Den Země 2023: Investujme do naší planety

  Kategorie: Výchova dítěte,
8 min.
21. dub'23

22. duben není jen pěkný jarní den, ale už několik desetiletí je to zároveň Den Země. V tento den si ještě více než kdy jindy připomínáme naši planetu a její důležitost. Život na této modré planetě bereme jako samozřejmost a (nejen) letos bychom za samozřejmost měli považovat i investici do ní. O čem bude Den Země v roce 2023 a jak jej můžete oslavit spolu s dětmi?

Co je Den Země?

Den Země je každoroční událost, jejímž cílem je pozvednout povědomí o naší planetě a inspirovat nás, pozemšťany, k tomu, abychom přiložili ruku k dílu a naši modrou planetu jsme co nejvíce chránili. Během tohoto speciálního dne se po celém světě koná řada akcí na ochranu planety a také si připomínáme výjimečné lidi, kteří nejvíce pomáhají našemu životnímu prostředí. Den Země si každoročně připomíná více než miliarda lidí ve více než 190 zemích světa a oficiální stránka k tomuto dni říká, že Den Země je všeobecně uznáván jako největší světský svátek na světě. Každý rok nese tento den jasné poselství a letos se nese ve znamení hesla „Investice do naší planety“.

Krátká historie Dne Země

Úplně první Den Země se slavil 22. dubna 1970, a to díky Gaylordu Nelsonovi, senátorovi Spojených států amerických z Wisconsinu. K tomuto činu ho inspirovaly škody způsobené únikem ropy v kalifornské Santa Barbaře v roce 1969. Senátor si po této katastrofě uvědomil, že je třeba, aby si lidé více vážili životního prostředí a aby byli aktivnější při ochraně naší planety. Den Země se stal velmi rychle celosvětovým fenoménem. Vždyť jen první akce v roce 1970 se ho zúčastnilo více než 20 milionů lidí. Letos si Den Země připomínáme už po třiapadesáté.

Téma Dňa Zeme

Zdroj foto: Freepik

Téma roku 2023: Investice do naší planety

Naše planeta si zaslouží naši nejlepší péči a jednou z jejích forem je i investice. Den Země je letos také dnem klimatu, které v posledních letech zažívá velký nápor. Globální teplota vzrostla v průměru o 1,1 °C. Oteplují se také oceány, až 90 % globálního oteplování se projevuje právě v nich. Teplota nashromážděná v oceánech následně způsobuje zvyšování hladiny moří, zánik korálových útesů, silnější hurikány a změny v biochemii oceánů.

Arktický mořský led dosahuje svého minimálního rozsahu a nadále se rapidně zmenšuje. Na základě satelitních snímků NASA také víme, že od roku 2002 pevninské ledovce v Antarktidě a Grónsku také ztrácejí svoji hmotnost. I když se zdá, že nic z toho se naší země netýká, není tomu tak vůbec. Fakt, že v České republice nemáme ledovce, moře ani korálové útesy, neznamená, že nás globální oteplování také přímo nezasahuje. Investovat do naší planety by měla každá země bez ohledu na její polohu.

Jak investovat do planety spolu s dětmi?

Když někdo řekne investice, většina lidí si okamžitě představí balík peněz. Do planety Země však můžete investovat i čas a svou vlastní energii, aniž byste utratili celý majetek. Máme pro vás pár tipů na to, jak strávit Den Země s dětmi a naučit je vážit si naší planety.

Vysaďte stromy nebo zahradu s medonosnými květinami a opylovači

Stromy jsou jedním z nejsilnějších nástrojů v boji proti klimatické krizi a o jejich důležitosti pro život ani není třeba mluvit. Stejně důležité je i opylování, které můžete rovněž podpořit i vy doma. Rozšiřte svou zahradu a začleňte do ní více rostlin, které přitahují včely, motýly a jiné živé tvory důležité pro trvalou biologickou rozmanitost v našem ekosystému. Pokud nemáte zahradu, postačí také balkon a přispět k výsadbě stromů můžete i jinými způsoby. Stačí hledat a určitě ve svém okolí naleznete sdružení, které během Dne Země pořádá různé akce s tímto cílem.

Snižte spotřebu plastů

Znečištění plasty je jedním z nejvýznamnějších environmentálních problémů současnosti. Všichni k němu přispíváme, proto je také na nás snížit spotřebu plastů a ukončit plastové znečištění. Dá se to různými způsoby. K nákupu ovoce a zeleniny nepoužívejte mikrotenové sáčky, ale znovupoužitelné textilní sáčky či ty papírové. Snažte se kupovat co nejvíce produktů bez plastového obalu a ty, které domů přinesete, vždy separujte a odpad naučte třídit i děti.

