Jak pečovat o zdraví dětí na jaře?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
4 min.
15. dub'21

Nastartovat imunitu dětí je po zimě vždy náročné, ale zároveň velmi důležité. Děti, ale i dospělí, trpí nedostatkem vitamínů, což se může výrazně projevit na zdravotním stavu. Tomu nepřidává ani falešné jarní sluníčko či výkyvy teplot, které jsou pro začátek jara typické. Jak se postarat o to, aby zdraví dětí na jaře vzkvétalo stejně jako toto roční období?

První jarní rýma není pro rodiče nikdy dobrým znamením a v čase pandemie koronaviru se jí rodiče obávají ještě více než jindy. Jak se vyhnout jarnímu nachlazení a překonat toto přechodné období bez návštěvy lékaře?

Imunita dětí po zimě trpí

Imunitní systém by se dal přirovnat k bezpečnostnímu systému v moderních smart domácnostech. Zatímco ten chrání dům před zloději, imunitní systém bojuje pomocí různých chemických procesů a bílkovin proti virům, infekcím, bakteriím a parazitům. Čím silnější a odolnější imunitní systém máme, tím je menší pravděpodobnost nákazy.

Dlouhé zimy bez pořádných slunečních paprsků, chlad, vítr, nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny vyzrálého na slunci, hry v interiéru, málo pohybu na čerstvém vzduchu... toto jsou jen některé, ačkoli nejčastější faktory, které během zimy nepříznivě ovlivňují imunitu dětí a oslabují obranyschopnost organismu.

Po zimě musíme organismus dětí opět nastartovat a doplnit mu vitamíny, protože „zásoby“ z léta a podzimu už spotřeboval. Řeč je zejména o doplnění vitamínu D, ale i C a vitamínů skupiny B. I přesto, že děti konzumují během zimních měsíců dostatek zeleniny a ovoce, je přirozené, že tyto potraviny neobsahují stejné množství vitamínů a minerálů jako ovoce a zelenina, kterou koupíte v obchodech v létě a na podzim.

Zdravie jar deti

První jarní zelenina

První jarní zelenina a později i ovoce perfektně nastartuje imunitní systém a dodá tělu důležité vitamíny a minerály. Na vašem stole by neměla chybět ředkvička, jarní cibulka, pórek, pažitka, chřest, medvědí česnek či špenát. Svou roli v posilování obranyschopnosti organismu však sehrají i méně známé bylinky a dokonce květiny – kopřiva, řeřicha a pampeliška mají blahodárné účinky, pomáhají detoxikovat organismus a posilují imunitu. Více o zdravé síle z přírody a první jarní zelenině si můžete přečíst v tomto článku.

Čerstvý vzduch nadevše

Děti nejčastěji „bacila“ přinesou domů ze školky, školy, hřiště... jednoduše z komunity jiných dětí. Mnoha rodičům proto nedává smysl, že děti prochladnou i teď, když drtivou většinu svého času tráví doma. Pravdou však je, že imunitní systém se posiluje i tím, že děti se setkávají s jinými dětmi, tráví čas na dětských hřištích a nejsou izolovány. Imunita je díky tomu neustále ve střehu a pracuje. Být zavřený mezi čtyřmi stěnami je sice bezpečné, ale organismus vašich dětí vám za to nepoděkuje.

Součástí vašich dní by měly být procházky na čerstvém vzduchu, v případě, že máte k dispozici zahradu, dovolte dětem vyřádit se tam. Pohyb na čerstvém vzduchu snižuje riziko vzniku srdečních chorob, vyplavuje z těla bakterie, pročišťuje dýchací cesty a obecně posiluje imunitní systém. Pokud chcete, aby byly vaše děti aktivní, musíte jim být vzorem. Cvičte s nimi, vytáhněte kola, brusle, koloběžky, jděte na túry... Možností na to, jak se začít hýbat je opravdu mnoho, stačí pouze zahodit výmluvy a pustit se do toho.

Zdravie jar odrazadlo

Nepodceňujte kvalitní spánek

Nedostatek spánku se také může podepsat na zdravotním stavu dětí. Tělo se totiž během spánku regeneruje, odpočívá a načerpává síly do dalšího dne. Není však spánek jako spánek. Pokud vaše děti ještě v posteli koukají do mobilu nebo sedí do poslední chvíle před obrazovkou počítače či televize, jejich spánek může být nekvalitní.

Na správnou tvorbu melatoninu, spánkového hormonu, je velmi důležitá spánková hygiena, kterou zvyknou rodiče zanedbávat. Děti (ale i dospělí) potřebují režim, kvalitní matrace, tmu a čerstvý vzduch, který získáte vyvětráním místnosti těsně před spaním. Důležitá je i délka spánku. To, kolik potřebují děti spát, záleží i na věku. Více o spánku a správné spánkové hygieně si přečtěte v tomto článku.

Správná životospráva zahrnující vyváženou stravu, dostatek pohybu a kvalitní spánek nestojí mnoho, a přece dokáže zázraky. Nastartujte imunitní systém dětí a dejte sbohem každoročnímu jarnímu prochladnutí.