Jednoduchá, rychlá, chutná a vždy jiná. Tak vypadá dokonalá večeře v očích rodičů, ale i dětí. Nabízet dětem večer co večer chlebíček se šunkou a zeleninou je možná to nejjednodušší řešení, ale ne vždy se musí setkat s úspěchem. S našimi tipy na večeři pro děti budete v očích malých jedlíků hrdiny dne.
Pestrá a vyvážená strava je klíčem zdravému růstu a vývoji všech dětí nejen v raném dětství. Je však přirozené a lidské, že po vaření oběda a péče o domácnost není vždy čas a energie pro vaření večeře. Děti však potřebují jíst a naše tipy na večeři pro děti se postarají o to, že děti půjdou do postýlky s plnými bříšky.
Tradiční recepty
Zmiňovaný chlebíček s máslem a se šunkou je prostě stálicí mezi dětskými večeřemi (i snídaněmi) a je pravda, že děti někdy netouží po ničem jiném. Kromě tradičního chleba nebo jiného pečiva se šunkou si děti pochutnají i na následujících tradičních jídlech:
- krupicová kaše
- pudink
- chléb s máslem a džemem/medem
- makovka s máslem a kakao
- jogurt
- vajíčko na různé způsoby (natvrdo, naměkko, volské oko, ztracené vejce, míchaná vajíčka, omeleta…)
- kuřecí/slepičí vývar s těstovinou
- krémové a zeleninové polévky
- ovocné a zeleninové kaše
- ovesná kaše s ovocem.
Při výběru večeře je třeba přihlížet i na chutě dětí a nenutit jim něco, co vysloveně odmítají. Pokud víte, že vaše dítě nemá v oblibě sladká jídla, nedávejte mu násilím pudink nebo chléb s džemem a vydejte se raději opačným směrem.
Nic nezkazíte ani tím, když dětem na večeři ohřejete zbytky z oběda, popřípadě oběd trochu upravíte. Zbylo se vám z oběda maso? Můžete jej použít například na rizoto se zeleninou nebo jej zapéct s těstovinami se sýrovou omáčkou.
Zdroj foto: Freepik
Moderní recepty
Chcete dětem k večeři připravit něco jiného a polechtat jejich chuťové buňky? Nebojte se do jídelníčku drobečků zařadit moderní jídla ze zahraniční kuchyně.
Cuketová rolka v rýžovém papíu
Cuketa je zelenina, kterou můžete podávat již jako příkrm dětem od čtyř měsíců. Časem je možná cuketa v kašovité podobě omrzí, a právě tehdy přichází na scénu cuketová rolka v rýžovém papíru. Toto zdravé, výživné a pro děti zajímavé jídlo si zcela jistě zamilujete i vy a budete si jej moci vychutnávat spolu jako rodina.
Ingredience
- 1 mladá cuketa
- 2 rýžové papíry
Postup
- Mladou cuketu omyjte, odkrojte oba konce a nakrájejte ji na cca 9 cm dlouhé, ale tenké hranolky.
- Rýžový papír ponořte na pár vteřin do vody, aby změkl a lépe se vám s ním pracovalo.
- Cuketové hranolky zabalte do rýžového papíru. Nezapomeňte oba konce založit, aby se rolka nerozpadla.
- V kastrolku nebo v hrnci nechte cuketovou rolku dusit přibližně 10 minut.
- Nejmenším dětem můžete následně jídlo rozmixovat, ale děti od 10 měsíců si už mohou rolku vzít do rukou a jíst samostatně.
Tuto jarní cuketovou rolku můžete upravit dle požadavků dětí. K cuketě můžete přidat například mrkev, okurku či celer a starší děti si mohou dušené jarní rolky namočit i do sójové omáčky.
Dušená treska s cuketou a parmazánem
Treska na večeři? Proč ne! Dušená treska s cuketou a parmazánem je opravdu rychlý recept, který děti zasytí, ale zároveň se po něm nebudou cítit špatně, jako například po vydatné porci těstovin s omáčkou. Ryby mohou jíst děti již od 7. měsíce, takže u starších dětí si nemusíte dělat starosti, zda jsou na rybu dost staré nebo ne.
Ingredience
- ½ mladé cukety
- 10 g filety z tresky
- 1 čajová lžička olivového oleje
- 1 polévková lžíce strouhaného parmazánu
Postup
- Cuketu omyjte, odkrojte oba konce a nastrouhejte ji nahrubo na struhadle na sýr nebo zeleninu.
- Spolu s treskou nechte nastrouhanou cuketu udusit, bude to trvat přibližně 15 minut.
- Cuketu promíchejte s olivovým olejem, naservírujte s dušenou treskou, posypte parmazánem a podávejte.
