Netradiční vánoční dobroty, které si zamilujete

  Kategorie: Vaříme pro děti,
5 min.
13. pro'18

Cítíte ve vzduchu tradiční vánoční vůni? Že ne? Tak to jste ještě zřejmě nepekli vánoční dobroty! Je nejvyšší čas vytáhnout zástěry, plechy, vykrajovátka a zejména voňavé vánoční koření, bez kterého by Vánoce nebyly Vánocemi. Vyzkoušejte však tento rok něco nového a připravte spolu s dětmi tyto chutné netradiční vánoční recepty.

Zázvorovo-skořicové perníčky

Vianocne recepty medovnicky

Slyšeli jste už o švédských perníčcích pepparkakor? Děti ve Švédsku je milují a my nyní tento recept přinášíme i do vašich domácností. Základní surovinou perníčků pepakoka (tak se jejich název správně vyslovuje) je skořice, která uklidňuje trávicí trakt. Zázvor zase napomáhá trávení a hřebíček stimulují chuť k jídlu. Nyní je už všem jasné, proč během Vánoc tolik papáme!

Ingredience

  • 1 polévková lžíce skořice
  • ½ čajové lžičky hřebíčku
  • ½ čajové lžičky zázvoru
  • ½ šálku másla
  • 2 vajíčka
  • ½ polévkové lžíce smetany créme fraiche
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 2 polévkové lžíce cukru

Postup

Prosátou mouku, cukr a rozpuštěné máslo promíchejte, přidejte smetanu, koření, vajíčka a vše spolu v mixéru zpracujte na těsto, dokud se ingredience nespojí do jedné hmoty. Tuto hmotu zabalte do kuchyňské fólie a nechte alespoň tři hodiny odpočívat v chladničce. Když je těsto dostatečně „odpočaté“, předehřejte si troubu na 180 °C a pusťte se do válení těsta. Z něj vykrojte perníčky, které pečte uložené na pečicím papíru přibližně 15 minut.

Veganské čokoládové truffles

Vianocne recepty truffles

Je ve vaší rodině čokoláda oblíbenou sladkostí? Překvapte letos děti zdravou verzí čokoládových truffle kuliček, ze kterých si bez výčitek můžete dát i vy. Díky datlím budou sladké, že na pravou čokoládu si nikdo z rodiny ani nevzpomene!

Ingredience

  • ½ šálku pekanových ořechů
  • ½ šálku vlašských ořechů
  • ½ polévkové lžíce kakaového prášku
  • špetka mořské soli
  • 5 datlí
  • ¾ šálku veganské čokolády
  • ½ čajové lžičky kokosového oleje

Postup

Pekanové a vlašské ořechy rozmixujte na konzistenci připomínající mouku, zvlášť rozmixujte i datle. K nim postupně přidávejte sůl, kakao a ořechovou směs, dokud vám nevznikne hmota, ze které se dají formovat kuličky. Ty dejte po vytvarování do mrazničky a zatím si připravte čokoládovou polevu. Nad párou rozpusťte čokoládu spolu s kokosovým olejem a do této polevy pak opatrně namočte truffles. Na závěr je můžete obalit v kokosu, rozemletých ořechách či kakau.

Klasické čokoládové sušenky

Vianocne recepty cookies

Určitě si vzpomenete alespoň na jeden rodinný vánoční film, ve kterém dětičky Santovi nechávají pod stromečkem sušenky a sklenici mléka, aby načerpal síly na rozdávání dárků všem dětem. Dobrou zprávou pro vaše děti je, že u nás nosí dárky Ježíšek, takže všechny chutné čokoládové sušenky zůstanou jen a jen vám!

Ingerdience

  • ½ šálku nasekané čokolády
  • ¾ šálky mouky
  • ¼ šálku kakaového prášku
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 vajíčko
  • 3 čajové lžičky kokosového cukru
  • 1 čajová lžička vanilky
  • ½ čajové lžičky mořské soli

Postup

Jako první si předehřejte troubu na 180 °C a na mírném ohni roztopte ¼ šálku čokolády. Mouku, kakao a jedlou sodu promíchejte a ve zvláštní misce smíchejte vajíčko, olivový olej, kokosový cukr, vanilku a rozpuštěnou čokoládu. K této směsi přidejte suché ingredience a zbytek nasekané čokolády a promíchejte, dokud se všechno pořádně nespojí. Naběračkou na zmrzlinu nadávkujte na plech vyložený papírem na pečení kopečky, posypte hrubozrnnou mořskou solí a pečte ve vyhřáté troubě asi 10 minut.

Karamelové košíčky s mandlovým máslem

Vianocne recepty kosicky

Zatímco starší generace (tedy rodiče) si při tomto receptu zavzpomínají na šuhajdy, mladším ročníkům se před očima vybaví americké čokoládové košíčky s arašídovým máslem Reese's. Tento recept připomíná jakýsi kompromis mezi oběma recepty, ale má ještě jednu velkou výhodu – je zdravý! To však dětem neříkejte, protože během Vánoc nikdo nechce papat zdravé sladkosti.

Ingredience

  • 2 šálky datlí bez pecek
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 230 g hořké čokolády
  • ⅓ šálku mandlového másla
  • hrubozrnná sůl na posypání

Postup

Datle, 1 polévkovou lžíci kokosového oleje, vanilku a špetku soli pořádně rozmixujte, aby ve hmotě nezůstaly kousky datlí. Přidejte do hmoty 1 polévkovou lžíci horké vody a opět promixujte. Pokud je to nutné a směs ještě nepřipomíná karamel, přidejte znovu trochu vody. Nad párou rozpusťte čokoládu se zbytkem kokosového oleje a papírové košíčky na muffiny naplňte 1 čajovou lžičkou čokoládové hmoty, kterou rozetřete i do stran košíčku (polovinu čokolády si nechte na vrchní vrstvu). Takto připravený základ dejte do mrazáku, dokud není čokoláda tuhá. Po ztuhnutí košíčky naplňte 1 čajovou lžičkou mandlového másla a 1 čajovovou lžičkou datlové karamelu a opět dejte na pár minut do mrazničky. Nakonec zalijte košíčky zbylou čokoládou, posypte solí a nechte v chladničce odpočívat.

Tyto recepty jsou důkazem toho, že Vánoce nemusí být pouze plné cukru, čokolády a nezdravých koláčků či zákusků. Připravte si spolu s dětmi tyto chutné recepty od Beaba a užijte si krásné svátky klidu v kruhu nejbližších a se zdravými dobrotami v bříšku.