Ježibaba, vánoční koza či pivo: jak slaví Vánoce ve světě?

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
20. pro'18

Dárky od Ježíška, kapr, bramborový salát, rybí polévka, perníčky, koledy ... i vám tato scéna připomíná krásné české Vánoce? Ne všude však tyto krásné svátky oslavují tak, jako my. Podívejte se s námi na nejzajímavější vánoční tradice, které dodržují v jiných koutech světa.

Chcete děti zabavit čekáním na dárky od Ježíška? Vyprávějte jim zajímavé příběhy o tom, kdo nosí dárky v jiných zemích světa nebo jak vypadají vánoční přípravy například v Kanadě či dalekém Japonsku. Možná si některé z následujících zvyků a tradic oblíbíte natolik, že jejich zavedete i ve své rodině.

Itálie

Umíte si představit, že by u nás v České republice nenosil dárky milý Ježíšek, ale ježibaba? Nuž, stačí během Vánoc navštívit nedalekou Itálii. Dárky tam totiž nosí ježibaba jménem La Befana, která létá nad krajinou a podle zásluh shazuje dárky do domů. Dobrým dětem vždy shodí krásný dárek, po kterém touží, ale neposlušné děti se dočkají pouze uhlí. Zajímavostí je ještě fakt, že La Befana nad Itálií nelétá 24. prosince, ale až v noci z 5. na 6. ledna.

Kanada

Podobně jako ve Spojených státech či v Británii, i v Kanadě nosí dárky Santa Claus. Kanaďané však věří, že Santa Claus pochází právě z jejich země (ačkoli lidé ve Finsku by s nimi zcela jistě nesouhlasili), takže oslavy Vánoc jsou u nich opravdu velkolepé. Kromě tradičních veřejných oslav na náměstích Kanaďané oslavují i ​​doma. Zvykem je uspořádat párty, na níž se pečou sušenky. V jednom domu se sejde několik rodin, příbuzných a kamarádů, přičemž každý donese svůj vlastní recept na sušenky, které během celého večera pečou. Na závěr si tyto křupavé sušenky vzájemně vymění a každý odchází s mixem, který si může během Vánoc vychutnávat.

Vianoce kanada

Irsko

V zemích, kde dárky nosí Santa Claus, je tradicí, že děti mu u stromečku nechají sušenky a sklenici mléka. V Irsku si však tento zvyk trošku přizpůsobili – Santovi nechávají koláč s mletým masem, tzv. mince pie a láhev irského piva Guinness. Kromě toho mají ještě jednu milou tradici – v největším okně v domě nechávají vysokou, hrubou svíčku, která hoří celou noc. Je symbolem na uvítání Marie a Josefa.

Estonsko

Lidé v Estonsku věří, že první člověk, který na Vánoce vstoupí do jejich domu, ovlivní celý následující rok rodiny. Traduje se, že pokud práh domu jako první překročí žena nebo muž se světlými či zrzavými vlasy, rodině přinese neštěstí. Naopak, vítán je černovlasý muž nebo muž s tmavými hnědými vlasy. Ten rodině přinese štěstí, pohodu a úspěchy.

Norsko

Neobvyklou a poněkud zvláštní vánoční tradici mají i v Norsku. Jmenuje se Julbukk, což můžeme volně přeložit jako vánoční koza. Spočívá v tom, že skupina lidí chodí během Štědrého dne koledovat od domu k domu, za což si samozřejmě žádá odměnu v podobě sladkostí nebo vánočního pečiva. Společnost této skupině dělá koza nebo člověk převlečený za neposlušnou kozu. Zábava začíná tehdy, když se setkají dva lidé v kostýmu kozy – jejich úkolem je totiž předstírat bitvu, čímž baví okolí, které je sleduje.

Vianoce norsko

Indie

Ne ve všech zemích světa je vánoční tradicí dávání dárků a své o tom vědí i v Indii. Křesťané v této zemi si na dárky nepotrpí, přednost dávají dobrému jídlu, kterým potěší nejen sebe, ale i sousedy, rodinu a přátele. Liší se od nás ještě něčím jiným – na Vánoce neozdobí jehličnatý stromeček, ale mangové a banánové palmy. Ty jsou během Vánoc opravdu barevné a ve stejném barevném duchu se nese i vánoční výzdoba domů, budov a ulic.

Japonsko

Mnohé zřejmě překvapí fakt, že v Japonsku Štědrý den připomíná spíše Den sv. Valentýna. Vánoce jsou totiž pro Japonce více oslavou štěstí a romantiky, než oslavou víry. Drtivá většina Japonců dokonce tráví štědrovečerní večeři v populární síti fastfoodů KFC s kyblíkem smažených křidélek. Jejich provozy jsou během Štědrého večera tak vytížené, že je třeba předem si udělat rezervaci.

Vianoce japonsko

Čína

Největším paradoxem ze všech zemí je zřejmě Čína. Většina umělých stromků, ozdob, dárků a jiných vánočních dekorací se vyrábí právě v zemi, která Vánoce téměř neslaví a nerozumí jim. Pouze jedno procento ze všech Číňanů představují křesťané, takže i oslava Vánoc je v této zemi skromnější. Přesto si však tato malá hrstka vyznavačů Vánoc vytvořila svou tradici, kterou je jedení jablka. Slovo jablko zní totiž v čínštině velmi podobně jako slovo mír, proto Číňané věří, že jim jeden kousek jablka přinese klid a dobrou vůli.

Zůstáváte po přečtení článku věrní našim tradicím, nebo se inspirujete i některými světovými vánočními zvyky? Ať už se rozhodnete jakkoliv, věříme, že Vánoce strávíte v kruhu nejbližších a užijete si je ve štěstí a zdraví.