Velký průvodce dětskou řečí – první měsíce po narození

  Kategorie: První roky dítěte,
5 min.
25. kvě'18

Vývin dětské řeči nespočívá pouze v prvních slovech a větách. Začíná se už dávno předtím, než děti vysloví první srozumitelnou hlásku. Už pláč po narození se dá považovat za první řečový projev miminka, kterým dává něco najevo. Jak se bude vyvíjet jeho řeč pár měsíců po narození a čeho byste si měli všímat?

Prvním a základním pravidlem již od prvních momentů po narození je mluvit. Čím častěji, tím lépe. Zásadní je také to, jak si s děťátkem povídáte. Dávejte důraz na to, abyste byli dětem tváří v tvář – tak mají mnohem větší šanci odpozorovat jednotlivé hlásky a slova a snaží se pusu tvarovat stejně jako rodiče. Tato pravidla dodržujte i během prvních měsíců po narození a nedejte se odradit tím, že děti neodpovídají verbálně. Mají na to své způsoby.

Nezáměrná komunikace

První tři měsíce života dítěte jsou doprovázeny zejména reflexy, kterými se miminko snaží uspokojit základní potřeby. Převažuje sací, obranný a úchopový reflex. Přibližně ve druhém měsíci se k těmto reflexům přidávají i jiné projevy – zejména reakce na zvuky z okolí, za kterými se miminko otáčí. Pozitivně reaguje na lidské tváře a se zájmem je sleduje. Všimnete si toho zejména během koupání, přebalování či krmení. Na konci druhého měsíce většinu rodičů miminko potěší prvním úsměvem, ke kterému se později přidává i smích. Hlavním komunikačním prostředkem je však stále pláč, a to v různých podobách, ačkoliv v průběhu druhého měsíce je doplněn o vrkání.

Prejavy detskej reči

S příchodem dalších měsíců se děťátku rozvíjí koordinace ruka-oko, což znamená, že začíná opakovat po rodičích a lépe vidí, s čím si hraje. Děťátko se v tomto období naučí reagovat na každodenní rutiny a dává najevo radost z láhve mléka či vody ve vaničce. Děťátko pomalu ale jistě začíná žvatlat, tedy vydává hlásky, které se nám podobají na souhlásky k, g, b, p a m. Tyto zvuky děti postupně spojují a vytvářejí řetězec dlouhého proslovu, například v podobě zvuku babababababa. Dětičky jsou z těchto zvuků nadšené a se zájmem sledují, jak na ně odpovídá okolí.

Objevování světa

S nástupem posledního měsíce tohoto období, tedy osmého, děťátko zjišťuje, že s předměty se dá různě zacházet a uvědomuje si, že existují i ​​tehdy, když je nevidí. Velmi oblíbenou je v tomto období hra na schovávanou. Dětičky si umí přes hlavičku pověsit dečku, nebo tak učiní rodiče. Děťátko s radostí čeká, kdy se rodič znovu objeví a osvojí si tak pravidla hry. Nezáměrná komunikace se takto postupně přetváří na záměrnou a dětičky na konci osmého měsíce vědí, že svým jednáním a chováním mohou něco dosáhnout. Je však důležité, aby rodiče během celého tohoto období již od narození reagovali na projevy děťátka jako na záměrné.

Rozvoj detskej reči

Jak rozvíjet dětskou řeč?

Dětskou řeč, podobně jako ostatní smysly, třeba rozvíjet už od raného věku, ačkoli miminko ještě nemluví a na vaše projevy reaguje pouze reflexivně. Jak jsme zmínili v úvodu, důležité je mluvit s děťátkem ze stejné pozice a tváří v tvář. Zároveň slovně komentujte všechno, co děláte, například: "Teď se jdeme koupat. Ano, jdeme napustit vodu a Patrika umyjeme." Uvědomte si, že děťátko reaguje všemi způsoby – pohyby, otočením hlavičky, natažením ručičky, grimasou a jakýmkoli zvukem.

Dávejte miminku najevo, že ho vnímáte a reagujte na jeho projevy opakováním. Pokud se usměje, usmějte se zpět, pokud otevírá pěstičky, také je otevírejte a zavírejte. Na odpovědi děťátka čekejte – pokud k němu mluvíte, neodpovídejte si okamžitě sami, ale vyčkejte na to, zda se miminko pohne, usměje nebo jinak odpoví. Během prvních měsíců, ale i později, dávejte pozor na melodii svého hlasu a všímejte si, jak ji děťátko opakuje. Ještě sice neumí zformulovat slova a věty, ale i vrkání a žvatlání má svůj rytmus a melodii.

Bábätko a rozvoj detskej reči

Dětskou řeč pomůžete rozvíjet i gesty, které k ní bezpochyby patří. Vytvořte si pár gest, které budete opakovat, například ukazujte prstem na předměty nebo osoby, na které chcete upozornit, Otáčejte a kývejte hlavou na nesouhlas a souhlas nebo otevírejte a zavírejte ústa na znak hladu. Dávejte děťátku dostatek podnětů v podobě kvalitních hraček, které pomáhají rozvíjet nejen jeho řeč, ale i jemnou motoriku. Nezapomínejte, že během vývinu děťátka jde vše ruka v ruce. Nemůžete rozvíjet pouze řeč, aniž byste nerozvíjeli i motoriku, zrak a sluch.

Je pravda, že první týdny po narození miminko většinu dne prospí, to však neznamená, že zbývající hodiny se mu nemůžete naplno věnovat. Užívejte si první zvukové projevy děťátka a těšte se na to, co vás čeká v dalších měsících.