Veselé Velikonoční dekorace

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
26. bře'18

Veselé velikonoční období se nezadržitelně blíží a už za chvíli vám budou na dveře klepat koledníci. Slušnost káže nabídnout jim alespoň koláček a za vyšlehání pomlázkou odměnit čokoládovým vajíčkem. No ještě před Velikonočním pondělím svůj domov krásné vyzdobte, aby v něm bylo cítit toto krásné období roku.

Vždy jste obdivovali krásně vyzdobené domy a říkali jste si, že toto vy tedy nedokážete? S našimi tipy na dekorace a s pomocí vašich mrňousků to zvládnete levou zadní. Připravili jsme pro vás pár inspirací, které vytvoříte i z toho, co máte doma. Tak vzhůru do toho!

Přírodně barvená vajíčka

Nesmí u vás doma během Velikonoc chybět barevná vajíčka? Zkuste dát letos klid kupovaným barvám v prášku a vyrobte si vlastní barviva. Budete potřebovat hodně vody, ocet, no a pak potraviny podle toho, jaké barvy chcete dosáhnout. Z kurkumy budou vajíčka žlutá, z červené řepy červená a růžová, z červeného zelí modrá, z cibulových slupek červená a oranžová a ze zelí v kombinaci s kurkumou zelená.

Veľkonočné vajíčka

Postup je při takovém barvení docela jednoduchý a podobný tomu, na který jste zvyklí. Základem jsou bílá vajíčka, na která barva chytí mnohem lépe než na hnědá. Pořádně je omyjte, klidně i v saponátu, aby nebylá mastná. Vajíčka se dají barvit ve studené, ale i v teplé vodě. Pokud se rozhodnete pro studené barvení, vajíčka předem natvrdo uvařte. Pak uvařte vodu se základní surovinou, vařte přibližně 20 minut a nechte úplně vychladnout. No a pak vlijte do zavařovací láhve, přidejte ocet a vložte vajíčka. Při takovém barvení je však třeba počítat s tím, že vajíčka se barví celou noc v chladničce.

Barvení v teplé vodě začíná podobně jako ve studené. Nejprve si ve vodě uvařte barvivo a potom sceďte. Opět přiveďte k varu a vařte spolu s vajíčky, dokud není barva vajíček podle vašich představ, většinou stačí 10 minut. Obarvená vajíčka zchlaďte ve studené vodě, a je to! Po obarvení nezapomeňte vajíčka naleštit, aby byla ještě krásnější. Můžete použít olej nebo sádlo. Dávejte však pozor, protože světlounká vajíčka mohou ztratit svou barvu.

Zvířátka na špejli

Co by to bylo za Velikonoce bez zajíčků, kuřátek a kačenek? Malá rozkošná zvířátka si s dětmi vytvoříte i doma. Jako základ budete potřebovat dřívka od nanuků, která koupíte i ve výtvarných potřebách, ale děti vám určitě s radostí pomohou vysvobodit je z nanuků. Na zajíčka budete potřebovat 3 dřívka, na kuřátko přibližně 8. Slepte je tenkou stranou k sobě vteřinovým lepidlem a počkejte, než pořádně zatuhne. A potom přijde na řadu zdobení!

Zvieratká na paličke

Ze čtvrtky vystřihněte ouška, nožičky, tlamičku a očka zajíčka a podobně i očka kuřátka. Dokreslete je fixem nebo barvičkou a přilepte. Pozor, ouška se lepí ze zadní strany dřívek! Králíčkovi můžete na zadní stranu nalepit ocásek z vaty a je na světě. Kuřátko bude potřebovat kromě očí z papíru i nožičky, křídla, zobák a pár pírek. Můžete je vystřihnout i z barevného výkresu, ale skvěle poslouží i pevná látka. Zobáček nalepte pod očka a zbytek ze zadní strany. A hotovo, zvířátka jsou připravena zpříjemnit vám Velikonoce.

Zaječí kelímky plné bonbonů

Další dekorace je zároveň i chutná a můžete ji darovat i koledníkům. Opět je zcela jednoduchá, potřebujete na ni bílé papírové nebo plastové kelímky, čtvrtku, barevné papíry, washi pásku a zejména velmi mnoho gumových medvídků. A teď postup – z růžového barevného papíru vystřihněte dva menší kruhy, které představují tlamičku zajíčka. Z bílé čtvrtky zase zoubky a ouška.

Veľkonočné cukríky

Ty nalepte z vnější strany kelímku, ale ještě před tím vystřihněte podobný, ale o něco menší tvar z washi pásky. Z té vystřihněte i malý nosík. A ještě zajíčkovi chybí oči – ty můžete jako u zajíčka z dřívek od nanuků vystřihnout a nakreslit, ale dají se koupit i plastové nalepovací oči. No a nakonec to nejdůležitější – do kelímku vsypte tolik bonbonů, kolik se jen dá!

Zahrádka ve vajíčku

Pamatujete si z dětství chomáčky trávy vyrůstající z vlhké vaty? Ukažte dětem, jak jste kdysi vítali jaro a oslavovali Velikonoce. Postup je velmi jednoduchý, ale začněte s ním pár dní předem, aby se vajíčko stihlo zazelenat. Skořápku vajíčka vložte do stojanu na vajíčko, nebo do papírové vložky na vajíčka. Tu klidně zaplňte skořápkami celou, aby byla mini zahrádka bohatší. Do každé skořápky dejte kousek vaty, vsypte semínka (například pšenici či trávu) a přikryjte vatou. Trošku to zalijte, aby byla vata stále vlhká. A už jen čekejte, dokud neuvidíte první stébla.

Záhrada vo vajíčku

Velikonoce nemusí být pro maminky a holčičky pouze stresem z polévání a koledníků, může to být i krásný čas roku. Dekoracemi, pochoutkami a domácí rodinnou pohodou si i z Velikonoc vytvoříte kouzelné období, na které budete ještě dlouho vzpomínat.