Vybíráme dětský domeček krok za krokem

  Kategorie: Tipy na hračky,
6 min.
05. srp'22

Postavit skutečný, zděný dům pro celou rodinu je náročná záležitost po více stránkách. Výběr domku pro děti je sice o něco jednodušší, ale při koupi je třeba také přihlížet k několika aspektům. Podle jakých kritérií vybrat dětský domeček? To vám poradíme v následujících řádcích.

Stavěli jste někdy dům? Pak víte, že již při plánování a tvorbě projektu je třeba přihlížet k celé řadě faktorů. Jak velký je pozemek? Kolik lidí bude v domě bydlet? A co rozpočet? Podobným a mnoha dalším otázkám se nevyhnete ani při koupi dětského domečku. Náš velký průvodce vás však hravě provede výběrem domečku pro děti krok za krokem.

Věk a výška dítěte

Jedním z prvních faktorů, na které je třeba se při výběru dětského domku zaměřit, je věk dítěte. V naší nabídce naleznete domečky pro děti od 2 a 3 let, které však samozřejmě potěší i starší děti. Horní věková hranice není limitována věkem dětí, ale spíše jejich výškou a v případě patrových domečků a nábytku v domcích i hmotností. Při výběru proto zkontrolujte výšku domečku. U nás najdete domečky o celkové výšce 106 až 184 cm, takže si opravdu máte z čeho vybírat.

Množství dětí

Při výběru domku je třeba přihlížet i k počtu dětí, které si v něm budou hrát. Pokud víte, že v domečku si bude hrát pouze jedno dítě, postačí mu i menší, méně prostorný domeček. V případě většího počtu dětí je třeba se poohlédnout po prostorných domečcích, které nabízejí bohatý prostor na hraní a více možností na hru, a to jak v interiéru domku, tak v jeho exteriéru.

Detský domček výber podľa počtu

Prostornost v interiéru

S velikostí domečku souvisí také prostornost v interiéru. Některé domečky, zejména ty tematické, jsou sice uvnitř prostorné, ale interiér je zařízen nábytkem nebo doplňky. Jiné typy domků mají uvnitř otevřený koncept, takže nedisponují doplňky a děti tak nejsou omezeny rozmístěním nábytku. V takových domečcích si mohou na zem rozprostřít deku, rozložit společenské hry na celé ploše domečku nebo jej zařídit jinak podle své fantazie.

Dispozice domku

Rozměry domku, jeho celková velikost a dispozice při výběru také hrají roli. Bude domeček vašeho děťátka stát ve volném prostoru, u zdi nebo v rohu? S jeho umístěním souvisí počet a velikost oken a dveří, ale určitě také jednotlivé komponenty domků. Domečky s piknikovými stoly a venkovními kuchyňkami si žádají více prostoru, protože jinak by byly děti ochuzeny o spoustu zábavy.

Materiál

Jedna z nejdůležitějších otázek, kterou si musíte položit i při stavbě skutečného domu zní: "Jaký materiál použijeme?" Inu, tomuto dilematu se nevyhnete ani při koupi domku pro vaše drobečky. Na výběr máte ze dvou materiálů, a to plastu a dřeva. Plastové domečky jsou oproti dřevěným nenáročné na údržbu a jsou lehčí, takže je hravě přenesete na jiné místo. Domečky ze dřeva vyžadují více péče, ale nádherný vzhled přírodního materiálu za to určitě stojí. Od volby materiálu se odvíjí i cena, která je u plastových domků často výrazně nižší.

Detský drevený domčekExteriér vs. interiér

Výběr domečku provází nejen materiál, ale také povrchová úprava, která zabrání opotřebení materiálu na přímém slunci, dešti nebo větru. Všechny domečky Smoby v naší nabídce jsou ošetřeny anti UV filtrem, díky kterému barvy nevyblednou ani po letech používání. Naše domečky proto můžete bez obav rozložit v interiéru i v exteriéru a nemusíte se obávat o zhoršení kvality. Promyslete si i to, zda chcete domeček během zimních měsíců přestěhovat do interiéru – v tom případě budete muset přihlédnout k jeho velikosti.

Možnost dokoupit doplňky

Dětský domeček nemusí představovat pouze čtyři stěny, okna, dveře a střechu. U nás máte možnost nakonfigurovat si domeček podle svých představ a požadavků dětí. Mnohé domečky můžete přizpůsobit na míru, doladit do těch nejmenších detailů a zařídit vším, po čem vaše děti touží. Díky konfigurátoru můžete zvolit při koupi domečku různé doplňky od dveří navíc, přes okapovou rouru a komín až po předzahrádku s květináči, díky čemuž bude dětský domeček vypadat jako jeho realistická verze. Domek dle vlastních představ si můžete sestavit zde.

A co podlaha a osvětlení?

Domy i domečky musí mít pevnou podlahu, která zaručí stabilitu a postará se o hru v suchu. Podlaha však není součástí všech domečků, ale u konkrétních domků si ji můžete nakonfigurovat nebo zakoupit samostatně. Podlahu oceníte zejména u domečků, které budou stát v exteriéru. Pomůže s nerovným terénem, ​​izoluje od mokré a studené země a postará se o suchou a bezpečnou hru vašich dětí. Bezpečnost zaručí i venkovní osvětlení, které po západu slunce osvětlí prostor před vstupními dveřmi.

Tematické domečky

Hra v dětském domečku je sama o sobě podnětná a rozvíjí dětskou fantazii i kreativitu. Ještě více radosti ze hry budou mít děti díky tematickým domečkům, které malé majitele promění i na zahradníky, kuchaře, cukráře či dokonce indiány. V domečku pro zahradníka se děti naučí sázet bylinky, pěstovat zeleninu a ovoce a získají základní dovednosti zahradních prací. Domeček se zahradní restaurací jim zase přiblíží práci kuchařů a číšníků, umožní jim uspořádat rodinné oslavy a postarat se o zákazníky. Domeček s obchodem a cukrárnou potěší všechny milovníky sladkostí, kteří se chtějí o své chutné pamlsky potěšit s vrstevníky.

Detský domček cukráreňPohádkové motivy

Mají vaše děti oblíbené pohádkové postavičky? I ty jim mohou během hry v domečku dělat společnost. Dovolte dětem mít slovo při výběru domečku a nechte je, ať vyberou nejen barvy, ale také pohádkový motiv. Oblíbená pohádková postavička znamená v životě dítěte velmi mnoho, často je to jejich nejlepší kamarád, se kterým se dokážou ztotožnit. Zvažte proto při koupi dětského domku pohádkové motivy, které naleznete na samotných domcích, ale i doplňcích a hračkách na zahradu, které k domečkům neodmyslitelně patří.

Tak teď nám určitě dáte za pravdu, že výběr dětského domečku je o něco náročnější, avšak ne nemožný úkol. Pokud se neumíte rozhodnout sami, zkuste na pomoc přizvat budoucí obyvatele, ti vám hned řeknou, který domeček se jim líbí nejvíce. Všechny domečky najdete pohodlně na jednom místě po kliknutí na tento odkaz.