Vyrobte si podzimní dekorace jako od profesionálů

  Kategorie: Fit máma,
5 min.
30. říj'16

Podzim je snad nejpestřejším ročním obdobím. Pochmurné deštivé rána střídá nádherné babí léto a naopak. Poslední paprsky zubatého slunce nás přímo volají do přírody. Vydejte se i s dětmi, do tašky přibalte zahradní kleště a udělejte si radost podzimními poklady, z nichž během deštivého víkendu můžete vykouzlit nádherné dekorace. Inspirujte se s námi.

Větvičky a šípky patří do vázy

Proměňte nedělní oběd nebo balkónovou kávičku na slavnost. Postačí vám větvičky šípků, nasbírané šišky či spadané listí. Děti vám při sbírání mohou asistovat. Pokud bydlíte ve městě, vyzkoušejte zajít na sobotní trh, kde stánkaři nabízejí nejen šípky, ale i sušené květiny. Veškerý přírodní materiál stačí naaranžovat do váz nebo do staré konve či kbelíku – fantazii se meze nekladou.

 Krásné naaranžované šipky a větvičky.

Romantické světlo svíček

Svíčky k podzimu patří stejně jako lenošení v teplé dece a kniha. Pro tu správnou podzimní atmosféru doporučujeme vyrobit si tematické svícny doma. První možností jsou svícny z okrasných tykviček. Tykvičku stačí vydlabat, vložit do ní čajovou svíčku a efektní svícen je na světě. Pro pokročilejší "designérky" máme vychytávku –- pořiďte si klasickou voskovou svíčku a roztavte ji na sporáku ve vodní lázni (použijte k tomu nádobku, ve které nevaříte). Knot vložte do vydlabané tykvičky, zalijte horkým voskem a nechte ztuhnout.

Svícny nebo svíčky z tykvičky pro podzimní atmosféru.

Chcete-li do dekorování zapojit i děti, vytvořte si podzimní kahance ze zavařovacích sklenic. Budete k tomu potřebovat sklenice, barvu na sklo nebo speciální barvu ve spreji, přírodní lýko nebo stuhu a maketu listu na lepícím papíru.

Jako první si připravíme maketu listí. Na lepicí papír si nakreslíme list (nebo si najdeme obrázek na internetu a vytiskneme). List vystřihneme a nalepíme na omytou a osušenou sklenici. Sklenici natřeme barvou a necháme pořádně oschnout (ideálně několik hodin). Když je sklenice suchá, nálepku listu opatrně odlepíme a vršek sklenice obvážeme přírodním lýkem nebo stuhou.

S malováním svícnem mohou pomoci i děti.

Ohromte návštěvu nevšední vázou

Čerstvé květiny by neměly chybět v žádné domácnosti. Osvěžte je netradiční vázou z dýně. Dýni omyjte, osušte, seřízněte vršek a vydlabejte. Do vydlabané části vložte zavařeninovou sklenici nebo jinou nádobku s vodou a umístěte květiny. Pro dokonalejší vzhled nahraďte zavařeninovou sklenici aranžérskou hmotou. Odkrojte z ní požadovanou velikost, namočte do vody, vložte do igelitového sáčku a umístěte do dýně.

Igelitový sáček slouží jako izolační vrstva mezi mokrou hmotou a dýní. Pokud tento krok vynecháte, dýně může začít předčasně hnít a nepříjemně zapáchat. Květiny zapichujte do hmoty a pokračujte, dokud hmotu celkem nepřekryjí.

 Váza z dýně působí jako umělecké dílo.

Ohromte sousedy

Přeneste teplo domova na vaše vchodové dveře. Nádhernou dekorací, která potěší oko nejen vás, ale i sousedů, je závěsný věnec. Podzim nabízí mnoho možností. Využít můžete spadané listy, kaštany, šípky, šišky, mech, obilí či tykvičky. Možností je mnohem víc, stačí zapojit fantazii. Na zvoleném materiálu závisí technika, kterou při tvorbě věnce použijete. Materiál s dlouhým stonkem, jako jsou šípky nebo obilí, je vhodné k věnci připevnit drátem. Jako korpus doporučujeme zakoupit klasický slaměný věnec. Dostanete ho v kreativních potřebách.

Přírodní věnečky vázané drátem.

Přírodní věnce se šipkami zkrášlí každé dveře.

Na věnečky z hladkých přírodních materiálů, jako jsou kaštany, tykvičky nebo šišky, doporučujeme použít tavnou lepicí pistoli. Takový věnec vyrábějte pouze v případě, že nemáte v blízkosti děti. Lepidlo je extrémně horké a může způsobit nepříjemné popáleniny. Na korpus můžete použít klasický slaměný nebo polystyrenový kruh.

Na věnečky z tykviček nebo kaštanů budete potřebovat tavnou pistoli.

Třetí možností je vypichovaný věnec. Používá se při práci s živými nebo umělými květinami s krátkým stonkem. Korpus s aranžérskou hmotou koupíte ve specializovaných aranžérských potřebách.

Vypichování věnec je časově nejnáročnější.

Pro šikovné dětičky

Výroba profi aranžmá a dekorací je často nevhodná pro děti. Jejich příprava vyžaduje práci s kleštěmi, ostrým drátem, horkým lepidlem či voskem. Některé dílčí úkoly můžete provést spolu s dítětem, např. malování na sklenice či aranžování kytiček do váz. Aby se však nenudilo, připravte si pro něj tvůrčí aktivitu, která ho zabaví a výsledek potěší vás oba. Vyzkoušejte omalovánky Janod nebo kreativní set od výrobce hraček Educa.

Kreativní set Scrapbook


Scrapbook Educa potěší každou malou slečnu.

Nádherný set pro holčičky od 6 let v sobě ukrývá vše potřebné pro výrobu krabiček. Sada Moje tajné krabičky obsahuje pestrobarevné listy papíru s předtištěným vzorem, oboustrannou pásku, barevné papíry a zářivé diamantové nálepky. Ideální pro každou malou slečnu.

Omalovánky ateliér Janod

Netradiční omalovánky Janod v praktickém kufříku.

Pro dívky a chlapce od 4 let jsou zde netradiční omalovánky v kufříku. Sada omalovánek obsahuje pohádkové kartičky s vyobrazením různých příběhů, které mohou děti vybarvit pomocí barevného písku a speciálního štětce. Pískové omalovánky si váš malý umělec může vzít všude s sebou, a to díky praktickému kufříkovému balení.

Ruční práce a tvoření pro děti