Těhotenství týden po týdnu: 25. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
25. led'21

Druhý trimestr, šestý měsíc, dvacátý pátý týden. I takto by se dalo shrnout vaše těhotenství v číslech. Ještě stále si zřejmě užíváte množství energie, ale nezapomínejte, že fyzicky náročné domácí práce je třeba delegovat na ostatní členy rodiny. Vy už i tak přece děláte tu nejdůležitější práci – vytváříte malého človíčka. Jak se má a jak se máte v tomto týdnu vy?

Miminko měří cca 35 cm a váží přibližně 700 gramů. Pokud byste v rukou držela své miminko právě teď, měla byste spíše pocit, že máte v náručí dětskou panenku. Na první dotek s děťátkem si však musíte počkat ještě nějakých 15 týdnů.

Příznaky dvacátého pátého týdne

Možná jste plná energie, ale stále rostoucí bříško vám bude napříště překážet při provádění mnoha běžných činností. Fakt, že ve vás roste nový život, potvrzují i ​​následující příznaky:

  • Problémy se spánkem. Důvodů problémů se spánkem může být několik. Nejčastěji je to však větší bříško, které vám brání v zaujetí pohodlné polohy. Dalším častým důvodem nespavosti je stres z blížícího se porodu a své dělají i těhotenské hormony. Pokuste se před spaním co nejvíce relaxovat a používejte kojící polštář, kterým si během spánku podepřete bříško.
  • Časté močení. Děťátko stále více tlačí na močový měchýř, což pro vás znamená častější návštěvy toalety. Určitě však neomezujte pitný režim, to by mohlo ohrozit zdraví vás i miminka.
  • Zácpa. Tento problém možná překvapí mnohé budoucí maminky, ale je docela běžný. Pokuste se dostatečně hýbat, dodržovat pitný režim a jíst potraviny bohaté na vlákninu.
  • Hemoroidy. Podobně jako zácpa, i hemoroidy trápí ženy v druhé polovině těhotenství víc, než byste si myslela. Důvodem je tlak miminka na trávicí trakt. Pomůže stejná prevence jako při zácpě, tedy pohyb, tekutiny a vhodná strava.
  • Plyny a nadýmání. Hormony zpomalují trávení a vytvářejí přebytečné plyny.
  • Pálení žáhy. I tento symptom je způsoben tím, že miminko tlačí na trávicí trakt. Zároveň vytlačuje žaludeční kyselinu do jícnu a způsobuje nepříjemné pálení žáhy. Vyhýbejte se ostrým a kořeněným jídlům, a to zejména před spaním. Raději si dopřejte častěji malé porce, nepřejídejte se a po jídle před polohou vleže upřednostněte raději sed.
  • Braxton Hicksovy kontrakce. Tyto falešné kontrakce se obvykle objevují až kolem 28. týdne, ale některé maminky se s nimi setkají dříve. Na rozdíl od skutečných porodních kontrakcí, tyto netrvají dlouho, jsou nepravidelné a často odezní, když změníte polohu. Pokud se však bojíte, že kontrakce jsou předzvěstí předčasného porodu, raději ihned kontaktujte lékaře.Tehotenstvo dvadsat pat tyzdnov

Těhotenské bříško během dvacátého pátého týdne

V tomto období můžete mít pocit, že vás bříško neustále svědí, je napnuté a vaše tělo se možná bude najednou zdát příliš malé na to, aby v něm mělo děťátko dostatek prostoru. Tyto pocity jsou naprosto normální a jednoduše souvisí s tím, že se tělo přizpůsobuje miminku a jeho potřebám. Drobeček se zatím ve vašem nitru stále více hýbe a je pravděpodobné, že pohyby jsou pravidelné – když se hýbe více, je vzhůru, když je chvíli klid, miminko spí.

Od tohoto týdne už miminko nabývá pocit rovnováhy a během přetáčení se v bříšku ví, kdy je hlavou dolů nebo nahoru. Zároveň má stále více tuku, a dokonce i vlásků. V tomto stádiu nitroděložního vývinu miminko možná poprvé otevře víčka. Kromě toho se miminku vyvíjejí nosní dírky a nozdry, takže se pomalu, ale jistě připravuje na samostatné dýchání po narození. Drobeček začíná dýchat plodovou vodu, ale plíce ještě nejsou dokonale vyvinuty a miminko ještě neumí dýchat samostatně.

Co vás v 25. týdnu čeká?

Tento týden vás zřejmě nečeká návštěva lékaře, neboť v uplynulých dnech jste absolvovala glukózový test, proto se zaměřte hlavně na sebe. Nepřepínejte se, dopřejte si tzv. self-care dny, uvařte si chutné jídlo, dívejte se na oblíbené seriály a filmy, dopřejte si čas s knihou a nezapomínejte na hydrataci zvenčí, tedy masírování pokožky oleji a krémy. Rozmazlujte se, dokud ještě máte čas a když se vás okolí zeptá, s čím potřebujete pomoci, bez výčitek svědomí jim svěřte nějakou roli, která byla na vašich bedrech.