Proč je vztah otce a dcery tak výjimečný?

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
13. zář'17

Tatínkova malá princezna – takto vnímá mnoho mužů svoje dcerky ještě i v období, když dospějí a stanou se z nich ženy. Existuje mnoho oblastí, ve kterých je otec pro svoji dceru nenahraditelný a které dělají jejich vztah nesmírně vzácným.

Holčička s tatínkem

Ať se to mužům líbí, nebo ne, otcové jsou pro svoje dcery prvním skutečným mužským vzorem a v přeneseném významu i první velkou láskou. Vědecké studie prokázaly, že čím lepší vztah má v dětství žena se svým otcem, tím snadněji si v dospělosti buduje vztahy s ostatními lidmi a má i větší šanci najít si milujícího a dobrého partnera.

Buduje sebedůvěru svojí dcery

Muž je tím člověkem v životě dcery, který jí pomáhá uvědomit si vlastní ženskou hodnotu. Svým chováním v ní vytváří vědomé i podvědomé vzorce chování. Muži by proto neměli brát na lehkou váhu, co řeknou, jak se vyjadřují či jak se chovají ke svým manželkám, dcerkám nebo jiným ženám.

Pokud se muž stará, je pozorný a je možné se na něho spolehnout, dcera bude to samé vyžadovat i od ostatních mužů. Štědrost ani empatie by v chování otce rozhodně neměla chybět.

Naopak, pokud se hlava rodiny chová vůči něžnému pohlaví neuctivě či agresivně, může dívka trpět pocity méněcennosti a považovat agresivní či ponižující projevy partnera za normální. Stačí jen malá poznámka nebo nevinný vtip a děvčátko si ho zapamatuje navždy. Komentáře týkající se váhy, vyrážek či jiných nedostatků proto tátovi do úst nepatří.

Pokud muž svoji dcerku dokáže pochválit a vyzvednout její přednosti, bude si děvčátko v budoucnosti mnohem více věřit. Na otcích totiž závisí, zda se jejich princezny naučí přijímat samy sebe takové, jaké jsou – proto by v nich měli pěstovat nadhled, jemnost, ale i vtip.

Táta s dcerkou hra na cukrárnu

Ovlivňuje budoucí vztahy dcery

Otec, který je přirozenou autoritou v rodině, dokáže výrazně formovat názory svojí dcery. Bývá člověkem, který zná odpověď na všechno a který si se vším poradí. Jeho zkušenosti mají velkou váhu, a proto bývá pro dceru nejen ochráncem, ale i důležitým rádcem, nejednou i v nejsložitějších životních situacích.

V jednom italském filmu (Úplní cizinci) je dojímavá scéna, ve které otec telefonuje se svojí dcerou. Sofie je ve složitém věku a nerozumí si s matkou. Proto hledá podporu u otce. Jak se má zachovat, když ji přítel požádal, aby poprvé v noci přespala u něj doma? „Když tam nepůjdu, bude zklamaný. Co má dělat?“ ptá se Sofie.

„Nemůžeš to udělat jen proto, aby nebyl zklamaný. To není je důvod,“ odpovídá otec. „A, samozřejmě, nečekej, že budu skákat radostí, když tam půjdeš. Ale něco ti řeknu. Toto je důležitá chvíle – něco, co si zapamatuješ na celý život. Není to jen nějaký zážitek, se kterým se zítra pochlubíš svým kamarádkám. Pokud si myslíš, že se při vzpomínce na tento okamžik v budoucnosti budeš usmívat, tak to udělej. Ale pokud to necítíš, nebo si nejsi jistá, tak to vůbec nedělej. Času máš dost...“

Otcové tedy nezřídka ovlivňují i představy svých dcer o tom, co je ve vztahu muže a ženy správné, jak má ideální muž vystupovat, jak a kdy bude probíhat první rande. Je jen na mužích, aby v očích svých dcer nastavili laťku vysoko a aby si jejich malá princezna našla prince svých snů.

Tatínek učí dcerku jězdit na kole

Pomáhá dceři realizovat vlastní sny

Velká výhoda je, že muži bývají odvážnější a nebojí se jít do rizika. S postojem „nic není nemožné“ nebojácně podporují svoje dcerky, aby se staly prezidentkami, vědkyněmi, královnami krásy či nejlepšími sportovkyněmi. Když tedy dcera přijde za otcem se svým tajným snem, dokáže s ní snít ve velkém, i když se to na první pohled zdá nerealizovatelné. Takový postoj buduje u ženy dobré předpoklady pro víru v její vlastní schopnosti a úsilí vytrvat na cestě k úspěchu.

Nebojí se podnikat s dcerou bláznivé věci

Otcové jsou často hravější než matky a mají smysl pro dobrodružství. Mámy totiž tráví s dětmi mnohem více času a zároveň jim často leží na bedrech celá domácnost, a tedy nemají tolik sil odvázat se a bláznit se svými malými nezbednicemi. Muži jsou jiní – po příchodu z práce se těší na svoje malé ratolesti a nejednou bývají těmi členy rodiny, kteří čtou dcerkám pohádky na dobrou noc, skládají s nimi stavebnice a hrají si ochotně v dětském stanu na cukrárnu a kosmetický salón.

Ukazuje citlivé stránky mužů

Jedině tátové mohou svoje dcery naučit, že správný chlap – i ten největší silák – ukrývá za svými svaly velkou dávku porozumění a lásky, které nejsou žádnou slabostí, ale velkou předností každého muže. Na druhé straně, díky komu si může najít dívka cestu do mužského světa, když ne prostřednictvím svého otce? Právě muži si mohou se svými princezničkami zahrát s dětskými stavebnicemi, náročné karetní hry, učí je jezdit na kole či lézt po horách, nebo s nimi ochotně procvičují matematiku a fyziku.

Otec je jednoduše člověkem, který má v životě dcery nezastupitelné místo. Nezbývá než věřit, že na tomto světě bude stále více otců, kteří si toto čestné místo zaslouží a vychovají ze svých dcer šikovné, spokojené a úspěšné ženy.