Zlatá pravidla při výběru školní tašky

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
19. srp'22

S blížícím se prvním zvoněním v novém školním roce se blíží také čas nákupů nových školních pomůcek. Mezi tu nejdůležitější patří kvalitní školní batoh, který bude vaše dítě doprovázet do školy den co den. Jak vybrat tašku, která splní všechny požadavky rodičů, ale také dětí? Pojďme na to krok za krokem.

Z pohodlné školky, kde je na denním programu zejména hraní, najednou přicházejí povinnosti a s nimi spojené každodenní nošení školní tašky. Ale jak vybrat z toho zdánlivě nekonečného moře tu správnou školní tašku? Jaké jsou mezi nimi rozdíly a která bude vhodná právě pro vašeho žáka nebo žákyni?

Jedno zlaté pravidlo

Při výběru školní tašky či aktovky platí jedno zlaté pravidlo, které zřejmě budete chtít ignorovat, ale neměli byste. Zní takto: "Vždy kupujte školní tašku, která vašemu dítěti sedí teď, ne tu, která mu bude dobrá za rok či dva a do které doroste."

Taška, která sedí perfektně, slouží jako prevence proti bolestem páteře a zaručuje dětem maximální pohodlí. Zádový panel musí přiléhat těsně k zádům vašeho dítěte. Chcete-li zkontrolovat, zda je taška nastavena správně, zavěste ji svému školákovi na záda a uchopte ramenní popruhy na úrovni podpaží. Utáhněte je tak, aby zádový panel přiléhal k zádům vaší dcery nebo syna.

Tři kategorie tašek Jeune Premier

Školní batoh je tou nejdůležitější pomůckou každého žáka a žákyně. Je to spolucestovatel, který ukrývá znalosti v knihách, ale také svačinu, deštník a důležité poklady. Dokonalá školní taška splňuje nejen požadavky rodičů, ale odráží osobnost malého majitele.

Designéři v Jeune Premier mají pro děti připraveno množství hravých designů, ze kterých mohou děti vybírat podle vlastního stylu. Rodiče se zase zaměří na 3 věkové kategorie, které odpovídají věku dítěte velikostí, objemem a rozložením jednotlivých přihrádek.

Pro děti od 2 a půl roku do 5 let

Děti školkou povinné a předškoláci nechodí do školky naprázdno. Vždy si s sebou sbalí alespoň jednu oblíbenou hračku, možná nějakou omalovánku nebo knížku, kterou chtějí ukázat vrstevníkům. Pro menší děti jsou vhodné aktovky It Bag Mini a batohy Ralphie. Aktovka It Bag Mini o objemu 5 litrů má díky magnetickému zámku jednoduché otevírání, které bez pomoci zvládnou i malé děti. Nechybí pevný zádový panel vyrobený z pružného a měkkého materiálu, který tlumí nárazy a taška díky němu ani při běhu nelétá ze strany na stranu. Do aktovky It Bag Mini si děti bez problémů uloží sešit ve velikosti A4, plyšovou hračku, penál i svačinový box.

Batohy Ralphie perfektně padnou každému předškoláčkovi. Díky menšímu objemu (2 litry) taška zbytečně nezatěžuje páteř a výhodou je i jedna velká XXL přihrádka, takže všechny hračky budou vždy pohromadě. Podobně jako do aktovky It Bag Mini, i do batohu Ralphie se vejde sešit, hračka, penál a box na svačinu. Batoh má také zpevněné dno, takže stále drží svůj tvar a stojí zpříma.

Batoh Ralphie Jeune Premier

Batoh Ralphie

Pro děti od 6 do 8 let

Žáci prvních ročníků už budou na zádech nosit větší váhu, čemuž by měly odpovídat i školní aktovky a tašky. Tvůrci Jeune Premier doporučují žákům prvních ročníků aktovky It Bag Midi, velký batoh Ergonomic a batohy Bobbie a Jackie.

Aktovky It Bag Midi jsou nestárnoucí klasikou a na cestě do školy budou doprovázet už prvňáky. Vnitřek aktovek je chráněn 2 magnetickými zámky a po jejich otevření se dětem odhalí 2 velké vnitřní přihrádky, do kterých mohou uložit desky se sešity, učebnice, penál i svačinu. Výhodou je zejména obdélníkový tvar aktovky, který ochrání učebnice a sešity před „oslíma ušima“.

Aktovky It Bag Midi Jeune Premier

Aktovky It Bag Midi

Alternativou ke školní aktovce It Bag Midi jsou batohy Bobbie a Jackie se štědrým objemem a dostatkem prostoru. Zatímco batoh Bobbie má jednu prostornou přihrádku se šikmým zipem, batoh Jackie přichází až se dvěma a překvapí ještě něčím jiným – přední kapsa je vlastně ledvinka, která je odnímatelná a děti ji mohou nosit i samostatně.

Vynikající volbou pro žáky prvních ročníků je ergonomický batoh Ergonomic, který dětem nebrání v pohybu ani tehdy, když je plně naložen. Ocení jej zejména školáci, kteří s sebou den co den nosí množství učebnic, sešitů a jiných školních pomůcek. Obrovskou výhodou batohu Ergonomic je fakt, že nosný systém přesune až 50 % hmotnosti vaku z ramen na boky. Samozřejmostí je nastavitelný zádový panel, vzdušná výztuž, bederní a hrudní popruhy, držák na láhev, praktický zámek, přední kapsa na drobnosti a reflexní prvky pro bezpečnost na každém kroku.

Školská taška Ergonomic Jeune Premier

Školní taška Ergonomic

Pro děti od 9 do 12 let

Pro ostřílené školáky si v Jeuně Premier připravili 3 typy tašek – aktovky It Mag Maxi a batohy James a Jackie. Žáci vyšších ročníků potřebují v tašce více prostoru, který jim poskytne aktovka It Bag Maxi o objemu 7 litrů a 2 opravdu velkými přihrádkami. Pokud mají vaši školáci pocit, že z aktovek už vyrostli, představte jim batohy James a Jackie.

Druhý jmenovaný jsme už představili, a model jménem James si děti získá atraktivním designem a dvěma přihrádkami s harmonikovým systémem rozdělení. Takový vnitřek ocení děti s více předměty a mimoškolními aktivitami, ale i ty, které si už v útlém věku potrpí na pořádek a chtějí mít oddělené učebnice od svačiny.

Batoh James Jeune Premier

Batoh James

Bez pomocníků ani na krok

Ano, kvalitní školní taška je alfou a omegou každého školního roku, ale není jedinou školní pomůckou, kterou vaše děti potřebují. Nezbytností je i penál, vak na přezůvky a tělocvičný úbor a v neposlední řadě i svačinové boxy. Při koupi školních pomůcek nezapomínejte ani na láhve na vodu, protože pitný režim je třeba dodržovat během celého roku, nejen v létě. V Jeune Premier mysleli i na všechny „doplňkové“ školní pomůcky, které perfektně ladí se školními aktovkami a taškami.

Do školy se přece chodí s radostí a nadšením i tehdy, když dětem dělají společnost krásné školní pomůcky. Vybírání učebnic a sešitů už nebude utrpením a designové belgické pomůcky se postarají o to, že během svačinové přestávky zmizí z boxu svačina rychlostí blesku a pitný režim už nebude problém.