Těhotenství týden po týdnu: 24. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
17. pro'20

Trápí vás křeče v nohách, bolí vás záda a otékají vám kotníky? Vítejte v 24. týdnu těhotenství! Nebojte se, kromě nepříjemných příznaků, které jsou pro šestý měsíc těhotenství typické, se můžete těšit i na pravidelné kopání miminka. Jak se má malý zázrak, který ve vás roste a jak se máte vy?

Už několik týdnů jste za polovinou těhotenství, takže bříško již více nemůžete ukrývat. V tomto týdnu je miminko velké jako žlutý meloun, měří téměř 30 cm a váží asi 600 gramů. Vy jste v 24. týdnu těhotenství, což znamená, že jste těhotná už 6 měsíců. Čas se krátí, ale přece máte s miminkem před sebou ještě dlouhou cestu. Co všechno vás čeká během tohoto týdne?

Příznaky dvacátého čtvrtého týdne

Ne, ani tento týden se neobejde bez (otravných) příznaků, které jsou však znakem toho, že ve vás roste nový život, který už za pár týdnů poznáte i osobně.

  • Oteklé kotníky a chodidla. Jak už jistě víte, otok chodidel a kotníků je během těhotenství zcela normální, avšak... Pokud máte pocit, že je toho až příliš, raději navštivte lékaře, který vyloučí preeklampsii. V případě, že vás trápí „pouze“ běžný těhotenský otok, pijte hodně vody a vždy, když je to možné, si nohy vyložte nad úroveň srdce. Překvapit vás může i otok prstů na rukou a může se stát, že prstýnek si budete muset na nejbližší týdny sundat..
  • Křeče v nohách. Jejich příčinou může být dehydratace, proto nezapomínejte na pitný režim a myslete i na pravidelný pohyb. Každý den si dopřejte několik minut chůze. Pokud křeče neustávají, obraťte se na lékaře, může za tím být nedostatek některých živin.
  • Bolesti zad. Ano, i bolesti zad jsou stále přítomny. Miminko přibírá, což je dobrým znakem, ale vaší páteři to nepomáhá. Vyzkoušejte těhotenskou jógu, ta by měla ulevit od bolestí.
  • Linea negra. Tento zvláštní název neznamená nic jiného než tmavou čáru, která se objevila na vašem bříšku a táhne se od pupku směrem dolů. Nelekejte se, není to nic špatného, ​​pouze další příznak způsobený těhotenskými hormony. Linea negra se nemusí objevit u každé ženy a spontánně vymizí během několika týdnů po porodu.
  • Strie. Vzniku strií se obává množství budoucích maminek, pokud ne rovnou všechny. Pravidelné hydratování pokožky zevnitř i zvenku by mělo pomoci, avšak neexistuje důkaz o tom, že masírování speciálními oleji a krémování dokáže dát vzniku strií stopku.Tehotenstvo dvadsat styri

Těhotenské bříško během dvacátého čtvrtého týdne

Miminko vesele kope několikrát za den a vy už zřejmě přesně víte, kdy spinká a kdy je vzhůru. Pohyby miminka může konečně cítit i váš partner nebo kdokoli, komu dovolíte dotknout se bříška. A to se stále zvětšuje. Pokud je vaše hodnota BMI v normě, do 24. týdne byste měla přibrat optimálně 6 až 8 kg. Samozřejmě, pokud čekáte dvojčata, ručička na váze by měla ukazovat cca o 11 kilogramů více.

Miminko i v tomto týdnu roste a vyvíjí se. Pokožka, která byla ještě donedávna průhledná, se začíná „vybarvovat“ a je jemně růžová. Vlásky jsou však stále bílé. Dobrou zprávou je, že miminko má zcela vyvinutý sluch, slyší vás a pokud mu v tomto období začnete pouštět hudbu, která se mu zalíbí, po narození ho může právě tato hudba uklidnit a navodit pocit bezpečí.

Co vás v 24. týdnu čeká?

Glukózový test. Jde o rutinní vyšetření, které během těhotenství podstoupí každá budoucí maminka. V ambulanci vám na lačno odeberou krev a následně musíte vypít glukózový roztok. Po přibližně dvou hodinách vám opět udělají odběr krve, aby zjistili, jaká je hladina cukru v krvi. Ta by neměla přesáhnout 11,2 mmol/l. V případě, že je vyšší, znamená to, že máte těhotenskou cukrovku. Nemusíte se však zbytečně obávat. Pokud budete dodržovat doporučení lékaře, budete v pořádku vy, i miminko.