Veselá velikonoční vajíčka na 5 způsobů

  Kategorie: Aktivity s dětmi,
5 min.
07. dub'23

Velikonoce, to je vyšlehání pomlázkou, polévání vodou, hory dobrého jídla a chutných zákusků, ale také velikonoční dekorace, které zpestří naše domácnosti. Zapojte do jejich výroby letos i děti a připravte si spolu krásná velikonoční vajíčka, která vás okamžitě naladí na jaro a blížící se Velikonoce.

Koupit již ozdobená vajíčka v obchodě je jednoduché a rychlé, ale nic nenahradí pohled na vlastní děti, které s nadšením a radostí vyrábějí pravé velikonoční ozdoby. Vytáhněte vajíčka, barvy, pastelky, zeleninu i ovoce a pořádně se s dětmi vydovádějte. Koneckonců, takové by měly být Velikonoce, ne? Bláznivé, veselé a barevné.

Přírodní barvivo ze zahrádky

Návrat k přírodním materiálům je během Velikonoc aktuálnější než kdy jindy v roce. Chcete přispět k ochraně naší planety? Vyzkoušejte barvení vajíček přírodním barvivem přímo z vlastní zahrady.

Připravte si uvařená vajíčka, ocet, vodu a různou zeleninu, ovoce či dokonce kůru stromů. Cibulové slupky ze žluté cibule obarví vajíčka dožluta, červená cibule je zabarví nahnědle. Červené barvy dosáhnete použitím švestkové kůry a ta dubová vajíčkům dodá netradiční černou barvu. Modrou docílíte použitím červeného zelí a o zelenou se postará matcha. Barvit můžete studenou a teplou technikou.

Při studené technice vajíčka nejprve uvařte natvrdo a následně uvařte vodu se základní surovinou. Nechte úplně vychladnout, vlijte do zavařovací sklenice, přidejte ocet a vložte vajíčka. Takto je nechte po celou noc v chladničce, ráno vyjměte a užívejte si výsledku.

Barvení v teplé vodě začíná podobně jako ve studené. Po uvaření barviva je však zapotřebí scedit zeleninu či ovoce, barevnou vodu opět přivést k varu a vložit do ní vajíčka. Po přibližně 10 minutách vajíčka zchlaďte ve studené vodě a nezapomeňte je naleštit, aby se krásně leskla.

Prírodne farbené vajíčka

Elegantní mramorová technika

Ještě jste neslyšeli o technice mramorování lakem na nehty? Je rychlá, jednoduchá, zvládnou ji i děti a výsledek je nesmírně elegantní.

Potřebujete k tomu jen plastovou misku, vodu pokojové teploty a nejrůznější laky na nehty. Pokud byste použili příliš studenou nebo horkou vodu, tato technika by nemusela fungovat. Do vody nalijte laky a dřevěnou tyčinkou promíchejte. Nasaďte si rukavice, ponořte vajíčko do mixu zvolených barev na několik vteřin a poté jej nechte uschnout. Po každém vajíčku lak z vody posbírejte a vlijte vždy novou „dávku“. Tak dosáhnete té správné mramorové techniky a každé vajíčko bude zároveň opravdu jedinečné.

Mramorové vajíčkaZdroj foto: Freepik

Minimalistická betonová vajíčka

Chcete se letos blýsknout před návštěvami a okouzlit je opravdu originální dekorací? Vytvořte s dětmi minimalistická vajíčka ze skutečného betonu, která se stanou ozdobou číslo 1. Jejich přípravu zvládnou s vaší asistencí i menší děti.

Postup je jednoduchý: Vajíčka vyfoukněte tak, že uděláte na jedné straně větší dírku. V hobby prodejně nebo stavebninách kupte hotovou cementovou směs a smíchejte ji v plastové nádobě s vodou podle návodu. Skořápku zevnitř omyjte a osušte. Potom do ní nalijte směs a nechte ji pořádně ztuhnout (také podle návodu, většinou je k tomu zapotřebí minimálně 24 hodin). Nakonec skořápku oloupejte, nejlépe ořezávacím nožíkem, a nechte uschnout na vzduchu ještě další den. Případné nerovnosti přebruste hrubším smirkovým papírem a vystavte na odiv. Takto vyrobená vajíčka můžete ještě dozdobit nebo jen naaranžovat s ostatními velikonočními dekoracemi.

Betónové vajíčkaZdroj foto: Freepik

Popusťte uzdu fantazii

Velikonoce mají být veselé, tak proč nezačít už dekoracemi? Popusťte spolu s dětmi uzdu fantazii a vytvořte opravdu veselá velikonoční vajíčka.

K výrobě emoji vajíček budete potřebovat uvařená vajíčka, žluté potravinářské barvivo na vajíčka a fixy. Vajíčka nabarvěte podle návodu, nechte důkladně uschnout a pusťte se do kreslení. Inspiraci hledejte v oblíbených emotikonech a nezapomeňte se pořádně vyřádit. Takto ozdobená vajíčka navíc můžete používat k vyjádření nálad. Stačí vzít do ruky vajíčko s tvářičkou, která odráží náladu člena rodiny a ostatní hned budou vědět, jak se kdo cítí.

Emoji vajíčka

Ať žije decoupage!

S ubrouskovou technikou se v dětství setkají snad všechny děti. Můžete ji použít ke zdobení různých krabiček, nábytku, ale i velikonočních vajíček. Touto jednoduchou metodou zvanou decoupage děti „oblečou“ vajíčka do jarního kabátku.

Budete potřebovat vajíčka, ubrousky s jarními motivy, nůžky, štětec a speciální lepidlo na decoupage. Vystřihněte si z ubrousku motiv, který chcete přenést na skořápku. Na vajíčko naneste tenkou vrstvu lepidla, přiložte vystřižený vzor ubrousku, a ještě jednou přetřete lepidlem. Po zaschnutí naneste ještě jednu vrstvu lepidla nebo použijte lak pro lesklý vzhled.

Decoupage vajíčkaZdroj foto: Freepik

Tak co, jste naladěni na Velikonoce? Letos budou opravdu veselé, stačí zapojit děti, popustit uzdu fantazii a vychutnávat si každý moment strávený s rodinou.