Jak se vyvíjí zrak miminka? Od narození do dvou měsíců

  Kategorie: Miminko a batole,
5 min.
08. říj'21

Děti přicházejí na svět hned s několika reflexy, které jim pomáhají adaptovat se na život mimo matčina těla. Tyto reflexy se postupně vytrácejí a nahrazují je různé dovednosti a schopnosti. Výjimkou není ani zrak, který od narození prochází množstvím změn. Jak vidí vaše miminko hned po narození a co se s jeho zrakem stane do dvou měsíců?

Mění se barva očí, reakce na světlo, vzdálenost, na jakou děťátko vidí, ale i schopnost zaostřovat na předměty. Během prvních dvou měsíců života se miminko neustále vyvíjí, roste a poznává svět kolem sebe. Na rozdíl od sluchu, který je u zdravého miminka po narození téměř dokonale vyvinutý, má před sebou zrak ještě dlouhou cestu. Vydejte se na ni spolu s námi.

Vyvin zraku babatko

Vývin zraku a jeho milníky

Vývin zraku začíná již v děloze a pokračuje během celého dětství, ale i dospívání. Obzvláště důležité je jeho sledování v prvních šesti letech života. Toto období je považováno za nejvíce zranitelné, protože dětský zrak je do 6. narozenin náchylný na vznik různých zrakových poruch (mezi nejčastější patří krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, strabismus a amblyopie, tedy líné oko). Dětský zrak je citlivý a třeba ho už od narození chránit, ale také podporovat jeho správný vývin.

Miminka jsou po narození velmi citlivá na světlo a tato citlivost bude přetrvávat i v prvních měsících života. Pro novorozence je typický jakýsi zamlžený pohled, který může čerstvé rodiče vystrašit a zvláštní pohyby očima mohou rovněž vyvolat dojem, že děťátko šilhá. V případě, že lékař po narození neobjeví žádnou odchylku od normy, jde o typické projevy zrakového vývinu miminka. V následujících týdnech vaše miminko dosáhne těchto milníků:

  • Měsíční miminko reaguje na změny světla a na jasné světlo reagují mrkáním.
  • Pohyby očí u miminka do jednoho měsíce jsou nekoordinované a mohou vyvolávat již zmíněný efekt šilhání.
  • Miminko studuje vaši tvář nebo tvář člověka v jeho blízkosti a upřednostňuje tento pohled před zaměřením se na jiné objekty. Je schopné zaměřit se na předměty ve vzdálenosti 20–25 cm.
  • Novorozenec kolem jednoho měsíce je schopen sledovat pohybující se objekt.
  • Jako dvouměsíční se miminka intenzivně dokážou zaměřit na malý předmět ve svém okolí (knoflík na svetru, náušnici, gumičku ve vlasech a podobně). Zajímají je však zejména obličeje a černobílé objekty.
  • Na konci dvouměsíčního období děti uvidí předměty mimo jejich dosah, což je může motivovat k natahování se po těchto objektech.
  • Dokážou pozorně studovat své ruce a nohy a jako dvouměsíční jasně vidí do vzdálenosti 25–30 cm.
  • Zatímco centrální vidění není ani zdaleka perfektní, děti v tomto věku dokážou sledovat předměty a lidi i periferně, a to až do 90 stupňů.
  • Miminkům se v rozmezí jednoho až dvou měsíců po narození začínají tvořit slzy.

Dá se vývin zraku podpořit?

Zrak miminka se dá trénovat různými technikami. Toto jsou nejčastěji využívané a zároveň nejúspěšnější způsoby, které můžete zařadit do svého denního harmonogramu:

  • Co nejvíce se dívejte do očí miminka a komunikujte s ním tváří v tvář. Měňte výrazy a dělejte grimasy.
  • Během krmení střídejte strany, a to jak při kojení, tak i při krmení z láhve.
  • Oblékejte miminku barevné ponožky s různými veselými vzory, které přilákají jeho pozornost.
  • Během lehu na bříšku položte pod miminko barevnou podložku nebo deku.
  • Experimentujte s osvětlením místnosti. Otevírejte a zavírejte žaluzie, díky čemuž bude miminko pozorovat hru se světlem a večer občas vyměňte umělé osvětlení za světlo svíčky.
  • Nad postýlku zavěste kolotoč s různými hračkami.
  • Dejte dítěti hračky v pestrých barvách, nebo naopak, v kombinaci bílé, černé a červené se zajímavými vzory a čtěte mu knihy s pestrobarevnými obrázky.
  • Dejte před obličej miminka zrcadlo, aby mohlo pozorovat svou vlastní tvář.
  • Během pobytu na slunci nezapomínejte na ochranu zraku, který je v tomto období velmi citlivý. V kočárku můžete využít sluneční clonu a během nošení speciální sluneční brýle pro miminka.

Vyvin zraku novorodenec

Sledujte signály

Zrak miminka vyšetřuje lékař krátce po narození, aby vyloučil jakékoliv běžné poporodní poruchy zraku a oční choroby, jako například šedý zákal, infantilní zelený zákal či oční nádory. První prohlídku u očního lékaře by mělo děťátko absolvovat v 6. měsíci – do tohoto období hrají ve zdravém rozvoji zraku klíčovou roli rodiče. Je na nich, aby si všímali vývinu dětského zraku a objevili případné poruchy.

Jak jistě víte, každé dítě je jedinečné, vyvíjí se svým vlastním tempem, což není vždy podle představ rodičů. Pokud máte v okolí miminko ve stejném věku jako je to vaše, zřejmě se nevyhnete porovnávání. To, že váš drobeček trochu zaostává za jeho vrstevníky, ještě nemusí znamenat nic špatného, ​​ale pečlivé sledování jeho pokroku určitě není na škodu.

Jestliže na konci tohoto dvouměsíčního období zjistíte, že vaše děťátko nereaguje na prudké, jasné světlo, nesoustředí se na vaši tvář nebo objekty v jeho bezprostřední blízkosti, nesleduje pohyblivé předměty či lidí, nebo máte pocit, že jeho oči (jedno nebo obě) jsou nepřiměřeně zakalené, neváhejte a obraťte se se svými postřehy na pediatra.