Velký průvodce zdravými obilovinami

7 min.
26. lis'18

Vypadají téměř stejně, přesto mezi nimi najdeme obrovské rozdíly. Řeč je o obilovinách, bez kterých si umí jen málokdo představit svůj život. Už malé děti mají na talíři křupavé pečivo, piškoty, koláčky, těstoviny... Seznam jídel vyrobených z obilovin je snad nekonečný a ani zdaleka nezačíná a nekončí u pšenice.

Hledáte náhradu za klasickou pšenici nebo jen chcete obohatit svůj jídelníček? Jste na správném místě! Je sice pravda, že s neustále se zvyšujícím počtem celiaků nemá pšenice příliš dobrou pověst, ale dobrou zprávou je, že to není jediná obilovina na světě. Přinášíme vám seznam zdravých obilovin, které plnohodnotně nahradí bílou pšenici a vaši rodinu „nadopují“ živinami.

Quinoa

Před pár lety název této obiloviny neuměl téměř nikdo vyslovit, dnes byste ji bez problémů našli v mnoha českých domácnostech. Co je tedy na quinoe tak super? Tato bezlepková obilnina patří mezi starověké obilniny a už před 5000 lety byla známá jako „matka všech zrn“. Kromě toho, že je přirozeně bezlepková, má vysoký obsah vlákniny, antioxidantů, manganu a hořčíku. V kuchyni dokonale nahradí například rýži nebo ovesné vločky a můžete ji používat nejen jako přílohu k hlavním jídlům, ale také jako hlavní složku snídaňových kaší s ovocem.

Pšenice farro

Pšenici farro dnes zná už jen málokdo, jde přitom o nejstarší známý druh pšenice. Tato prastará pšenice měla své stálé místo i v kuchyni starověkých středomořských a etiopských kultur a také na Středním Východě. Pšenice farro sice není bezlepková, ale po uvaření ji žaludek snáší mnohem lépe než klasickou „moderní“ pšenici. Konzumace pšenice farro má však i jiná pozitiva – snižuje riziko astmatu, cukrovky a různých zánětlivých onemocnění. Lidé, kteří ji už ochutnali, její chuť popisují jako oříškovou a konzistenci trochu žvýkací.

Obilniny farro

Ječmen

Chcete dětem zajistit dostatečný příjem bílkovin? Sáhněte po ječmeni! Obsahuje sice lepek, ale také v něm najdete všech osm aminokyselin, které se podílejí na tvorbě proteinu. Ječmen je v podstatě tráva bohatá na vlákninu, díky čemuž pomáhá regulovat funkce střev, ale kromě toho je dobrým zdrojem selenu, který zase chrání pokožku a zajišťuje její elasticitu. Ječmen je nejčastější surovinou v salátech, ale zkuste ho přidat například do rajské polévky namísto těstovin.

Pohanka

Věděli jste, že pohanka vlastně nepatří mezi obilniny? Ve skutečnosti jde o semeno získané z této plodiny, což z ní činí perfektní bezlepkovou náhradu pšenice. Pohanka zároveň obsahuje 8 esenciálních aminokyselin a dva flavonoidy – rutin a kvercetin – rostlinné antioxidanty, které ochraňují buňky před negativními účinky volných radikálů a dokonce snižují riziko vzniku rakoviny. Několik studií dokonce prokázalo, že pravidelná konzumace pohanky zlepšuje funkci nervů a zmírňuje příznaky PMS. Pohanka se nejčastěji využívá ve formě mouky, a to na palačinky, chléb či jiné pečivo, ale mnozí lidé ji vaří podobně jako rýži či quinou.

Obilniny pohanka

Špalda

Mezi další starověké druhy obilnin můžeme zařadit i špaldu, která má už dnes stálé místo v mnoha kuchyních. Špalda se totiž používá k výrobě chleba, těstovin a jiného pečiva a plnohodnotně nahrazuje klasickou pšenici. Není sice bezlepková, ale je snadněji stravitelná a na rozdíl od bílé pšenice dokáže regulovat metabolismus, podílí se na tvorbě pohlavních hormonů a v neposlední řadě posiluje kosti a podporuje jejich zdravý růst.

