Televize, tablet, mobil: jak ovlivňuje technologie vývin dětí?

5 min.
14. úno'19

Knihy jsme vyměnili za tablety, klasické stolní hry za mobilní aplikace. Technika a její vynálezy byly původně na to, aby lidi spojovaly, ale s vyvíjející se dobou se jí daří pravý opak. Je i dětství vašich dětí přesyceno zářícími obrazovkami? Podle nejnovější studie má takto strávený čas více negativních než pozitivních účinků.

Studie publikovaná v prestižním magazínu JAMA Pediatrics se týká zejména dětí ve věku od 2 do 3 let a jejich dalšího vývoje ve věku od 3 do 5 let. Maminky během výzkumu vyplňovaly dotazník týkající se různých milníků ve vývinu, jako například schopnost komunikovat, motorické a sociální dovednosti či schopnost řešení problémů. Tento dotazník vyplňovaly třikrát – po dovršení dvou, tří a pěti let. Kromě toho musely uvést, kolik času tráví jejich děti před obrazovkami nejen během pracovního týdne, ale i během víkendu.

Alarmující čísla

Výsledky výzkumu ukázaly, že malé děti tráví před obrazovkami mnohem více času, než je vhodné. Dvouleté děti prosedí před tabletem, televizí či mobilem přibližně 2,4 hodiny denně, tříleté děti 3,6 hodiny a pětileté „pouze“ 1,6 hodiny. Podle slov amerických pediatrů by rodiče měli tento čas snížit na maximálně jednu hodinu denně, přičemž by měli dětem v tomto čase dělat společnost. Barevné obrázky, lákavé zvuky a hry, od kterých se nelze odtrhnout jsou sice zajímavé, poutavé a v určitém ohledu i poučné, ale všeho moc škodí. A jak se ukázalo, „záření“ hypnotizujících obrazovek má na vývin dětí mnohem negativnější dopad, než byste si zpočátku mysleli.

Deti tablet obrazovka

Mozek, spánek a technika

Výzkumů o tom, jaký vliv má technika na vývin dětí, je opravdu mnoho, ale všechny se v konečném důsledku shodují v jednom – příliš mnoho času před obrazovkou děti obírá nejen o kvalitní spánek, ale snižuje jejich studijní výsledky a nepříznivě ovlivňuje i vývin dětské řeči. Ukázalo se, že u dětí, které tráví u obrazovky hodinu a více denně, se riziko opožděného nástupu řeči zvyšuje až o 49 %. Problémem přitom není pouze samotný nástup řeči, ale i špatná artikulace a také schopnost vyjadřovat se souvisle v pozdějším věku.

Studie také dokazují, že mnoho času stráveného u obrazovek jde ruku v ruce se špatnými výsledky ve škole. Důvodem není pouze zanedbávání domácích úkolů, ale i časté poruchy koncentrace, kvůli kterým se děti nedokáží dostatečně soustředit na učivo a na písemky. Rovnice je v tomto případě velmi jednoduchá – čím méně času vaše děti tráví před obrazovkou, tím lepší výsledky ve škole dosahují. Pokud k tomu přidáte i dostatek spánku a fyzické aktivity, studie slibují ještě lepší výsledky.

Známý je také vliv techniky, a to zejména obrazovek a jejich záření, na spánek dětí. Pokud toužíte po tom, aby vaše děti spaly každou noc sladce a klidně, snažte se omezit sledování pohádek těsně před spaním. Výrazné světlo sálající z obrazovek dává mozku pokyn, že stále je den a ani zdaleka není čas na spánek. Raději před spaním rozsviťte noční lampičku, otevřete krásnou pohádkovou knížku a dovolte dětem ponořit se do příběhu, díky čemuž usnou mnohem rychleji.

Deti technologie vyvin

Kolik minut je dost?

Ptáte se, kolik času má tedy vaše děťátko strávit před televizní obrazovkou a co má sledovat? I na to mají vědci a pediatři odpověď.

  • Miminka menší než 18 měsíců by měla před obrazovkou strávit minimum denního času, přičemž toto číslo by se mělo přibližovat nule. Pozitivní vliv na miminka má jedině videohovor s nejbližším příbuzným.
  • Děti od 18 měsíců do 2 let by neměly před obrazovkami trávit více než hodinu. Odborníci v tomto věku doporučují sledovat kvalitní programy s edukačním charakterem, přičemž po celou dobu by měl být u dětí přítomen i rodič.
  • Děti ve věku od 2 do 5 let mohou před televizí či tabletem rovněž strávit hodinu denně, přičemž přítomnost rodiče již není nutná, ale stále je vítaná.
  • U dětí starších 5 let by měli rodiče dbát na to, aby čas strávený před obrazovkou nebyl na úkor spánku, školy, hry a samozřejmě komunikace.

Uvědomte si, že televize nemá nahradit čas, který strávíte s dětmi vy, a nemá být také studnicí všech jeho poznatků. Čas strávený před obrazovkou má být pouze doplňkem, který v tom ideálním případě i něco naučí.

Čas dětí strávený před obrazovkou počítače, mobilu, tabletu či televize můžeme přirovnat ke konzumaci nezdravého jídla. Malé množství nezpůsobí žádnou pohromu, ale pravidelný příjem může mít vážné následky na zdravotní stav. Dobrou zprávou je, že rodiče mohou takto strávený čas kontrolovat a zároveň mohou určit, co bude dítě na obrazovce sledovat. Kolik času tráví před obrazovkami vaše děti?