Těhotenství týden po týdnu: 34. týden

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
30. pro'21

Další týden těhotenství s sebou přináší další změny, které se dějí vám i miminku. Jste připravena na to, co s sebou přináší jeden z posledních týdnů těhotenství? Třicátý čtvrtý týden se už totiž dá přirovnat k běhu na cílové rovince.

Miminko, které již 34. týdnů pohodlně roste ve vašem bříšku, má v této fázi nitroděložního vývoje asi 45 cm a váží přibližně 2100 gramů. Podle expertů právě v tomto týdnu miminko může skutečně slyšet váš hlas, a dokonce si zapamatuje ukolébavky či jiné písně, které mu budete zpívat. Toho později můžete využít ve váš prospěch, protože právě tyto melodie mohou být tím, co miminko po narození zaručeně uspí.

Příznaky třicátého čtvrtého týdne

To, co pociťujete v tomto týdnu, je pro vysoké stadium těhotenství typické a zřejmě jste si už na všechny nepříjemné, možná až otravné příznaky zvykla. Šest týdnů před porodem vás čeká toto:

  • Rozmazané vidění. Kombinace hormonů, hromadění tekutin v těle a nedostatek spánku mohou způsobit zhoršení zraku. Většinou je rozmazané vidění běžným příznakem vysokého stadia těhotenství. Pokud se k němu ale přidá otok, bolesti hlavy a rychlý přírůstek hmotnosti, může jít o preeklampsii, proto se nebojte a řekněte o svých obtížích gynekologovi.
  • Únava. Je opravdu vyčerpávající nosit s sebou všude ta kila navíc. A když se k tomu přidá i nespavost, není se čemu divit. Únava je v tomto týdnu velmi běžným jevem.
  • Zácpa. Na tu pomohou časté procházky, dostatečný pitný režim a jídla s vysokým obsahem vlákniny (například listová zelenina, jablka či ovesné vločky).
  • Hemoroidy. Ty úzce souvisí právě se zácpou, ale také s tím, že děťátko tlačí na konečník. Většinou platí, že když se zbavíte zácpy, zbavíte se také hemoroidů, proto dodržujte pitný režim a dopřejte si stravu bohatou na vlákninu. Snažte se také střídat polohu v sedě a ve stoje.
  • Oteklé kotníky a chodidla. Opět další důsledek váhy, kterou nosíte. Dopřejte si odpočinek, pohodlně se usaďte a vyložte si nohy, čímž zmírníte otok.
  • Tlak v břiše. Cítíte v bříšku zvláštní tlak, který neumíte pořádně vysvětlit. S největší pravděpodobností souvisí s polohou miminka, které se posunulo níže do pánve. Tam tlačí na močový měchýř a nutí vás častěji navštěvovat toaletu.
  • Braxton-Hicksovy kontrakce. Ve 34. týdnu jsou tyto falešné kontrakce zcela normální, ale měla byste je umět odlišit od pravých kontrakcí, které jsou znakem předčasného porodu. Pokud kontrakce neodezní ani po změně polohy, jsou stále častější a intenzivnější a přidá se k nim i bolest v kříži a vaginální krvácení, jde o předčasný porod.

Jste ve vysokém stadiu těhotenství, proto byste lékaři neměla nic zatajovat. I ten nejnepatrnější příznak může být znakem nějakého problému. Nebojte se zavolat gynekologovi a svěřit se mu se svými obtížemi, vaše starosti určitě pochopí a poradí vám.

Tridsiaty štvrtý týždeň tehotenstva

Těhotenské bříško během 34. týdne

Těhotenské bříško už pravděpodobně vypadá poněkud jinak, a to v důsledku posunutí se miminka níže do pánve. Toto posunutí vám zřejmě usnadní dýchání, protože vaše plíce mají najednou více prostoru. Ne všechna miminka se však posunou níže s takovým předstihem – ta „línější“ si dávají pořádně načas a uleví vám až v den porodu.

Miminko je v tomto stadiu téměř připraveno na porod a kdyby se hlásilo na svět nyní, má až 98% šanci být zdravé a silné jako všechny donošené děti. Miminko je nyní velmi aktivní, často se hýbe a pohyby jsou patrné i zvenčí. Můžete být svědky toho, jak se zevnitř miminko zapře o vaše bříško a vy uvidíte na pokožce otisk ručičky nebo chodidla. Na první pohled to může vypadat jako scéna ze sci-fi filmu, ale vsadíme se, že to bude nádherný zážitek.

A co vývoj miminka? Ve třicátém čtvrtém týdnu se už jen „dolaďují detaily“. Miminko má nehty na rukou, pokožka se vyhlazuje, ačkoli má méně tělesného tuku než těsně před porodem a u chlapců dochází k sestoupení varlat do šourků. Všechny smysly jsou již plně vyvinuty a jak jsme zmiňovali v úvodu, děťátko dokáže rozeznat hlas matky, ale i lidí, kteří se k němu nejčastěji hovoří (například otce či staršího sourozence).

Co vás ve 34. týdnu čeká?

Zřejmě nebude žádným překvapením, když vám všichni v okolí (a my také) přikazují odpočívat. Bojujete nejen s váhou těhotenského bříška, ale také s nepříjemnými příznaky, proto se soustřeďte zejména na ně. Pijte dostatek tekutin, šetřete se a dopřejte si spoustu odpočinku.

Možná vám ještě chybí nějaké drobnosti pro miminko nebo poslední kousky do výbavičky. V případě, že se chystáte k většímu nákupu potřeb pro novorozence, vezměte si s sebou společnost, která vám pomůže nosit těžké věci. Pokud jste se stále nenaučila rozdělovat úkoly ostatním členům domácnosti, teď je opravdu ten nejvyšší čas. Uvidíte, že později toto rozhodnutí oceníte.