Učit dítě chodit nebo neučit?

  Kategorie: Miminko a batole,
5 min.
12. zář'17

Na všechno existuje správný čas a každé dítě je jedinečné. Platí to u odstavení kojení, zahození pleny, sezení, lezení i chození. Děti se v průměru naučí chodit mezi 8. a 15. měsícem života. Většinou tedy okolo prvního roku. Pokud sousedova jedenáctiměsíční Natálka chodí a váš Filípek má už 13 měsíců, ale na nožičky stále nepospíchá, nevadí. Není přece kam spěchat.

Je vůbec potřebné učit děti chodit?

Organismus člověka je perfektně nastavený na to, aby se chodit naučil sám. Kdysi neexistovala chodítka a ani maminky neměly čas držet děti za ručičky. Naučily se to, což jim bylo přirozené v době, kdy na to byly připravené. Pediatři dnes vysloveně nedoporučují používat chodítka, tzv. „pavouky”. Rodiče do nich dávají děti, které ještě přirozeně chodit neumí. V pavouku se naučí odrážet špičkami. Nesprávně naučené pohyby z pavouka se však odstraňují stěží a navíc mohou mí následky později v dospělosti.

Pavouk chodítko dítě

Ale a pavouk nemá negativní vliv jen na chůzi, ale i na samotné lezení, které posiluje zádové a břišní svalstvo a je zároveň nejlepším a nejzábavnějším „cvikem” dítěte. Sezení v chodítku sice dítě baví a rodiče mají o starost méně, ale je možné, že díky němu dítě nezačne lézt vůbec.

Populární je i vodění za ručičky. Nakonec, i většina z nás se učila chodit s pomocí mámy, mnoho z nás i díky tomu trpí bolestmi zad. Od prvního postavení až po první kroky to někdy trvá 4 - 5 měsíců. Mnoho rodičů a prarodičů si však myslí, že by to mělo jít rychleji a tak chytí děti za ruce a šup chodit. Dětem při chůzi nepomohou, právě naopak. Voděním za ruce mění těžiště dítěte. To sice dělá kroky, ale nesprávně.

Každé dítě je jiné a vaše může lézt i chodit bez újmy i navzdory chodítkům a vodění za ruce. Doporučení odborníků však říkají jasně, nechte svoje dítě chodit, když se na to bude cítit.

Jak dětem při prvních krůčcích pomoct?

Jednoduše. Do ničeho je nenuťte, pokud vidíte progres, zatleskejte jim. Podpořte je a ukažte jim, že vidíte jejich pokroky a máte z nich radost. Odstraňte z cesty překážky, kabely, květiny, sošky a cokoliv jiného dejte ze země. Nábytek posuňte tak, aby se o něj dítě mohlo zachytávat a zároveň o něj nezakopávalo. Pozor na ostré rohy nábytku! Koupit můžete oblé plastové úchytky, které dočasně přilepíte na rohy stolů a skříní.

Opatrně i s ubrusy a předměty na stole. Pokud už dítko stoji a chodí, zachytí se téměř za vše, co mu přijde do cesty. Dokáže na sebe cokoliv strhnout. Aspoň v tomto raném období je dobré dbá na bezpečnost a odstranit vše, co může být pro dítě potenciálně nebezpečné.

V neposlední řadě dětem chůzi ulehčíte i ponožkami s protiskluzovou úpravou nebo botičkami. Mezi maminkami je stále více oblíbený tzv. barefoot. Tedy nechat nožičky bez botiček co nejdéle a nejčastěji, aby se tak správně vyvinuly a nedeformovaly.

Nepanikařte, když vaše dítě neustále padá na zadeček. Učí se. Pokud budete stále u něj a zachytávat ho, zvykne si na to a vytvoří si nevhodné pohybové návyky. Může se dokonce bát chodit samo, když mu nestojíte za zády a nezachytáváte ho při každém pokusu.

Chůze dítě

Kdy je třeba vyhledat odbornou pomoc?

Pokud má vaše dítě 18 měsíců a ještě stále nechodí, navštivte svého dětského lékaře. Někdy děti potřebují trošku pomoct speciálními cvičeními. Pokud však leze po čtyřech, nebojte se. Vaše dítě je na dobré cestě a zpevňuje svaly, které bude později potřebovat při chůzi.

Pokud se vám na chůzi něco nezdá, děťátko chodí nejistě a zeširoka, často padá, skonzultujte to s lékařem. Nemusí to znamenat nic, ale také to může souviset s hypotonií nebo hypertonií svalstva. Tedy se sníženým nebo zvýšeným svalovým napětím. Rehabilitací a cvičením se to raz dva spraví. Je ale možné, že navštívíte i neurologa.

Jak cvičit s nejmenšími dětmi?

Dětem k chození pomůžete i cvičením. Výborným pomocníkem pro vás bude velký míč. Položte děťátko bříškem nebo zády na míč a posouvejte ho do stran, dopředu a dozadu. Vaše děťátko se učí udržovat rovnováhu. Také ho můžete posadit a následně se klouzat dopředu až dokud si nedosedne na zem, masírujete mu tím i kostrč. S míčem si děti užijí hodně zábavy, mohou ho před sebou i kutálet.

Pokud chcete cvičit zároveň s děťátkem, lehněte si na záda, pokrčte nohy a položte si na ně děťátko. Houpejte nohama k sobě a od sebe, dítě zároveň přidržujte, aby nespadlo.

Pomocník při prvních krůčcích

Janod dřevěný kočárek

Děti se většinou při svých prvních krůčcích zachytávají nábytku. Tento parádní dřevěný kočárek může dětem pomoci při nalezení stability a zároveň v něm mohou odvézt panenku.

Dřevěné kočárky pro panenky