Velikonoce ve znamení originálních dekorací

  Kategorie: Výchova dítěte,
4 min.
08. dub'19

Velikonoce nám po roce opět klepou na dveře, a to znamená pouze jedno – přišel čas přizpůsobit těmto svátkům i naše domácnosti. Patříte k lidem, kteří dekorace nakoupí v obchodech, nebo si je raději vytvoříte doma? Pokud jste se zařadili do druhé kategorie, čtěte dál a vyrobte si spolu s dětmi vlastnoruční velikonoční dekorace.

Co se vám v mysli vybaví jako první, když se řeknou Velikonoce? Možná je to shon a velký jarní úklid, ale možná jsou to také krásné velikonoční dekorace, chutné jídlo, teplé počasí a jedinečná atmosféra. A právě velikonočním dekoracím budou věnovány následující řádky. Uvolněte se, zapomeňte na povinnosti, které vás ještě před návštěvou koledníků čekají a vytvořte si s dětmi dekorace, které ohlásí Velikonoce.

Veselé ovečky

Velka noc ovecky

K Velikonocům kromě zajíčků a kuřátek nepochybně patří i ovečky. Vytvořte si doma s dětmi malou farmu, v níž tato zvířátka nebudou chybět. Pro výrobu rozkošných oveček z vajíček budete potřebovat pouze vajíčka, lepidlo a bílé bambule, které koupíte v galanterii. Nahradit je však můžete vatou, z níž vytvarujete malé kuličky. Postup je zcela jednoduchý – na vajíčko (plné nebo vyfouknuté) přilepte těsně k sobě vatové kuličky, které vytvoří vlnu ovečky. Na jeden konec přilepte větší kuličku, která vytvoří ocásek a stejně velké kuličky přilepte i na spodní část ovečky – to budou její nohy. Jednu špičku vajíčka však nechte prázdnou – tam nakreslete fixem usměvavou tvářičku a přilepte ouška, která vystřihnete z vaty nebo molitanu.

Miniaturní bylinková zahrádka

Velka noc bylinky

Zavzpomínejte trochu na dětské časy a vypěstujte spolu s dětmi miniaturní zahrádku ve vajíčkách. Určitě jste i vy v dětství netrpělivě čekali na to, až vám ze semen trávy vyroste malý trávníček – pro mnohé to byla dokonce velikonoční tradice či znak toho, že jaro je už konečně tady. Jak tedy povýšit trávník na bylinkovou zahrádku ve vajíčku? Do stojanů na vajíčka (použít lze i papírovou vložku, v níž vajíčka koupíte) uložte skořápky, vystelte je vrstvou vaty a na tu nasypte bylinková semena dle vašeho výběru. Vatu polévejte tak, aby byla stále mírně vlhká. A to nejdůležitější ze všeho – nakreslete vajíčkům veselé tvářičky a už jen čekejte na první bylinky.

Vajíčka s mramorovým efektem

Velka noc mramorove vajicka

Barvení vajíček klasickými práškovými barvami už pomalu, ale jistě vychází z módy. Ani se nedivíme, protože na internetu je množství jiných, kreativnějších návodů, díky kterým vajíčka vypadají opravdu originálně. Co takhle zkusit techniku ​​s lakem na nehty? K docílení nádherného mramorového efektu budete potřebovat vyfouknutá vajíčka, jakýkoliv barevný lak na nehty, špejle, nádobu a vodu.

Do nádoby nalijte čistou vlažnou vodu a v malém množství do ní opatrně nalijte barevný lak na nehty. Na špejli napíchněte vajíčko a ponořte ho do obarvené vody. Pomalu vajíčkem otáčejte, vyjměte a nechte pořádně usušit. Zbylý lak ve vodě posbírejte špejlí (pokud se vám nepodaří odstranit z vody veškerý lak, nic se neděje), vlijte novou „dávku“ laku a pokračujte s dalším vajíčkem. Kouzlo takového barvení je jednoznačně v tom, že každé vajíčko vypadá jinak, a přesto jsou všechna krásná.

Originální držáky na vajíčka

Velka noc macrame

Chcete svůj dům na Velikonoce ozdobit opravdu originálně? Vyrobte si s dětmi stylové držáky na vajíčka! Tyto držáky-věšáky ve stylu macramé možná vypadají složitě, ale zvládne to opravdu každý. Potřebujete k tomu pouze bavlnku a kroužek (například na klíče), na který celé dílo upevníte. Z bavlnky nastříhejte 4 stejně dlouhé části podle toho, jak dlouhý držák chcete mít. Šňůrky přeložte na polovinu a takto uvažte na kroužek – vznikne vám 8 šňůrek, které budou vytvářet dvojice. Každou dvojici spojte uzlem pár centimetrů od hlavního uzlu. Potom zauzlujte vždy sousední tkaničky, opět pár centimetrů níže, tento postup opakujte ještě jednou, čímž vám vznikne tvar podobný síti. Na závěr všechny tkaničky spolu svažte uzlem, vložte vajíčko a zavěste!

Uklidit, navařit, nakoupit čokoládová vajíčka a zajíčky pro koledníky... Je pravda, že Velikonoce jsou už velmi dlouho hektickým obdobím, ale to neznamená, že to nemůžete změnit. Zastavte aspoň na chvíli čas a postarejte se o letošní velikonoční výzdobu s dětmi vy. Tak co řeknete, vyzkoušíte s malými pomocníky něco vytvořit?