Co dělat, aby vaše vlasy vypadaly krásně i v létě?

  Kategorie: Fit máma,
8 min.
19. čec'17

Přestože v létě zaměřujeme pozornost zejména na pokožku, neměly bychom zapomínat, že i naše koruna krásy v horkých dnech velmi trpí a vyžaduje speciální péči. Totéž platí i o vláscích našich nejmenších. Poradíme vám, na co byste v rámci běžných očistných a ošetřovacích rituálů v tomto období určitě neměly zapomínat.

Maminka s dlouhými vlasy

Sluneční záření působí na vlasy a vlasovou pokožku podobně jako na pleť. Pokud to s opalováním bez ochrany hlavy přeženeme, může UV záření proniknout až dovnitř vlasu a rozrušit jeho strukturu už od kořínků. Bohužel, ani zdaleka není jediným nepřítelem krásné zvlněné "hřívy".

Stylové a účinné v jednom

Vlasy často trpí i pod tíhou stylingových produktů, které mají účes udržet na uzdě, ale i působením slané vody, chlóru, písku, horkého vzduchu a suchého větru. Tato kombinace představuje hotovou katastrofu i pro zdravé prameny, nemluvě o oslabených a poškozených vlasech. Proto je lepší soustředit se v první řadě na prevenci a ochranu.

Velmi jednoduchý způsob, jak chránit vlasy před sluncem, je používat klobouk, kšiltovku nebo šátek. Vaše kadeře tak nebudou v přímém kontaktu se slunečními paprsky. Dobrá zpráva je, že takové módní doplňky jsou dnes velmi žádané, nebudete proto na pláži či ve městě vypadat jako z jiné planety. Právě naopak. Můžete je bez problémů zkombinovat s plavkami, letními šaty i se sportovním outfitem.

Pokud zůstanete těhotná během léta, jistě oceníte praktický kratší střih, případně vlasy v takové délce, abyste si je mohla jednoduše svázat do ohonu. Takto předejdete i nadměrnému pocení na zátylku.

Vlasová péče

Jak mýt vlasy?

Obecně platí, že byste si těsně před dovolenou neměly vlasy vůbec barvit, a to minimálně měsíc před vycestováním. Slaná voda či chlór v bazénu vám totiž krásný odstín rychle vymyjí. Mnohem důležitější je chránit vlasy vhodným ošetřením, zejména takovým, které je dobře hydratuje. Vlas je z 10 až 15 procent tvořen vodou, která se však v horkých dnech odpařuje. V důsledku toho se vaše prameny mnohem více vysušují.

Tento problém se zároveň spojuje s pocením, které se projevuje vyšší produkcí mazu v žlázách, nacházejících se v pokožce hlavy. Je to vcelku běžný jev, protože tělo se pocením snaží přirozeně ochlazovat. Pro nás to však znamená i mastnější prameny, a tudíž i neustále mytí vlasů, což jim samozřejmě velmi neprospívá. Vybírejte si proto šampony, které jsou speciálně navrženy pro častější očistu, neobsahují dráždivé látky a pokožku hlavy příjemně ochlazují. Prameny zároveň oplachujte výlučně vlažnou vodou, která stimuluje krevní oběh.

Výživa a ochrana před sluncem

Pokud po ostatní dny v roce nepoužíváte kondicionéry a balzámy, alespoň během letní sezóny udělejte výjimku, a to i v případě svých dětí. Kondicionér vám nepomůže pouze při rozčesávání neposlušných pramenů, dodá také vlasům živiny a potřebnou vlhkost, kterou pod vlivem větru, suchého vzduchu a slunce ztrácejí. Nejmenším vybírejte šetrnější kondicionéry určené speciálně na ochranu dětských vlásků.

Na léto jsou ideální i kondicionéry bez oplachování, které stačí aplikovat do suchých nebo vlhkých vlasů a nechat volně vyschnout. Nejvíce však trpí vysušené a roztřepené konečky – dopřejte jim proto speciální pečující oleje a séra. Ideální je olivový či mangový olej.

Vítanými složkami vlasových přípravků, které jsou ideální na léto, by měly být pantenol, keratin, aloe vera či máta.

Nezapomínejte ani na používání přípravku s UV filtrem, díky němuž budou vlasy, ale i pokožka hlavy dobře chráněny před silným slunečním zářením. Udělejte tak předtím, než opustíte dům či hotelový pokoj a aplikujte ho vícekrát v průběhu dne podobně jako opalovací krém. Dokonce i tehdy, když slunce zajde za mraky.

Některé přípravky dokonce fungují i ​​jako stylingové produkty, zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. K dispozici jsou ve formě krému nebo praktického spreje. Pokud nemáte po ruce ošetření s UV ochranou, můžete sáhnout po opalovacím krému či oleji, který rozetřete od pokožky hlavy po celé délce vlasů. Za žádných okolností však nepoužívejte ty voděodolné, protože kadeře příliš zatěžují a těžce se myjí.

