Dětské hry se židlemi: znáte je všechny?

  Kategorie: Tipy na hračky,
6 min.
25. lis'19

Čeká vás dětská oslava narozenin nebo jste se „pouze“ zavázali ke hlídání více dětí? V obou případech je třeba postarat se o zábavu a o to, aby se dětičky nenudily. Veselý program jim připravíte i bez dlouhé přípravy a množství rekvizit. Úplně vám postačí pár židlí a samozřejmě děti, které se chtějí do sytosti zasmát a zahrát si s kamarády.

Vzpomínáte si na židličkový tanec, který nesměl chybět na žádné oslavě, karnevalu nebo dětské diskotéce? Tato pohybová aktivita, která děti učí prohrávat i vyhrávat, trénuje postřeh a přináší s sebou kopec smíchu, nepatří k jediným hrám se židlemi. Poznejte další hry se židlemi, díky kterým bude každá dětská oslava nezapomenutelná a z vás se stane ten nejlepší animátor pod sluncem.

Rychlá čísla

Tak jako při každé židličkové hře, i u téhle je důležitá rychlost a postřeh. Hráči sedí na židlích, které jsou rozloženy ve větším kruhu, přičemž jeden stojí uprostřed se zavázanýma očima. Sedící hráči si dohodnou čísla, např. 1-6, pokud na židlích sedí 6 dětí a dítě, které stojí uprostřed kruhu, vždy svolá dvojici čísel, např. 2 a 5. Hráči s těmito čísly si musí co nejrychleji, ale zároveň co nejopatrněji vyměnit místa a stojící hráč se snaží alespoň jednoho z nich zachytit. Pokud se mu to podaří, sedne si a vystřídá ho hráč, kterého se dotkl. Důležité je být během této hry tiše, aby mohl hráč se zavázanýma očima slyšet kroky „čísel“.

Stolickove hry ruky

Barvy, barvy, barvičky

Ne, na tuto hru nebudete potřebovat pastelky, pouze barevné židle! Jako stvořené jsou na to židle a taburetky Smoby z kolekce Kid, které září pestrými barvami. Výhodou této hry je, že ji může hrát i méně dětí, nepotřebujete tedy velkou skupinu. Rozložte barevné židle do kruhu (o jednu méně, než je hráčů) a během toho, jak budou děti chodit kolem židlí, rychle řekněte jednu barvu židle. Vyhrává ten, který se na správnou barvu posadí jako první. V případě, že máte větší skupinu a barvy se opakují, může vyhrát i několik dětí.

Tiší chodci

Na tuto hru vám postačí jedna židle uprostřed místnosti a dítě, které na ní bude sedět se zavázanýma očima. Ostatní hráči stojí čelem k němu. Jejich úkolem je projít vedle sedícího hráče, který musí uhodnout, kolik dětí kolem něj přešlo. Hráči mohou jít co nejtišeji nebo naopak co nejhlučněji, mohou jít všichni najednou nebo mohou někteří zůstat stát na svém místě. Dospělácký dozor pak přiřazuje sedícímu hráči trestné body – pokud prošly kolem 3 děti a on hádal 4, má trestný bod. Ten získává i v případě, že tipoval pouze 2 děti, přičemž kolem něj prošly 3.

Výměna míst

Podobně jako při první hře, i při této bude důležitá pozornost hráčů a jejich rychlé, ale správné uvažování. Židle, kterých je o jednu méně než hráčů, se opět rozloží do kruhu a jeden hráč, který se bude snažit zaujmout uvolněné místo, se postaví do středu. Úkolem stojícího hráče je vymyslet větu typu „Ať se postaví ten, kdo má blond vlasy“ nebo „Ať se postaví ten, kdo má oblečené krátké tričko“.

