy opatrně

Překážkou správného přijímání vitamínu D během zimního období mohou být různé nevhodné kosmetické produkty, jejichž složení tvoří látky syntetického původu. Nejlépe proto uděláte, pokud svým dětičkám dopřejete kosmetické přípravky na přírodní bázi a nebudete to s natíráním pokožky přehánět. Výjimku představují krémy s ochranným faktorem během lyžování, které jsou ve vysokohorském pásmu potřebné, protože brání spálení pokožky (ano, i v zimě se můžete spálit).

Vitamín D a ako ho doplniť

Zdroj foto: Freepik

Zdroje vitamínu v zimě

Měli byste vědět, že samotný vitamín D má další složky, a to vitamín D2, který má rostlinný původ a v lidském těle se přirozeně netvoří, a vitamín D3, představující větší část. Právě ten vzniká v kůži prostřednictvím UVB záření a je obsažen třeba v živočišných surovinách. Vitamín D3 můžete doplnit různým způsobem:

  • Na trhu existují různé doplňky výživy, jako například rybí olej, případně olej z tresčích jater, které v rámci stravy obsahují významné množství vitamínu D3. Představují ideální alternativu i díky tomu, že samotný vitamín je rozpustný v tucích. Pokud ho tedy dětičky přijmou takovouto formou, jejich organismus ho zužitkuje v maximální možné míře.
  • Dopřejte dětem stravu bohatou na ryby, především druhy s mastným masem, jako jsou losos, tuňák, makrela či sardinky. Mimo jiné jsou i vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které se dětem určitě hodí.
  • Mnoho vitamínu D3 byste našli i ve vaječném žloutku, nejlépe z vajíček od takzvaných „šťastných slepiček“, chovaných ve volném výběhu, které jsou bohatší na obsah této látky.
  • Pokud vaše děti milují mléko a mléčné výrobky, máte vyhráno, protože jsou také vhodným zdrojem vitamínu D3 v zimním období.
  • V menší míře je obsažen i v rostlinné potravě, zejména v avokádu, vojtěšce seté, kokosu a částečně i v celozrnných obilovinách.