Vánoce s miminkem a bez stresu? Dá se to!

  Kategorie: Miminko a batole,
7 min.
22. pro'21

Každý rodič si představuje první Vánoce s miminkem podobně jako scénu z toho nejkrásnějšího vánočního filmu. Všichni jsou dokonale sladěni, spokojeni, štědrá večeře voní po celém domě, nádherně ozdobený stromek svítí… prostě všechno jde jako po másle. Realita prvních Vánoc s děťátkem však může vypadat úplně jinak. Jak zvládnout Vánoce bez stresu, když nic nejde podle vašich představ?

Očekávání a představy dokonalých Vánoc mohou dostat rodiče do nepříjemné situace. Možná jste si laťku nastavili vysoko vy sami, možná od vás očekává příliš mnoho okolí a příbuzní. Nepomáhá ani tlak sociálních sítí, na kterých se všichni prezentují jako dokonalí rodiče, kteří vše zvládají „levou zadní“. Režisérem prvních Vánoc s miminkem však bude právě váš potomek, který z rukávu dupaček vytáhne zřejmě úplně jiný scénář, než jste si představovali. A přesto mohou být tyto Vánoce krásné a nezapomenutelné.

Vsaďte na jednoduchost a snižte očekávání

Máte seznam věcí, které chcete před Vánocemi stihnout a během nich zažít? Podívejte se na tento seznam se střízlivou hlavou a radikálně jej vyškrtejte. Na seznamu máte možná i cíle jako dokonale čistá domácnost, obrovský stromek ozdobený ručně vyrobenými skleněnými koulemi, napečené čtyři druhy vánočního cukroví, dárky zabalené na styl instagramu či pinterestu a podobně. Jak jsme však již zmiňovali, tyto Vánoce má pod palcem miminko. Čím dříve si uvědomíte, že vše musíte přizpůsobit potřebám malého človíčka, tím lépe pro vás všechny. Vyvarujete se zbytečnému stresu, a nakonec si svátky užijete opravdu v pohodě.

Měli jste v plánu vařit večeři o pěti chodech, na jakou jste byli zvyklí ještě ve dvou, případně u rodičů? Určitě si vystačíte s rybí polévkou a kaprem s bramborovým salátem. Za rok, kdy bude děťátko větší, můžete přidat další chod a postupně se propracujete ke štědrovečerní večeři, na jakou jste zvyklí. Letos si však stanovte jiné priority. Chcete si svátky přece užít v pohodě a miminko potřebuje zejména spokojené rodiče. Ani vánoční výzdoba domácnosti nemusí být tip-top. Možná máte děťátko ve věku, kdy vše tahá a chytá – určitě nechcete neustále dávat pozor na to, zda náhodou opět nestáhlo adventní věnec ze stolu nebo neshodilo další drahou ozdobu ze stromku.

Vianoce a bábätko

Zdroj foto: Freepik

Nepřehánějte to s dárky

Děti do jednoho roku opravdu nevnímají počet dárků. Pro ně je nejdůležitější přítomnost rodičů a chutné mléko od maminky. Miminka můžete potěšit jednou plyšovou hračkou nebo panenkou, knížkou do vody, leporelem či textilní knížkou a možná nějakou hračkou, která jim pomůže s rozvojem motoriky. Více než samotný dárek bude děti v tomto věku zajímat šustivý papír s krásnými obrázky. Příliš mnoho dárků může vést k přestimulování miminka, což bude mít za následek mrzutou náladu a váš Štědrý večer nakonec skončí v slzách. Nemluvě o tom, že výchova miminka je i bez toho nákladná záležitost a stojí vás nemalé peníze během celého roku.

