Chystáme výbavičku pro miminko. Co nakoupit a kolik to stojí?

5 min.
03. dub'17

Netrpělivě čekáte příchod vytouženého miminka na svět, těšíte se na mateřství a pomalu začínáte chystat výbavičku. Co všechno by měla obsahovat a kolik to vlastně stojí? Zjistili jsme za vás.

Dětská postýlka a výbava k ní

Nová postýlka pro miminko stojí od 1 100 Kč výše. Pokud vám stačí jednoduchá klasika, nemusíte sáhnout hluboko do kapsy, naopak za značkovou postýlku zaplatíte i 15 000 Kč. Nejjednodušší molitanová matrace stojí okolo 300 – 500 Kč. Lepší matrace z materiálů, jako jsou kokos či pohanka, se pohybují v cenách od 900 Kč výše.

Praktické je i nepromokavé prostěradlo, která chrání matraci před znečištěním. Připevníte ho na matraci gumičkami. Ochrana matrace vás vyjde na 300 – 600 Kč. Obyčejná prostěradla do postýlky vám na začátku stačí dvě nebo tři. Když se jedno znečistí, vyměníte ho za druhé. Mnohé maminky miminkům pořídí i hnízda, které je chrání před poraněním.

Souprava do postýlky toTs-smarTrike

súprava do postieľky hrošík

Dětské povlečení

Kočík, autosedačka a nosiče

I přes nové „šátkové“ trendy kočárek nevychází z módy. Levnější nové kočárky se pohybují přibližně od 5 000 Kč výše. No a značkové jsou již přes 25 000 Kč. Mnoho maminek proto upřednostňuje kočárky z tzv. druhé ruky, tedy používané kočárky po jiných miminkách. V nabídce najdete multifunkční kočárky, které obsahují i sedačku do auta (tzv. vajíčko) nebo obyčejné kočárky pro nejmenší miminka.

Zatímco multifunkční kočárek můžete používat několik let, ten obyčejný vám vydrží přibližně půl roku v závislosti na růstu miminka. Na druhé straně jsou multifunkční kočárky většinou trochu těžší a je třeba je skládat. Maminka Lenka to vyřešila takto: „První kočárek jsme koupili levnější od druhé maminky. Nyní, když má Gabi 8 měsíců, kupujeme sportovní kočárek a investujeme do něj více. Vydrží jí až do tří let.“

Alternativou ke sportovním kočárkům jsou tříkolky smarTrike, které rostou s dětmi již od 6 měsíců do 3 let. Zatímco na začátku plní funkci kočárku, postupně se změní na tříkolku.

Pokud autosedačku nekoupíte zároveň s kočárkem, přidejte do svého rozpočtu přibližně 1 300 Kč a více. Děti narozené v zimě potřebují mimo jiné fusak, ten stojí přibližně 800 Kč.

Šátky a nosiče pro miminka sice nejsou povinnou výbavou při příchodu miminka, ale mamince usnadní život. Díky šátkům budete mít volnější ruce a váš drobeček bude spokojený. Za šátek zaplatíte přibližně 2700 – 4000 Kč.

Bábätko v postieľke

Pleny a přebalovací potřeby

Jednorázové pleny se vyplatí kupovat ve velkých baleních. Za 100 kusů zaplatíte přibližně 500 Kč. Pokud myslíte ekologicky a preferujete látkové pleny, připravte se na větší investici na začátek, a tedy 400 - 8000 Kč. Plenky vám však vydrží až do 3 let a následně je můžete využít i při dalším dítěti. V našem internetovém obchodě najdete čtvercové látkové pleny ze 100% přírodní bavlny, které můžete použít na přebalování, k jednorázovým plenkám při balení na široko nebo na zakrytí. Pokud se i rozhodnete pro jednorázové pleny, hodí se vám i několik látkových.

Velkým pomocníkem při přebalování je i přebalovací podložka s nepromokavým povrchem. U nás najdete krásné přebalovací sety Tots smarTrike, které obsahují podložku, polštářek a dvě povlečení v krásném provedení.

Koupání miminka a dětská kosmetika

Obyčejnou vaničku koupíte za přibližně 300 Kč, stále populárnější kbelíky stojí přibližně 600 Kč. Nezapomínejte ani na jemné dětské osušky, ty najdete také u nás. Co se kosmetiky týče, na začátku jí nepotřebujete mnoho. Postačí vám čistá voda, případně přírodní olejíčky. Maminka Lenka nám prozradila, že nepoužívá ani vlhčené ubrousky. „Zjistila jsem, že je nepotřebujeme. Namísto toho smíchám trošku přírodního olejíčku s vodou, nastříkám na bavlněný ubrousek a malou očistím. Je to zdravější a také levnější.“

Na zadeček proti opruzeninám pomohou mastičky nebo i obyčejný kokosový olej. Ve výbavě maminek by neměly chybět nůžky na stříhání nehtíků, vatové tyčinky na čištění uší a kartáček na vlásky.

Oblečení pro miminko

Miminko se narodí malinké, měsíc na to je však z něj už opravdový pořízek. Děti rostou rychle, něco si obléknou třikrát a už jsou na to velké. Na nákup oblečení si připravte přibližně 5 500 Kč. Výrazně ušetříte, pokud si oblečení koupíte od jiných maminek nebo vypůjčíte od rodiny a přátel.

Praktické pomůcky, které nepotřebujete hned

Na závěr ještě pár věcí, které si můžete pořídit předem, ale nic se nestane, pokud je nakoupíte postupně, podle toho, jak je budete potřebovat. Dudlíky stojí přibližně 150 Kč a více a láhve 150 – 300 Kč. Odsávačka hlenů se hodí, pokud drobeček onemocní a stojí 30 -300 Kč. No, a pokud potřebujete odsát mléko, tak si můžete dokoupit i odsávačku mléka za 800 Kč a více.

Maminky si chválí i houpací křesílka a hrací deky. Drobečka zabaví a uklidní. Vy si zatím můžete udělat čaj a na chvíli si odpočinout.

Hrací deka Kaloo

Hracia podložka Kaloo

Hrací deky

Příchod drobečka je určitě velká zátěž pro rodinný rozpočet, nakoupit potřeby však můžete postupně, něco si půjčíte od rodiny a známých, něco dostanete. Pamatujte, že miminko je šťastné, když je spokojená i maminka.

Zaujal vás článek? Přečtěte si i co si sbalit do porodnice.