Toto jídlo vhodné k večeři můžete podávat již dětem od sedmi měsíců, ale dětem do devátého měsíce doporučujeme dušené suroviny rozmixovat spolu se sýrem a olivovým olejem a podávat jako kaši. Starší děti se jistě pustí rády do jídla celých kousků.
Tapiokový pudink s kokosovým mlékem
Tapioka, to jsou malé průsvitné perličky získané z jihoamerické rostliny s názvem maniok jedlý a tvoří nezaměnitelnou součást bubble tea nápojů. Tyto škrobové perličky jsou bezlepkové a v kombinaci s kokosovým mlékem dětem připravíte i bezlaktózovou večeři. Tapioka je výživná a sytá a zároveň je lehce stravitelná, takže je vhodná i na večeři.
Ingredience
- 2 polévkové lžíce tapiokových perliček
- 2 polévkové lžíce kokosového mléka
- 1 polévková lžíce polotučného mléka nebo sunaru
- med a ovoce podle chuti
Postup
- Tapiokové perličky za stálého míchání uvařte v mléce. Perličky začnou přibližně 10 minut po přivedení k varu houstnout, což znamená, že pudink je hotový.
- Uvařený pudink můžete osladit medem, ale díky kokosovému mléku je chutný i bez toho.
- Puding nalijte do misek a ozdobte ovocem podle chuti.
- Pro extra chuť můžete navrch nastrouhat kůru z limetky.
Tapiokový pudink je chutný, rychlý a představuje skvělou alternativu k obyčejnému pudinku, který může být pro některé děti k večeři příliš těžký. I u tapioky si však dávejte pozor – je poměrně kalorická a měli by se jí vyhýbat diabetici a lidé, kteří se snaží zhubnout.
Zdroj foto: Freepik
Kukuřičný kaviár
Není kaviár jako kaviár a nad tímto kukuřičným děti nebudou ohrnovat nos. Jednoduchá večeře pro děti od jednoho roku je velmi variabilní a je zároveň alternativou ke sladké kukuřičné krupici.
Ingredience
- 2 malé kukuřičné klásky (dají se koupit v nálevu) nebo 150 g kukuřice z plechovky
- 1 čajová lžička tahini (sezamové pasty)
- 1 čajová lžička olivového oleje
Postup
- Kukuřičné klásky uduste a rozmixujte s tahini pastou a olivovým olejem.
- V případě, že používáte kukuřici z plechovky, nemusíte ji dusit, ale hned rozmixovat.
Ani jste se nenadáli a můžete děti volat na večeři, že? Pokud se vám zdá, že toto jídlo bude pro děti nezajímavé a až příliš jednoduché, můžete z něho přidáním většího množství tahini pasty nebo vody udělat dip. Do takto připravené omáčky si děti mohou namáčet zeleninu (mrkvičku, okurku, celer) nebo si mohou dip natřít na topinku.
Basmati rýže s topinamburem
Topinambury jsou stále více známé i v našich končinách, a to nejen jako okrasná rostlina s krásnými žlutými květy. Tyto chutné hlízy původně pocházející z Brazílie se dostaly do pozadí, kam je vytlačilo pěstování brambor, ale již delší dobu jsou opět hitem v každé správné kuchyni.
Ingredience
- 2 topinambury
- 15 g basmati rýže
- 1 čajová lžička olivového oleje
Postup
- Topinambury oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a uduste.
- Uvařte basmati rýži podle návodu na obalu.
- Dušené topinambury promíchejte s olivovým olejem, dochuťte podle potřeby a s ohledem na věk dětí a podávejte spolu s rýží.
Topinambur, odborně slunečnice hlíznatá a v angličtině jeruzalémský artyčok, může být pro některé děti hůře stravitelný. Právě proto je vhodné tyto hlízy dusit, čímž změknou a usnadní dětem trávení. Pokud máte doma masožravce a večeři bez masa si vaše děti neumí představit, můžete jim k tomuto jídlu přiložit i porci masa.
Do celého procesu přípravy jídla nezapomeňte zapojit i děti. Vlastnoručně připravené jídlo jim bude chutnat mnohem víc a už v útlém věku je naučíte vážit si jídla. Když už v raném dětství projevují zájem o vaření a rády vás v kuchyni pozorují, darujte jim vlastní dětskou kuchyňku. Uvidíte, že kreacemi v dětské kuchyňce vás překvapí a kdoví, možná i inspirují.
Zdroj:
- Christophe Saintagne, Laura Portelli, Laurence Haurat. Your Baby's First Food with Babycook®. Španielsko: Ducasse Édition, 2022.