Hráči, kteří splňují podmínku, se musí postavit a co nejrychleji se posadit na jiné volné místo, přičemž se snaží sednout si i hráč stojící uprostřed (ten musí samozřejmě vymyslet větu, která „pasuje“ i na něj). Aby byla hra ještě více chaotická a zábavná zároveň, mohou děti občas vyslovit větu, která platí pro všechny hráče, např. „Ať se postaví ti, kteří hrají tuto hru“.

V případě, že hru hrají menší děti, dají se aplikovat jednodušší pravidla. Předem rozdělte děti na několik skupinek, které dostanou stejné pojmenování (např. podle druhů ovoce nebo podle barvy). Děťátko uprostřed tak bude mít jednodušší úlohu a namísto vět bude vyvolávat např. hrušky, jablíčka, modrou nebo žlutou barvu. Pokud bude chtít stojící hráč vyvolat všechny, může vyzvat košík plný ovoce nebo duhu, v níž se nacházejí všechny barvy.

Stolickove hry smoby

Mrkání

Hra Mrkání se hraje opět se židlemi v kruhu, ale tentokrát musí na každou židli (kromě jedné) připadnout dva hráči. Jedna skupina dětí se posadí na židle, druhá se postaví za ně – to budou strážci, kteří budou stát s rukama za zády. Jeden hlídač, který zůstal bez svěřence, stojí za prázdnou židlí a přechází pohledem po těch, kteří sedí. Na jednoho vybraného hráče mrkne, a pokud ten zachytí jeho pohled, snaží se co nejrychleji sednout na prázdnou židli. Jeho strážce se ho však snaží zachytit. Pokud se mu to nepodaří, je na řadě s mrkáním on, protože má najednou prázdnou židli.

Tato hra se může ozvláštnit tak, že sedící děti budou dívky-princezny a stojící hráči budou jejich strážci. Po chvíli si mohou chlapci a dívky své úkoly vyměnit a pohrát si můžete také s fantazií. Dívky-strážkyně budou kočky a sedící chlapci budou myšky, které se budou snažit uniknout.

Bonusová hra: židličkový tanec

Pro všechny, kteří si chtějí osvěžit paměť a zopakovat pravidla židličkového tance, zde máme tuto bonusovou hru. Na ni potřebujete o jednu židli méně, než je počet dětí a hudbu. Princip hry je opravdu jednoduchý: židle uložíte do kruhu (pokud hru hraje např. 8 dětí, židlí bude 7), zapnete hudbu a děti začnou chodit dokola z vnější strany kruhu. Ve chvíli, kdy hudba přestane hrát a dospělák řekne „sednout“, se děti musí co nejrychleji posadit. To dítě, které zůstane stát, ze hry vypadává a zároveň se odstraní i jedna židle. Vítězem se stává ten soutěžící, který si úspěšně sedne na poslední volnou židli.

I do této nejznámější židličkové hry můžete vnést nová pravidla, která sice způsobí více chaosu, ale i zábavy. Místo toho, abyste vydali pokyn „sednout“, můžete vykřiknout „couvat“, „tleskat“ či „dupat“. Tato náhlá změna děti zmate a vypadává to, které se v rychlosti posadilo a neuposlechlo jiný příkaz.

Dětské židličky Kid Smoby

Židlové hry se přirozeně neobejdou bez židlí. Dětem se bude nejpohodlněji sedět a dovádět na ergonomických židlích Smoby z kolekce Kid, které využijete i jinak, než jen na židlové hry. Stabilní židle, ale i taburetky a stoly Kid Smoby září barvami, díky čemuž dětem přinášejí ještě více zábavy a podnětů na rozvoj. Dětský nábytek vyrobený z pevného plastu má zaoblené hrany, takže během akčních her malým hráčům nehrozí žádné nebezpečí ani v případě, že židle se během rychlé výměny míst převrhne. Výhodou židlí KidChair a KidStool je plastový materiál a barvy s UV filtrem, takže hra se židlemi se nemusí omezovat pouze na interiér.

Připravte se na židlové hry