Maminka s miminkem v bazénu

Strašák jménem chlór

Pokud jste vodním živlem a spoustu času trávíte nejen v moři, ale i v bazénu, mějte se na pozoru. Chlór sice dezinfikuje vodu od nečistot a bakterií, zároveň však rozpouští lipidy, které působí jako přirozená ochranná vrstva vlasů, dodávající pramenům také lesk a vlhkost. Při dlouhodobém působení chlóru ztratí svou hebkost, protože se stávají pórovitější a drsnější.

Chlór je zároveň příčinou, proč začnou vlasy při styku s vodou měnit barvu. I proto mají někdy blondýny po pobytu v bazénu zelenkavý odstín. Kovy obsažené ve vodě, nejčastěji měď, totiž v kontaktu s chlórem oxidují, navážou se na proteiny obsažené ve vlasech, které se v důsledku toho obarví.

Ideálním prostředkem na ochranu vlasů před chlórem či slanou vodou je koupací čepice. Málokterá z nás však ochotně vstoupí do bazénu plného lidí s neforemnou silikonovou čepicí na hlavě, vlasoví experti proto doporučují, abyste vlasy nezapomněly před pobytem v bazénu osprchovat, ale také po něm. Vlasové folikuly působí jako houba, a tak absorbují mnohem více chlóru. Jednoduše řečeno – pokud se vyplní vodou, zůstane "méně místa" pro samotný chlor. Sprcha po koupání v bazénu vám zároveň pomůže při odstraňování nánosů chloru z povrchu vlasů.

Poměrně levnou, zato účinnou alternativu k ošetření vlasů nabízí jablečný ocet. Stačí ho smíchat s vodou v poměru jedna ku čtyřem, případně osvěžit pár kapkami citronové šťávy a propláchnout jím čerstvě smyté vlasy. Nechte ho pár minut působit a prameny opět omyjte.

Na mytí můžete použít i čisticí šampony, které se běžně používají k odstraňování stylingových přípravků. Oslabeným vlasům navrátíte sílu, pokud je potřete kokosovým či ricinovým olejem. Populární jsou i placentové ampulky, které podporují růst vlasů, pečují o ideální prokrvení pokožky a optimální činnost mazových žláz.

Domácí masky na vlasy

5 tipů na domácí vlasovou kúru

V létě byste určitě neměly podceňovat přínos vlasových masek. Vyživují vlasy do hloubky, navrací jim vlhkost a proteiny a některé dokonce podrážděnou pokožku hlavy příjemně zchladí a zjemní. Ošetřující vlasové masky si můžete vyrobit i doma.

Banánovo-medová maska

Dobře rozmixujte 1 banán a smíchejte ho se čtvrtinou hrnku medu a polovinou hrnku jogurtu, dokud nevznikne krém s hutnou hladkou konzistencí. Naneste směs rovnoměrně na vlasy, nechte působit 15 – 30 minut a dobře omyjte. Banán je plný vitamínů, antioxidantů a draslíku, které posílí vlasové folikuly.

Maska z vajíčka a olivového oleje

Tento recept využívaly ženy už v dávných dobách starověku, věděly totiž, že olivový olej vlasy zvlhčí a vyživí. Obsahuje vitamín E a zdravé tuky, které pomohou zejména polámaným konečkům. Smíchejte 2 polévkové lžíce olivového oleje s 1 polévkovou lžící bílého vinného octa a 1 rozšlehaným vejcem. Jestli máte dlouhé vlasy, použijte dvojnásobné množství ingrediencí. Aplikujte na prameny a nechte působit přibližně 20 minut, pak je dobře omyjte.

Variace na masky z avokáda

Avokádo je vitamínovou bombou, obsahuje zejména vitamíny A, B, E a D, jakož i množství zdravých tuků a přírodních olejů, které zvýrazňují lesk a zároveň vlasy chrání před vypadáváním. Dužinu z 1 avokáda střední velikosti rozmačkejte a udělejte z ní jemné pyré, přimíchejte 2 polévkové lžíce medu, naneste na vlasy až ke kořínkům a opatrně vmasírujte do pokožky. Po 15 – 20 minutách pramínky důkladně omyjte.

Alternativně můžete rozmixovanou dužinu z poloviny avokáda smíchat s 2 polévkovými lžícemi panenského olivového oleje a 2 rozšlehanými vajíčky. Směs lze klidně nechat působit i déle. Dávejte si pozor, abyste masku nejprve myly vlažnou vodou, příliš teplá voda by mohla vajíčka "uvařit", pak použijte šampon a kondicionér.

Maska z kokosového mléka

Kokosové mléko má přirozené hydratační účinky, obzvláště je vítané v případě sluncem spálených vlasů. 2 polévkové lžíce mléka smíchejte s 2 kapkami levandulového oleje a naneste masku od kořínků až po konečky. Vlasy zabalte do ručníku nebo koupací čepice a nechte působit celou noc. Ráno je stačí umýt šamponem a kondicionérem.

Jahodová maska ​​s majonézou

Jak napovídá její název, stačí vám pouze dvě ingredience – umixujte 8 čerstvých jahod s 2 polévkovými lžícemi majonézy a připravte pro své vlasy koktejl plný antioxidantů a zdravých tuků. Naneste masku na vlhké vlasy, počkejte 15 minut a pak důkladně opláchněte.