Těhotenství týden po týdnu: 36. týden

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
19. dub'22

Teprve nedávno jste si na těhotenském testu našla vytouženou čárku, dnes vstupujete do devátého měsíce! Čas letí opravdu neuvěřitelně rychle a už jen několik dní vás dělí od narození vašeho miminka. Co vás čeká a nemine pár týdnů před termínem porodu?

Ve 36. týdnu je vaše miminko velké jako sladká papája, měří přibližně 47,5 cm a jeho hmotnost se pohybuje kolem 2650 gramů. Do řádného termínu porodu zbývají přibližně 4 týdny a za tu dobu ještě miminko přibere a naroste. Možná máte pocit, že větší už nemůže být, ale nebojte se, vaše tělo přece dokáže zázraky.

Příznaky třicátého šestého týdne

Všechny těhotenské příznaky, které budete od nynějška pociťovat, budou souviset s vysokým stadiem těhotenství a s tím, že miminko se již připravuje na svůj příchod na svět. Připravte se na:

  • Pánevní diskomfort. Miminko je nízko v pánvi, na kterou tlačí a vy tento tlak samozřejmě cítíte. V tomto stadiu těhotenství je však již třeba naučit se rozeznávat tento tlak od kontrakcí, které jsou znakem porodu.
  • Lehčí dýchání. Ano, čtete správně, po dlouhých týdnech dušnosti se vám uleví a vy budete moci konečně volněji dýchat. Tato pozitivní zpráva souvisí s předchozím příznakem – miminko sestoupilo níže do pánve, díky čemuž mají vaše plíce opět více prostoru.
  • Problémy se spánkem. Cítíte se uprostřed noci perfektně odpočatá? Nebo se vám chce spát ve dvě odpoledne? Problémy se spánkem v jakékoli podobě znají všechny těhotné ženy. Vyzkoušejte meditaci nebo jiné klidné aktivity, které vám dovolí odpočinout si i jinak než pouhým spánkem.
  • Pálení žáhy. Děťátko už sice netlačí na plíce, ale zato dává zabrat trávicímu systému a brání mu fungovat tak, jako před těhotenstvím. Pokud tento problém přetrvává a způsobuje vám nepříjemnosti, požádejte o pomoc svého lékaře.
  • Oteklé kotníky a chodidla. Mírné otékání kotníků a chodidel je ve 36. týdnu těhotenství běžné a krátce po porodu otok ustoupí. Náhlý a bolestivý otok však hlaste svému lékaři, může být znakem preeklampsie.
  • Vaginální výtok. Zpozorovala jste v posledních dnech zvýšenou intenzitu vaginálního výtoku. Tělo vám dává najevo, že se připravuje na porod. Neberte však výtok v tomto stadiu těhotenství na lehkou váhu. Můžete si jej totiž velmi snadno splést s odtokem plodové vody nebo uvolněním hlenové zátky, která je znakem blížícího se porodu.
  • Braxton-Hicksovy kontrakce. Tyto falešné kontrakce dostaly v závěru těhotenství do porodnice nejednu těhotnou ženu. Zejména prvorodičky mají problém rozeznat Braxton-Hicksovy kontrakce od skutečných kontrakcí, které předznamenávají porod. Pokud si nejste jistá, jaké kontrakce vás trápí, zavolejte lékaři nebo jeďte do porodnice. Určitě vás nevyženou domů bez vyšetření a vy budete mít jistotu, že ještě nerodíte.

Tridsiaty šiesty týždeň tehotenstva

Těhotenské bříško během šestatřicátého týdne

Bříško v tomto týdnu se vám bude pravděpodobně zdát stejně velké jako během předchozího týdne. Od začátku těhotenství by měla žena s normální váhou čekající jedno miminko přibrat optimálně 11–16 kg. Odteď až do porodu byste neměla přibrat příliš mnoho – pravděpodobně jen půl kila týdně. Zevně tedy vaše tělo nemusí vypadat nijak jinak, ale uvnitř se dějí skutečné věci.

Miminko má fungující játra a ledviny, k narození je připraven oběhový i imunitní systém a děťátko je stále blíže schopnosti samostatně dýchat. Pokožka miminka ve 36. týdnu nitroděložního vývinu je hladší a jemnější a jeho dásně jsou tuhé. Miminko by v této fázi těhotenství mělo být otočeno hlavičkou dolů. Pokud se tak ještě nestalo, stále není důvod k panice – ještě existuje šance, že se do porodu otočí přirozeným způsobem.

Miminko je v podstatě připraveno přijít na svět, ačkoli v ideálním případě musí ještě trochu povyrůst. Pokud by se mu přece jen chtělo na svět ve 36. týdnu, má velmi velké šance na to, že bude naprosto zdravé. Stále však bude považováno za předčasně narozené, a kromě nízké porodní hmotnosti se může vyskytnout také syndrom respirační tísně.

Co vás ve 36. týdnu čeká?

Kromě předepsaného odpočinku zkontrolujte, zda je váš domov připraven na příchod miminka. Na pravidelné prohlídce, která bude od nynějška až do porodu zřejmě každý týden, vás čeká testování na přítomnost streptokoka skupiny B (možná vás gynekolog otestoval již minulý týden a vy už znáte výsledky).

Připravujte se na porod a na to, co přijde po něm. Pokud je to ve vašich silách, uvařte předem jídla, která chutnají i po rozmrazení a zásobte svůj mrazák. Po příchodu z porodnice s miminkem vám zejména v prvních dnech nebude na vyvařování zbývat dostatek času, a ne každý bude mít pomoc v podobě obětavých prarodičů.

Když už zmiňujeme to vaření – vyhněte se v posledních týdnech těhotenství pikantním, kyselým a příliš citrusovým jídlům. Mohou způsobit nepříjemné pálení žáhy, ale také vyvolat předčasný porod. O tom, jaké jsou znaky předčasného porodu v poslední fázi těhotenství, se dočtete v závěru tohoto článku.