Hry, které zabaví (a nic nestojí) – 3. část

  Kategorie: Aktivity s dětmi,
3 min.
04. kvě'20

A opět přicházíme s novými známými i méně známými hrami na zkrácení dlouhé chvíle.

Sudé – liché

Pomůcky: karty
Trvání hry: cca 10 min.
Věk: 7 a více let (vyžaduje se rozpoznání sudých a lichých čísel resp. i sčítání)
Počet hráčů: 2 a více

Z karet dáme pryč J (kluka), Q (královnu) a K (krále). Eso považujeme za číslo 1. Na začátek si řekneme, na kolik správných tipů hrajeme. Doporučujeme 20. Karty promícháme a obrácené postupně zvedáme. Než vytáhneme kartu, řekneme, zda na ní bude liché nebo sudé číslo. Pokud správně tipujeme, máme bod. Vyhrává ten, kdo získá nejrychleji stanovený počet správných tipů. Hru si můžeme upravit podle potřeby. Například vytáhneme jednu kartu, kterou ukážeme. Předtím, než odhalíme další, řekneme, zda součet s ní bude sudý nebo lichý. Komu se podaří nejdelší správná tipovací série, vyhrává.
Hra je vhodná na doma.

Oběšenec

Pomůcky: pero a papír
Trvání hry: cca 10 min.
Věk: 7 a více let (vyžaduje se psaní)
Počet hráčů: 2

Jde o klasickou hru, kterou hrají dva hráči. Hráč, který hádá si nakreslí šibenici. Následně mu druhý hráč nadiktuje počet písmen slova, na které myslí. Hráč, který hádá, říká slabiky. Pokud se ve slově vyskytuje 1 a více, zapíše si je na správném místě. Pokud ne, postupně si kreslí hlavu (kolečko), tělo, pravou ruku, levou ruku, pravou nohu, a nakonec levou nohu (vše čárky). Dohromady 6 omylů. Pokud uhodne slovo ještě předtím, než nakreslí poslední 6 čárku, vyhraje. Jinak vyhrává soupeř. 
Hra je vhodná na doma.

Aktivity deti blog tri

zdroj foto: freepik

Hádej jídlo

Pomůcky: šátek, lžička, různé druhy jídla.
Trvání hry: cca 20 min.
Věk: 5 a více let (vyžaduje se znalost, co je jedlé a co ne)
Počet hráčů: 3 a více

První z hráčů bude mít zavázané oči šátkem. Zbylí dva mu postupně nesou kousky jídla nebo nápojů (cca 6 vzorků) v přiměřeném množství (!) na lžičce. Úkolem hráče se zakrytýma očima je uhodnout o jaké jídlo jde. Následně se hráči vymění. Vyhrávají hráči, kteří uhodnou nejvíce druhů jídla a nápojů.
Hra se dá hrát jen doma!

Nezasměj se!

Pomůcky: žádné
Trvání hry: cca 10 min.
Věk: 3 a více let
Počet hráčů: 2 a více

Hru hrajeme ve dvojici. Úkolem je, jak naznačuje její název, rozesmát druhého hráče. V maximálním čase 1 min. je třeba rozesmát druhého hráče. Zakázané je se ho dotýkat, ale vše ostatní je povoleno. Kdo rychleji rozesměje, vyhrává. Hru můžeme hrát i na cestách i doma. Na cestách jen musíme dávat pozor, abychom nevyrušovali ostatní.