Těhotenství týden po týdnu: 13. týden

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
17. říj'19

Ani jste se nenadála a vstoupila jste do druhého trimestru těhotenství! Objímání záchodové mísy, nadýmání, nedostatek energie a neustálý pocit hladu jsou jednou provždy minulostí a vy si můžete naplno užívat krásy tohoto období. Vítejte v třináctém týdnu těhotenství, který konečně přináší úlevu. Chcete vědět, co se s vaším miminkem děje právě teď? Čtěte dál.

S příchodem druhého trimestru si mnozí budoucí rodiče konečně vydechnou a zejména budoucí maminky si začnou těhotenství naplno užívat. Důvodem nejsou pouze nepříjemné příznaky, které ztrpčují život, ale hlavně mnohem nižší riziko spontánního potratu. To nejkritičtější období máte za sebou, a přestože před vámi jsou ještě dvě třetiny tohoto dobrodružství, psychicky náročné týdny jsou už pasé.

Jak jsme zmiňovali již v úvodním blogu našeho těhotenského seriálu, počítání týdnů těhotenství může být někdy matoucí. I třináctý týden je v podstatě ještě součástí prvního trimestru, protože miminko jste s největší pravděpodobností počali před 11 týdny, ale od poslední menstruace uplynulo již 13 týdnů. Obecně se však třináctý týden považuje již za druhý trimestr, resp. se vnímá jako vstup do druhého trimestru.

Tehotenstvo trinasty tyzden ultravzuk

Příznaky třináctého týdne

Druhý trimestr je pro maminky, které pociťují ranní nevolnosti, doslova vykoupením. Možná jste už zapomněla na to, jaké to je prožít den bez zvracení, ale jisté je, že vám to určitě nebude chybět. Během třináctého týdne vám budou dělat společnost tyto těhotenské příznaky:

  • Viditelné žíly. S přibývajícími týdny se ve vašem těle pořádně rozproudí krev, což má zá následek výrazné modré žíly. Není to však nic neobvyklého a nemusíte se toho bát.
  • Příval energie. Únavu a malátnost z prvního trimestru střídá množství energie, díky čemuž je druhý trimestr nejpohodovější a zároveň nejakčnější. Bez obav můžete pokračovat například v oblíbeném sportu nebo můžete začít navštěvovat různá těhotenská cvičení.
  • Zvýšená chuť na sex. S přívalem energie souvisí i chuť na sex, kterou je třeba využít. Vzhledem ke zvýšené citlivosti děložního čípku se může po styku objevit mírné špinění, které je však zcela v pořádku. Lékaře vyhledejte až v případě, že krvácení je silné a nepřestává.

Problémy z prvního trimestru jsou už dávno fuč, ale stále je mohou pociťovat ženy, které pod srdcem nosí dvojčata nebo více dětí. Za všechno může, jak jinak, vyšší hladina těhotenských hormonů, která by se však měla brzy ustálit.

Těhotenské bříško během třináctého týdne

Když vám během třináctého týdne někdo uvolní sedadlo v autobuse nebo na lavičce, neurazte se, právě naopak. Znamená to, že těhotenské bříško už vidí i lidé na ulici a není pouze vaším výmyslem. V tomto stádiu těhotenství je miminko velké přibližně jako citron, měří něco mezi 70–75 mm a váží asi 25 gramů. Oproti předešlému období se změnil i poměr hlávky a těla – hlavička nyní tvoří asi ⅓ velikosti namísto poloviny.

Děťátko má již vyvinuté hlasivky, narostly mu zoubky (ano, miminka mají první zoubky už v bříšku) a dokonce se může pochlubit rýhami na prstech, které jsou známé jako otisky prstů. Malý „citronek“ má v tomto období dokonale vyvinutý hmat, a to po celém těle a trénuje různé mimické projevy. Játra miminka v třináctém týdnu produkují žlučové šťávy.

Tehotenstvo zdrava strava

Co vás v 13. týdnu čeká?

Kromě množství energie a sexuálního apetitu přichází na řadu i vážení a kontrola hmotnosti. Mnohé budoucí maminky v důsledku nevolností během prvního trimestru namísto přibírání zhubnou, jiné mají zase takový apetit, že přiberou. Během těhotenství je však vhodné najít zlatou střední cestu, která zajistí zdraví nejen vám, ale i miminku. Americký kongres porodníků a gynekologů (ACOG) doporučuje, aby ženy během celého trvání těhotenství přibraly následující množství kilogramů:

  • Podvyživené ženy (BMI pod 18,5) by měly přibrat 12,5 až 18 kg.
  • Ženy s průměrnou hmotností (BMI od 18,5 do 24,9) by měly přibrat 11-16 kg.
  • Ženy s nadváhou (BMI 25 až 29,29) by měly přibrat 6,5 až 11,5 kg.
  • Ženy trpící obezitou (BMI nad 30) by měly přibrat 5-9 kg.
  • Ženy čekající dvojčata by měly během celého těhotenství přibrat 16,5-24,5 kg.

Samozřejmě, tato čísla jsou pouze orientační a nemusíte se jimi striktně řídit. Mějte na paměti zejména to, že váš jídelníček by měl sestávat v první řadě z výživných jídel, jejichž nutriční hodnota by měla být pouze o 300 kalorií vyšší než váš běžný kalorický příjem. Neřiďte se tím, že jíte za dva a už vůbec své přejídání neomlouvejte tím, že jste těhotná. Myslete vždy nejprve na zdraví miminka a na to své.