Stejnou strategii o minimu dárků předestřete i prarodičům a známým, kteří plánují miminko něčím obdarovat. Poproste je raději o hodnotný dárek, který vám pomůže s péčí o děťátko. Může to být multifunkční kuchyňský robot pro přípravu prvních příkrmů, jídelní židle, kterou využijete za několik týdnů či měsíců, popřípadě můžete rodinu poprosit o nové oblečení pro miminko. Je přirozené, že i prarodiče, kmotři či známí chtějí mladou rodinu překvapit, ale vašemu návrhu se určitě také potěší. Budou vědět, že dárek, který od nich obdržíte, vám opravdu udělá radost, ačkoli nebude překvapením.

Začněte s přípravami v předstihu

Péče o miminko je krásná, ale náročná a rodičům (zejména maminkám na mateřské dovolené) zabírá sto procent času. Proto se na Vánoce začněte připravovat už v předstihu a to, co se dá, pořiďte už dříve. Týká se to zejména nakupování dárků, ale také úklidu, vaření a pečení. Velkou výhodou je fakt, že vánoční cukroví je suché a vydrží opravdu dlouho, což hraje ve váš prospěch. Bez výčitek svědomí upečte perníčky, linecké pečivo, medvědí tlapky či včelí úly (nebo jiné pečivo, které tradičně připravujete) v předstihu, klidně i o několik týdnů dříve.

Péče o miminko je krásná, ale náročná a rodičům (zejména maminkám na mateřské dovolené) zabírá sto procent času. Proto se na Vánoce začněte připravovat už v předstihu a to, co se dá, pořiďte už dříve. Týká se to zejména nakupování dárků, ale také úklidu, vaření a pečení. Velkou výhodou je fakt, že vánoční cukroví je suché a vydrží opravdu dlouho, což hraje ve váš prospěch. Bez výčitek svědomí upečte perníčky, linecké pečivo, medvědí tlapky či včelí úly (nebo jiné pečivo, které tradičně připravujete) v předstihu, klidně i o několik týdnů dříve.

Bábätko a mama na Vianoce

Zdroj foto: Freepik

Zachovejte denní režim miminka

Rodičům jistý čas trvá, než si s miminkem vytvoří režim, který vyhovuje celé rodince. Svátky, jakými jsou i Vánoce, mohou tento režim výrazně narušit a rodiče musí začínat znovu od začátku. Dbejte během vánočních svátků na dodržování denního režimu miminka, který je v konečném důsledku i vaším režimem. Díky režimu miminka budete přesně vědět, kdy vás co čeká, a tomu přizpůsobíte i harmonogram úklidu, vaření a návštěv.

Denní režim miminka je třeba dodržet i z jiného, ​​zcela pochopitelného důvodu. Děťátko bude díky tomu spokojené a klidné, což se odráží i na vaší náladě a psychickém rozpoložení. Mimčo nevnímá to, že jsou Vánoce. Pro něj se vlastně nic nemění – stále stejně potřebuje spánek, jídlo, suchou plenu a interakci s rodiči. Pokud čekáte návštěvu, předem jim řekněte, v kolik večer koupete a uspáváte děťátko. Návštěva se podle toho zařídí a přizpůsobí nejen čas příjezdu, ale také odchodu. Buďte nekompromisní a trvejte na svém, všichni to určitě pochopí, a ještě vás budou obdivovat, protože jste si i v tomto období stanovili pravidla, která dodržujete.

Každý touží po klidných, ale zároveň dokonalých Vánocích. O to víc, jsou-li to první Vánoce s vytouženým miminkem, které si budete pamatovat do konce života. Vězte však, že i když nevyjde vše podle vašich představ, stále budete mít o čem povídat. Krásné pohádkové scénáře o tom, jak jste stihli všechno uklidit, navařit, napéct, a ještě jste všichni vypadali jako z magazínu se poslouchají velmi pěkně a všichni budou při poslechu takových příběhů určitě blednout závistí.

Ale i historky o spálených perníčcích, které jste vyhodili slepicím, o bramborovém salátu, do kterého jste zapomněli přidat majonézu, či o dárcích, které jste zapomněli uložit pod stromeček, mají své kouzlo a právě na ty budete se smíchem vzpomínat i za několik let, když budou děti velké a s přípravou Vánoc vám budou samy pomáhat.