Povinná výbava na Velikonoce

5 min.
04. dub'23

Velikonoce nejsou jen o prázdninách, ale i tradicích, které se v naší kultuře dodržují už opravdu dlouho. Děti jsou k nim vedeny už odmalička a všichni kluci i holky vědí, co je během Velikonoc čeká a nemine. Co všechno by nemělo chybět ve výbavě malého koledníka ale i malých hospodyněk?

Tradice, které přetrvávají

Velikonoce jsou podobně jako Vánoce plné tradic, které stále přetrvávají, a i díky nim jsou tyto svátky tak jedinečné. Když se řekne Velikonoce, všichni si hned představí dobré jídlo, ale i pomlázky. Na Velikonoční neděli proto na stole nesmí chybět beránek nebo zajíček, ať už čokoládový, z piškotového těsta nebo jen v podobě drobné dekorace. Beránek je symbolem nevinnosti a je navázán na křesťanskou kulturu a zajíček je zase pohanským symbolem příchodu jara.

Tradice přetrvávají i na Velikonoční pondělí, které se nese ve znamení pomlázky s barevnými stužkami na konci. Chlapci jí šlehají holky, aby byly celý rok zdravé. Na vesnicích stále přetrvává zvyk plést pomlázky ručně z vrbového proutí a pokud máte doma šikovného tatínka, do tajů pletení pomlázky jistě zasvětí i vašeho malého koledníka. Po vyšlehání na konec pomlázky každá dívka uváže barevnou stužku a na konci dne je pomlázka opravdu pestrá.

Tradicí je i polévání vodou. Ta byla vnímána jako očišťující a měla zajistit mládí a krásu. Polévání kbelíky plné ledové vody či rovnou házení do potoka, které je stále populární zejména mezi folkloristy nebo házení do vany a pod sprchu může malý gentleman nahradit troškou vody z vodní pistole nebo příjemnou voňavkou podle maminčina výběru.

Veľkonočné tradície

Zdroj foto: Freepik

Cestou na pomlázku

Nejen samotná pomlázka, ale i cesta na ni může být pro koledníky skvělým dobrodružstvím. Na příjemný výlet se změní díky vlastnímu dopravnímu prostředku. Malé děti budou mít z jízdy na tříkolce či odrážedle radost, starším koledníkům zase koloběžka urychlí přesun z místa na místo. I když časy se změnily a malované kraslice jako výslužku nahradila čokoládová vajíčka nebo peníze, pro předškoláky a školáky je polévání a pomlázka stále velká zábava. Navíc, velikonoční svátky jsou vynikající příležitostí pro jedinečné rodinné výlety!

AAbsolvovat množství návštěv může být pro vašeho drobečka únavné. Pokud však velikonoční „túru“ spojíte s jízdou, zabijete hned dvě mouchy jednou ranou. Vezměte tedy vašemu chlapečkovi s sebou i koloběžku, odrážedlo či tříkolku, na které se může během celého dne přemísťovat. Půjde to rychleji a zaručeně se přitom nebude nudit. V případě tříkolek či odrážedel se vyplatí zvolit modely s rodičovskou rukojetí. Pokud na vašeho koledníka přece jen dolehne únava, stačí převzít kontrolu nad vozidlem a prcka jednoduše před sebou tlačit.

Veľkonočná výslužka

Zdroj foto: Freepik

Originální velikonoční vajíčka

Nezpochybnitelnou součástí Velikonoc jsou i sladké dobroty. Do pečení a vaření se často zapojují i děti a už v raném věku se motají po kuchyni, pomáhají zdobit vajíčka, péct zákusky a vařit chutné jídlo na bohatý velikonoční stůl.

Dívky mohou už přibližně v pěti letech pomáhat při přípravě nenáročných koláčků. V tomto věku už dokážou míchat, šlehat, vykrajovat koláčky z těsta pomocí formiček či své dobroty jednoduše vyzdobit. Nepečené zákusky či dorty jsou v tomto případě ideální volbou. Věděli jste například, že i čokoládové odměny pro koledníky si můžete vyrobit doma? Neodmyslitelně patří k těmto jarním svátkům a můžete je použít i jako dekoraci nebo si na nich pochutnat sami doma.

O veselou přípravu sladkých dobrot se postará Hravá kuchařka od Smoby, ve které najdete vše pro ruční výrobu skutečných čokoládových dezertů, ale i sušenek či dokonce nanuků. Zapojte do velikonočního pečení i své děti a uvidíte, že tyto svátky budou opět o něco krásnější.

Praktický batoh na výslužku

A co s tou výslužkou, kterou si koledníci poctivě vyšlehali? Koledníky nejednou obdarují dívky spoustou sladkostí a malovaných kraslic a nosit vše v rukou či po kapsách je opravdu nepraktické. Vyzbrojte svého malého koledníka hned ráno praktickým batohem, do kterého si může uložit vše, co ten den dostane. Praktickým řešením je i dětské vozidlo s úložným prostorem, kterým zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Vinšovačky pro děti

Velikonoční výslužku si musí koledníci poctivě zasloužit. K pomlázce proto od nepaměti patří tradiční říkanky a básničky, které můžete naučit i vaše děti.

Hody, hody, doprovody
dejte vejce malovaný.
Nedáte-li malovaný,
dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný.

Upletl jsem pomlázku,
je hezčí než z obrázku,
všechny holky, které znám,
navštívím a vymrskám,
než mi dají vajíčko,
vyplatím je maličko.

Hody, hody zdravíčko,
dejte klukům vajíčko,
na pomlázku mašli,
že k Vám cestu našli.