Tipy na spánek jako v bavlnce

  Kategorie: Miminko a batole,
5 min.
29. zář'16

Uspávání miminka je pro mnohé matky noční můrou. Zatímco jedno dítě usne hned po setmění, druhé je třeba nosit, houpat nebo mu zpívat. Neexistuje univerzální recept na klidný spánek miminka. Podívejte se s námi na několik triků, které miminku pomůžou usnout.

Jak uspat miminko

Pracujte se světlem

Novorozenci neumí rozlišovat mezi dnem a nocí. Snaha naučit je usnout v určitém čase vychází často nazmar. Už za několik týdnů je však miminko schopno vnímat jemné rozdíly mezi světlem a tmou a právě tehdy je nejvhodnější čas vytvořit mu spánkové návyky. Tma náš mozek otupuje a vysílá signál na vyplavení melatoninu, spánkového hormonu. Naopak světlo dává našemu tělu impulsy, že je čas vstávat. Elizabeth Pantley, autorka knihy The No-Cry Sleep Solution (najdete v češtině pod názvem Klidné spaní a ukládání) tvrdí, že správné světlo je pro nastolení režimu miminka klíčové.

Během dne se zdržujte ve světlých prostorách, procházejte se s miminkem po venku a v bytě nezatahujte závěsy. Velkou pomocí jsou stmívače. S postupujícím večerem, snižujte intenzitu světla v bytě. Miminko tak připravujete na blížící se spánek. Pokud se dítě během noci probudí, nerozsvěcujte noční lampu. Náhlá změna světla říká děťátku, že je čas vstávat.

Noční světlo do postýlky Cotoons Smoby

Některé dětičky rády spí při jemném světle. Nerušivé tlumené světlo je vhodné i pro lepší manipulaci s miminkem během noci. Nepodceňte výběr vhodného světla do postýlky a vyhněte se světlu s bílým či žlutým tónem, který stimuluje mozkovou aktivitu děťátka. Namísto toho vsaďte na chladný modrý tón. Ideální volbou je noční světlo do postýlky Cotoons Smoby. Vybrat si můžete ze dvou režimů – blikajícího a nepřerušovaného stálého světla.

Hračky do postýlky

Rozlišujte mezi ospalostí a spánkem

Spánek u dětí pracuje na jiných principech než u nás, dospělých. Kolikrát jste fungovali až do úplného vyčerpání? Stačilo si lehnout třeba i na zem a ve vteřině byste usnuli. Děti to mají trošku jinak a pokud fázi ospalosti promeškáte, dítě je nervózní, plačtivé a nedaří se mu usnout. Spisovatelka a spánkový kouč Kim West doporučuje ukládat dítě při prvním náznaku ospalosti. Ze začátku to může být náročné hlavně pro kojící matky, časem však odpozorujete, kdy je ten správný čas.

Omezte oční kontakt

Nedívat se do očí svého miminka je asi ta nejtěžší věc vůbec. Vždyť oči jsou pohledem do duše a svým pohledem se ho snažíte pochopit i uklidnit. Pokud se vaše dítě v noci budí, vezměte ho na ruce, ale vyhněte se očnímu kontaktu. Setkání pohledu matky a dítěte stimuluje miminko k aktivitě a opětovné usnutí se tím oddaluje. Zkuste se mu dívat na bříško nebo hlavičku a jemně ho přitom hlaďte. Promluvte na něj nebo mu zazpívejte, váš hlas by však měl být tichý a klidný.

Dopřejte miminku komfort

Noční buzení miminka může mít několik důvodů. Buď je hladové, má plnou plenku, necítí se bezpečně nebo ho něco bolí. Pokud je děťátko napapané i přebalené, zkontrolujte pyžamko, které má na sobě. Stačí, že je vyrobeno z drsnějšího materiálu nebo ho dře mezi nožičkami či pod krkem a dítě na něj reaguje pláčem.

Dětská postýlka má sloužit miminku, nedávejte do ní proto zbytečné hračky či polštářky. Úplně postačí dětská přikrývka, kolotoč nad postýlku a maximálně jedna mazlící hračka. Pokud miminko pláče a přitom mu nic nechybí, vyzkoušejte zavinovačku nebo dětský spací pytel. Miminko bylo ve stísněných podmínkách dělohy celých 9 měsíců a není se co divit, že mu příliš místa kolem nahání strach.

Dětský spací pytel Kaloo pro nejmenší

Dětský spací pytel Kaloo pro nejmenší

Spací pytel je vhodný i pro nejmenší miminka. Sevření vaku dětem připomíná maminčino bříško, malá miminka tak budou usínat klidněji. S příchodem chladnějších nocí hrozí větší riziko nachlazení u dětí. Díky spacímu vaku se batole neodkope a vy máte záruku, že zůstane v teple po celou noc. Spací pytel od francouzské společnosti Kaloo je vyroben z kvalitních a bezpečných materiálů.

Zavinovačky pro děti

Kolotoč nad postýlku Cotoons Smoby

Kolotoč nad postýlku Cotoons Smoby

Kolotoč nad postýlku je výborným řešením jak uspat vaše miminko. Kromě vizuálních vjemů může děťátko vnímat i příjemnou hudbu, která ho uklidní a pomůže mu usnout. Hudbu je možné nastavit na 10 až 40 minut. Dětský kolotoč Cotoons je výherce soutěže Grand Prix Marketing Innovation 2015 a pochází od renomovaného francouzského výrobce hraček Smoby.

Kolotoče nad postýlku