Těhotenství týden po týdnu: 37. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
31. kvě'22

Příběh s názvem těhotenství se nezadržitelně blíží ke konci. Vstupujete do 37. týdne, což znamená, že od termínu porodu vás dělí pouhé tři týdny. Možná se již nacházíte ve fázi hnízdění, kdy se usilovně připravujete na příchod miminka, uklízíte, perete, žehlíte. Co se však v tomto týdnu bude odehrávat ve vašem těle?

Držela jste někdy v rukou římský salát? Pokud ano, pak si dovedete představit, jak velké je v tomto týdnu vaše miminko. Ve 37. týdnu měří asi 48,5 cm a váží přibližně 2860 gramů. Odteď až do porodu přibere drobeček cca 15 gramů denně, což se zdá málo, ale budoucí maminka tuto dodatečnou váhu jistě pocítí.

Příznaky třicátého sedmého týdne

Příznaky, které pociťujete v tomto stadiu těhotenství, si můžete velmi snadno splést se znaky blížícího se porodu:

  • Pálení žáhy. Miminko nepřestává vyvíjet tlak na trávicí systém maminky a s blížícím se datem porodu se to bude jen zhoršovat. Vyhýbejte se kořeněným jídlům a dodržujte pitný režim, to by mělo pomoci zmírnit tento nepříjemný příznak.
  • Špinění. Děložní čípek je během těhotenství citlivý, což platí obzvláště ve vysokém stádiu těhotenství. Podráždit jej může i pohlavní styk, což způsobí jemné špinění na kalhotkách. Pokud máte pocit, že se jedná o více než jen špinění, vyhledejte lékaře. Vaginální krvácení ve 37. týdnu může být důsledkem odtržení placenty, což vyžaduje okamžitý zásah lékaře. Nevinné špinění je však znakem toho, že děložní čípek se připravuje na porod.
  • Strie. Možná jste se jim úspěšně vyhýbala během celého těhotenství, ale najednou jsou tady. Strie, které jsou důkazem toho, že miminko roste a vaše pokožka se napíná. Nezapomínejte na pitný režim a hydrataci pokožky i zvenčí.
  • Tlak v břiše. Děťátko, které již sestoupilo do pánve, vyvíjí na vaše orgány ještě větší tlak, což způsobuje nepříjemné bolesti, tlak v břišní oblasti a neustálé nutkání utíkat na toaletu.
  • Problémy se spánkem. Znáte důkladně strukturu stropu ve vaší ložnici? Není se co divit, když v tomto stadiu těhotenství v noci více bdíte, než spíte. Pokuste se proto odpočívat co nejvíce i během dne, dopřejte si jednoduché, nenáročné cvičení, omezte příjem kofeinu a pijte dostatek vody.
  • Kontrakce. Křeče nebo falešné kontrakce jsou sice nepříjemné, ale přirozené. Už jistě umíte, jak rozeznat Braxton-Hicksovy kontrakce. Zkuste změnit polohu a sledujte, jak často se opakují a zda se jejich intenzita snižuje nebo zvyšuje.
  • Nevolnost. S pocitem na zvracení a žaludkem jako na vodě se setkávají některé budoucí maminky během celého těhotenství a poslední týdny nejsou výjimkou. Pokud se pocit změní ve skutečné zvracení, které se navíc opakuje, obraťte se na svého gynekologa a/nebo porodníka, aby vyloučil jakoukoli těhotenskou komplikaci.

Tridsiaty siedmy týždeň tehotenstva

Zdroj foto: Freepik

Těhotenské bříško během třicátého sedmého týdne

Děťátko, které stále roste a tloustne, si v tomto stadiu těhotenství procvičuje některé parádní schopnosti – nádech a výdech, cucání prstů, stisk pěstiček a také mrkání. Objeví se také první mekonium nebo smolka, tedy první hovínko miminka. Povrch těla miminka se začíná pokrývat prvním kožním mazem, který usnadní děťátku průchod porodními cestami.

Oběhový a muskuloskeletální (zahrnující kosti, svaly, klouby, chrupavky, vazy a šlachy) systém drobečka je již vyvinut, ale plíce, mozek a nervový systém se ještě zdokonaluje. Pokud by miminko přišlo na svět v tomto týdnu, stále by bylo považováno za předčasně narozené, ale po uplynutí tohoto týdne už bude plně donošeno. Statistiky dokonce hovoří o tom, že až 54 procent dětí přijde na svět právě mezi 37. a 39. týdnem.

Co vás ve 37. týdnu čeká?

Zejména odpočinek, hnízdění a příprava na porod. Nezapomínejte také dodržovat pitný režim, neboť dehydratace organismu může způsobit stažení dělohy, což budete pociťovat jako celkové nepohodlí.

Snažte se vychutnávat každou minutu každého dne s těhotenským bříškem. Sice vám způsobuje mnohé nepříjemnosti, ale uvidíte, že po porodu vám bude chybět a budete se bez něho cítit velmi zvláštně. Zkontrolujte také tašku do porodnice a připravte sebe i partnera na to, že miminko odteď může přijít na svět opravdu kdykoli.