Vybíráme vánoční dárky podle věku

  Kategorie: Tipy na hračky,
5 min.
10. pro'18

Rodiče nám dají určitě za pravdu, když řekneme, že vybrat dětem dokonalý dárek někdy vůbec není tak jednoduché. Řídíme se tím, co se dětem líbí, ale i tím, co se líbí nám. Záleží nám na kvalitě, ale také na přijatelné ceně a myslíme také na to, aby děti nové hračky využily co nejdéle. Jak tedy vybrat dokonalý vánoční dárek podle věku dítěte?

Kupujete vánoční dárek pro miminko a nevíte si rady? Pak jste na správném místě! Vždyť kde jinde dostanete správné rady ze světa hraček, ne-li v hračkářství? V následujících řádcích se dočtete, jaké hračky potěší děti všech věkových kategorií, protože ta, se kterou si hraje miminko, asi nezaujme malého školáka či předškoláka. Tak pojďme na to, ať si pod stromečkem každé dítko najde to, co ho nejvíce potěší.

Pro miminka do 6 měsíců

Miminka, které teprve spatřila světlo světa, potřebují pouze jednu věc – mámu. Na to, aby si dokázala hrát s hračkami, ještě musí trochu povyrůst. Nejvíce je proto potěšíte drobností, kterou mohou kousat či přitulit se k ní před spaním. Při výběru hračky pro miminka myslete na jejich citlivý zrak, který se teprve vyvíjí. Nejlepší volbou je v tomto případě měkoučký plyšový medvídek či jiné zvířátko v neutrálních barvách, například v bílé, šedé či béžové.

Pozornost těch nejmenších drobečků zaujme i kolotoč nad postýlku, který vydává jemné melodie, čímž miminko zklidňuje před spaním, ale i po probuzení. Děti jsou v tomto věku nenáročné – postačí jim jednoduché hračky bez malých dílků, ale zato měkoučké a příjemné na dotek.

Hracky vianoce babatka

Pro dětičky od 6 měsíců do 1 roku

Vývin dětí postupuje velmi rychle a s ním se mění i zájmy dítěte. Děti se před dovršením jednoho roku naučí sedět a postupně se učí chodit, ale i mluvit a trápí je prořezávající se zoubky. Děti v tomto věku zaujmou hračky vydávající zvuk, ale také hračky s různými světelnými efekty, například svítící měsíček k postýlce. Důležité je v tomto období děťátku poskytnout dostatek podnětů na rozvoj smyslů a motoriky, což se dá rovněž docílit hračkami.

Nic nezkazíte ani chrastítkem se zajímavými přívěsky či hryzátkem, které uleví od bolesti. Dětičky si postupně zdokonalují jemnou motoriku, s čímž jim pomohou jednoduché stavebnice, vkládačky a rébusy s kdejakým povrchem stimulujícím hmat. Mrňouskové, kteří se již pokoušejí o první kroky, budou určitě potřebovat pomoc v podobě veselého chodítka, o které se budou moci vždy opřít.

Pro děti od 1 do 3 let

S přibývajícím věkem se rozšiřuje oblast zájmu, a ta je tedy u dětí od jednoho roku pořádně široká. Holčičky touží po panence v kočárku, o kterou by se mohly starat, chlapci zase automaticky sahají po autíčkách. Protože děti se v tomto období hodně hýbou a jsou aktivní, v „povinné výbavě“ jim nesmí chybět kvalitní odrážedlo, které jim kromě zábavy pomůže zpevnit svalstvo na nohách a naučí je správně sedět.

Nestárnoucí klasikou jsou hračky na zahradu, skluzavky, houpačky a zahradní domečky představující úkryt a dokonalé místo na hraní. Děti, které brzy na dortu sfouknou tři svíčky, milují hry na profese, které jim dovolují napodobovat dospělé, ale zároveň se nechtějí vzdát svých oblíbených pohádkových hrdinů. Nejvíce je proto potěšíte hračkami s pohádkovými motivy, které je nejen zabaví, ale i něco nového naučí.

Pro předškoláky do 6 let

Děti v předškolním věku už potřebují hry, které jim pomohou s rozvojem kognitivních dovedností a komunikačních schopností. Nejmenší děti ve školce již nejsou samotáři a dokáží si zahrát s kamarády a vrstevníky, proto jsou u nich na prvním místě stavebnice a hry, které pomáhají rozvíjet fantazii a kreativitu.

V dětských pokojíčcích by neměly chybět tvůrčí hry, které potrápí dětské hlavičky, ale i omalovánky či tabule, na které si zvyknou už před nástupem do školy. V tomto období je už čas i na první stolní hry, které děti naučí, že hry mají někdy i pravidla, a ty je třeba dodržovat. Zapomínat netřeba ani na pohybové aktivity a sportovní hry, které děti rozhýbou a k radosti rodičů i pořádně unaví.

Hracky vianoce deti

Pro malé školáky od 7 do 9 let

I děti, které již domů nosí první domácí úkoly, si potřebují hrát. Výhoda nakupování dárků v tomto věku je ta, že školáci už vědí, co je baví. Někteří inklinují spíše ke sportu, jiní k výtvarnému umění nebo k hudebním nástrojům. Děti v tomto věku rády řeší různé rébusy, takže vhodným dárkem jsou určitě puzzle s pěkným obrázkem, méně náročné společenské hry a všelijaké hlavolamy a přichází i čas na první knihu.

S nástupem do prvního ročníku se mnohé děti začínají učit cizí jazyk, který se dá díky cizojazyčným hrám procvičovat i hravou formou. I v tomto věku třeba myslet na pohyb dětí, který jim zabezpečíte například kvalitní tříkolkou, koloběžkou či kolem.

Neřiďte se při výběru hraček pouze pohlavím děťátka a jeho potřebami v budoucnosti, ale myslete především na to, zda ho dárek potěší hned po rozbalení. Protože dárky, které okamžitě vykouzlí úsměv na tváři, jsou ty nejkrásnější.