Proso

Proso pěstovali už před 10 000 lety lidé v Africe, a to z celkem jednoduchého důvodu – proso je nenáročné a dokáže vyrůst i v opravdu náročných podmínkách. Proso patří mezi bezlepkové obiloviny, ale budete ho milovat i pro něco jiného – je dobré na srdce, dokáže udržet hladinu cholesterolu v normě a zároveň napomáhá trávení. Obsahuje také mnoho antioxidantů, které dokáží detoxikovat celé tělo, takže se doporučuje i v době detoxu. Můžete ho používat jako náhradu za těstoviny, namísto rýže do rizota, nebo použijte moučku z prosa na pečení sladkých sušenek.

Obilniny proso

Oves

O ovsu, zejména o ovesné kaši, už zřejmě slyšel každý z vás. Na rozdíl od ovesných vloček, které mohou obsahovat stopy lepku, je celý, nezpracovaný oves bezlepkový a navíc je plný vlákniny a antioxidantů. Jeho pravidelná konzumace pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, vyrovnává hladinu cholesterolu a co je nejlepší – podporuje hubnutí. Pokud se rozhodnete oves zařadit do svého jídelníčku, vyhněte se instantním ovesným kaším, které obsahují zbytečně mnoho cukru. Raději hledejte celozrnné ovesné vločky a chutnou kaši si připravte doma.

Kuskus

Kuskus, podobně jako proso, pochází z Afriky a je vyroben z malých kuliček tvrdé pšenice. Kuskus se od ostatních obilovin odlišuje zejména vysokým podílem minerálů a vitamínů a obsahuje také selen, který prý ochraňuje organismus před některými druhy rakoviny. Rovněž posiluje imunitní systém, urychluje hojení ran a zlepšuje trávení. Velkou výhodou kuskusu je jeho rychlá příprava – stačí ho zalít horkou vodou, počkat pár minut, než „nabobtná“ a zdravá příloha je na světě.

Obilniny kuskus

Kamut

Kamut je rovněž druh pšenice – pochází z Egypta a získá si vás svou neobyčejnou sladší a máslovou chutí. Oproti obyčejné pšenici má kamut více bílkovin, lipidů a vitamínů, ale také nepatří mezi bezlepkové obilniny. Na druhé straně je však vhodný pro lidi se syndromem dráždivého střeva, podporuje trávení, správnou činnost mozku a vyrovnává hladinu hormonů. Kamut je bohatý zejména na zinek, který se stará o posilování imunitního systému a správnou činnost štítné žlázy. Ačkoliv kamut nepatří mezi nejznámější druhy pšenice, na našem trhu najdete různé výrobky právě z kamutové mouky.

Hnědá rýže

I vy patříte k lidem, kteří mezi bílou a hnědou rýží nevidí kromě ceny žádný jiný rozdíl? Vyvedeme vás z omylu. Hnědá rýže je na rozdíl od té bílé, kterou známe všichni, v nezpracované formě a představuje celé zrno s obalem. Mnozí ji mohou považovat za hůře stravitelnou, ale to jen proto, že je stále plná živin, o které je bílá rýže ochuzena. Hnědá rýže se může pochlubit velkým množstvím vitamínu B – obsahuje až 90 % doporučené denní dávky vitamínu B6 pro dospělé. Tato rýže je plnohodnotnou náhradou bílé rýže a díky své krásné barvě ji milují i ​​foodblogeři.

Obilniny ryza hneda

Celozrnná pšenice

O celozrnném pečivu, těstovinách či sušenkách snad už slyšel každý. Ve většině případů se však pod tímto názvem skrývá něco jiného, ​​ne stoprocentní celozrnná pšenice. Nefalšovaná celozrnná pšenice je v podstatě pšenice nezbavená svého obalu, díky čemuž (podobně jako hnědá rýže) si zachovává všechny důležité živiny. Celozrnná pšenice a výrobky z ní přitom mají pro zdraví skutečný přínos, protože ortofenoly obsažené v takové nezpracované pšenici působí jako prevence proti rakovině. Když budete příště v potravinách nebo pekárně, vyžádejte si celozrnné výrobky, ale ještě předtím si důkladně přečtěte složení.

Měli jste dosud pocit, že slova jako zdravé a obilovina nejdou příliš dohromady? Nuže, tajemství spočívá v jednom – zdravé obiloviny jsou takové, které jsou nezpracované, resp. jsou zpracovány co nejméně. Dejte těmto obilovinám zelenou a vyhrajete dvojnásobně – obohatíte rodinný jídelníček o nové chutě a zároveň si dáte na talíř něco zdraví prospěšného.