Když to prostě nejde: Zatočte se zácpou dětí

  Kategorie: Zdraví dítěte,
5 min.
01. čen'20

Nepříjemná zácpa trápí nejen dospělé, ale i děti, dokonce ty nejmenší. Bříško bolí, je tvrdé, ale střeva se ne a ne rozhýbat. Při zácpě si ve většině případů vystačíte s domácí léčbou v podobě kašiček a cvičení. Jak zácpu u dětí rozpoznat a jak s ní zatočit se dočtete v následujících řádcích.

Zácpa (jinak také konstipace nebo obstipace) se u dětí mladších než 1 rok objevuje zcela běžně, ale pro rodiče může být zdrojem obav a určitě ji netřeba přehlížet. Normální dětská stolice je měkká a děťátko se vyprázdní rychle a bez problémů i vícekrát do dne, ale někdy může dojít k problémům. Zácpa u kojenců se obvykle poprvé objeví v době podávání prvních příkrmů a pevné stravy a v 90 % jde o funkční zácpu bez chorobného procesu ve střevě.

Zapcha deti nocnik

Jak rozpoznat, že jde o zácpu?

Mnozí rodiče rozpoznají zácpu u malých dětí relativně rychle, protože vidí změny v chování i ve stolici. Pokud se u vašeho děťátka objeví pouze jeden z níže popsaných příznaků a netrvá dlouho, ještě to neznamená, že jde o zácpu – někdy je třeba dát dětem čas na to, aby si vytvořily vlastní „harmonogram“ pohybu střev. V případě podezření se však neváhejte obrátit na pediatra, který vaše obavy potvrdí nebo vyvrátí a navrhne vhodnou léčbu.

  • Děťátko pláče a je zřejmé, že se necítí ve své kůži, krčí se a zatíná pěstičky;
  • Má velmi tvrdé bříško;
  • Odmítá jíst;
  • Stolice je tvrdá, suchá až drobivá a nezvykle zapáchá;
  • V oblasti konečníku se objeví krev;
  • Vyprazdňování tvrdé stolice přetrvává více než 48 hodin.

Pomoc s názvem vláknina

Je všeobecně známo, že pomocníkem číslo jeden je při zácpě vláknina, která zajišťuje bezproblémové trávení i vyprazdňování. Najdete ji bohatě zastoupenou v obilovinách, ořeších, semenech, ale i ovoci a zelenině, což je pro děti nejvhodnější alternativa. Odborníci na výživu z Beaba připravili pár receptů na ovocno-zeleninové kaše, které si se zácpou dětí poradí raz dva:

  • Hrášek, brokolice a jablko – kaše nebo pyré z těchto surovin obsahuje množství vlákniny díky jablku (obzvlášť hodně vlákniny se nachází ve slupce) a brokolici. Hrášek jídlo dobře doplní nejen díky sladké chuti, ale také díky bílkovinám, které v něm najdeme.
  • Hruška, banán a skořice – ještě lepším pomocníkem v boji proti zácpě než jablko je snad pouze hruška, která kromě vlákniny obsahuje také mnoho sorbitolu a fruktózy, které rovněž nastartují střeva. Usnadnit trávení a zabránit zácpě pomůže i vysoký podíl vody v hrušce a rovněž vláknina a draslík v banánech. Skořice se zase postará o sníženou tvorbu plynů a produkci tělních chemikálií, které vedou k zánětům.
  • Červená řepa a mrkev – bohatý obsah vlákniny v sobě ukrývá i červená řepa, ačkoli vůbec nepatří mezi tmavou listovou zeleninu. Kaše z červené řepy a mrkve dětem navíc přináší bonus v podobě vitamínů A, K a C a betakarotenu, které se lépe vstřebají, pokud zeleninu tepelně upravíte v parním vařiči Beaba.
  • Chřest, špenát a citron – chřest má vysoké množství nerozpustné vlákniny, která zvětšuje objem stolice a podporuje pravidelné pohyby střev. Přidejte k ní špenát, který kromě vlákniny obsahuje mnoho hořčíku a povzbuzuje pohyby tlustého střeva. Přírodním projímadlem je i citronová šťáva, a to díky obsahu kyseliny citronové. Kromě toho se ještě postará o vyplavení toxinů z těla.Zapcha deti masaz

zdroj foto: freepik

Pomůže i cvičení

Změna stravování není v boji proti zácpě ani zdaleka jediným řešením, zejména pokud se vyskytne u novorozenců a kojenců, kteří ještě jinou stravu než mateřské mléko nepřijímají. Střeva můžete rozhýbat i jednoduchým cvičením, a to i tehdy, když se děti ještě neplazí a nechodí. Položte miminko na záda a chyťte mu nožičky. Pohybujte nimi pomalu a opatrně tak, že budete imitovat pohyb na kole. Cvičení můžete také obměnit – nohy budete jemně přitlačovat směrem k bříšku a znovu je narovnávat.

Příznivého účinku a urychlení pohybu střev docílíte i masáží. Děťátko opět uložte na záda a prsty jemně kružte ve směru hodinových ručiček v oblasti žaludku. Vyzkoušejte i jemné poklepávání, „chůzi“ prstem kolem pupku, rovněž ve směru hodinových ručiček. Účinné by mělo být i hlazení ve směru od hrudního koše až pod pupek.

Kromě cvičení a masáže se u mnoha dětí osvědčila i teplá koupel, která uvolní břišní svaly a zmírní nepříjemné pocity spojené se zácpou. Děťátko se během koupele uklidní, odpočine si a alespoň na chvíli se přestane namáhat.

Pokud zácpa vašeho děťátka přetrvává a nepomáhají žádné babské recepty, navštivte pediatra, který odhalí příčinu vzniku tohoto nepříjemného problému a nasadí děťátku vhodnou léčbu.