Dělejte udržitelná módní rozhodnutí

Rychlá móda způsobila v módním průmyslu hotovou revoluci, ale ne vysloveně k lepšímu. Levné oblečení je, přirozeně, cenově dostupné, ale v drtivé míře i nekvalitní a zbavujeme se jej mnohem častěji než dražších kousků. Rodina s dětmi si však nemůže dovolit nakupovat přímo ze světoznámých módních domů, ale je i jiná možnost. Dnes již existuje spousta platforem, přes které dokážete nakoupit dětské oblečení z druhé ruky, a to téměř v dokonalém, nenošeném stavu. Děti z oblečení velmi rychle vyrostou a vy díky tomu nemusíte pokaždé kupovat zbrusu nové oblečení za drahé peníze.

Uspořádejte vlastní akci

Nenašli jste ve svém okolí nic, co by stálo za návštěvu? Uspořádejte ve svém městě, obci nebo pouze blízkém kruhu známých vlastní akci. Sbírání odpadků, založení komunitní zahrady, vysazení květin v parku či stavění hmyzích hotelů je jen zlomek aktivit, které děti nejen zabaví, ale budou přínosem i pro naši planetu.

Zber odpadkov na Deň Zeme

Zdroj foto: Freepik

6 zajímavosti o planetě Zemi nejen pro děti

  • Země není plochá, ale také není ani dokonale kulatá. Planeta je vydutá v oblasti rovníku, a to v důsledku otáčení se kolem své osy. Tvar Země se však lidskému oku zdá jako kulatý, protože rozdíl v průměru Země je velmi malý k tomu, aby ho člověk dokázal vidět. Průměr naší planety od severního k jižnímu pólu je 12 714 km a přes rovník je to 12 756 km, takže rozdíl pouhých 42 km.
  • Dny na Zemi se prodlužují. Před 4,6 miliardami let, kdy Země vznikla, trval den na naší planetě přibližně 6 hodin. Před 620 miliony lety to už bylo 21,9 hodiny. Dnes má den 24 hodin, což znamená, že každé století se den prodlouží o 1,7 milisekundy. Toto vše je ovlivněno rotací Země, která se vlivem Měsíce a jeho odlivu a přílivu zpomaluje.
  • Nejsušší místo na Zemi se nachází v severním Chile a je to paradoxně u největší vodní plochy – Tichého oceánu. Poušť Atacama zažívá během roku pouhých 0,8 milimetru srážek a říká se, že ve městě Calama, které se v poušti nachází, nepršelo až do roku 1972 celých 400 let. Nehostinné podmínky pouště lákají vědce z celého světa. Ti tam přicházejí, aby hledali mikroorganismy žijící v extrémním prostředí v naději, že se dozvědí, jak by mohl existovat život na jiných planetách.
  • Zemská gravitace není rovnoměrná, což souvisí s první zajímavostí. Pokud by byla Země dokonale kulatá, i gravitace by byla všude stejná. Známe však gravitační anomálie, tedy místa, kde je gravitace slabší nebo silnější. Himaláje jsou například známy pozitivní gravitační anomálií, což znamená, že gravitace je tam silnější. Naopak negativní gravitační anomálie jsou typické pro oceánské příkopy nebo poklesy země způsobené ledovci.
  • Naše Slunce je tak trochu nenasytné. Tak jako všechny hvězdy, i Slunce stárne a když vyčerpá své zásoby vodíku, působením gravitace se zhroutí, vyletí do červeného obra a Země se v tomto procesu v podstatě vypaří. Nemusíte se však bát, tento scénář nás nečeká příštích 5 miliard let.
  • Ticho před bouří není jen pěkná fráze z knih, za správných podmínek opravdu existuje. Když bouře nasává teplý, vlhký vzduch z okolní atmosféry, zanechává za sebou oblast s nízkým tlakem. Vzduch je následně unášen nahoru do bouřkového mraku a část z něj je tlačena vzhůru silnými průvany. Tyto vzestupné proudy odstraňují horký vzduch a vytlačují jej přes strany nejvyšších bouřkových oblaků, které mohou být vysoké až 16 kilometrů. Když potom vzduch klesá, stává se teplejším a sušším, a tedy stabilnějším. Takový stabilní vzduch způsobuje, že si opravdu můžete uvědomit ticho před bouří.

Život na planetě Zemi byl, je a ještě dlouho bude, ale je na nás a našich potomcích, jak kvalitní život budeme na Zemi žít. Zapojte se s dětmi i letos do různých akcí, které se u příležitosti Dne Země konají a udělejte vše, co je ve vašich silách, aby byly naše životy na modré planetě kvalitní, šťastné a dlouhé.