Těhotenství týden po týdnu: 30. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
27. čec'21

Od porodu vašeho vysněného miminka vás dělí už jen několik týdnů. V ideálním případě 10, avšak může to být i více, i méně. Třicátý týden těhotenství s sebou opět přináší nové výzvy a díky rostoucímu bříšku vám připraví i několik překážek, ale i potěšení. Co vás v tomto týdnu čeká a nemine?

Miminko, které v tomto týdnu měří téměř 40 cm a váží asi 1300 gramů, bude od nynějška až do narození přibírat a růst. Do konce těhotenství by mělo každý týden přibrat přibližně 220 gramů a vyrůst by mělo o asi 1,3 cm. Pokud jste si myslela, že bříško vám už nemůže více narůst, připravte se na následující týdny, které vám dají zabrat. Ale ve finále to bude určitě stát za to.

Příznaky třicátého týdne

S prosperujícím miminkem se budou stupňovat i těhotenské symptomy. Na mnohé z nich jste už zřejmě zvyklá a možná je ani nevnímáte, jiné vám mohou způsobovat větší potíže.

  • Problémy se spánkem. Hormony, bříško, ale také stres a nervozita způsobují, že vaše noci jsou neklidné ještě před narozením miminka. Mnohé těhotné ženy v tomto období trápí i divoké sny spojené s porodem, což také určitě nepřidává na pohodě.
  • Pálení žáhy. S tímto problémem se během těhotenství setkáte již mnohem dříve. Pálení žáhy je nejčastěji způsobeno jídlem – většinou kořeněným, mastným, ale také kyselým či dokonce sladkým. Obtíže vám může způsobovat i káva.
  • Otoky. Otoky kloubů na rukou a nohou nejsou ničím neobvyklým. Vyložte si nohy a nechte odpočívat i ruce, otok by měl postupně odeznít. Pokud se tak neděje nebo vám začnou končetiny otékat velmi náhle, kontaktujte lékaře.
  • Dušnost. Děťátko je posazeno vysoko v hrudním koši, takže tlačí na plíce a vám někdy i po pár krocích dochází dech. Za několik týdnů by se miminko mělo posunout níže do pánve a vy se budete moci opět zhluboka nadechnout.
  • Nepohodlí. Všeobecný diskomfort je pro toto stadium těhotenství úplně normální. Nezbývá vám nic jiného, ​​než co nejvíce odpočívat a počítat týdny do dne D.

Tehotenstvo tridsiaty tyzden blog

zdroj foto: Freepik

Těhotenské bříško během třicátého týdne

30týdenní těhotenské bříško může být občas tvrdé a napnuté. Během tohoto období jsou docela běžné i Braxton-Hicksovy kontrakce, kterými se vaše tělo připravuje na porod. Nejčastěji se objevují po cvičení a sexu, nebo když je budoucí maminka unavená či dehydratovaná. Pokud jich napočítáte více než čtyři za hodinu, zavolejte lékaře, může jít o předčasný porod.

Miminko, které se v tomto stadiu intenzivně hýbe, je s největší pravděpodobností otočené hlavičkou dolů a pohodlně plave v asi 1a půl litru plodové vody. Pokožka miminka je nyní mnohem hladší, zatímco jeho mozek je vrásčitější a vytváří se v něm stále více mozkových závitů. Děťátko je nyní dokonce dost silné na to, aby uchopilo prst. Při troše štěstí možná na ultrazvuku uvidíte, jak si chytá chodidla nebo pupečník.

Hlavička miminka začíná být porostlá skutečnými vlásky, protože lanugo, tedy první ochlupení, začíná vypadávat. Během bdění má drobeček otevřené oči, kterými začíná rozlišovat to, co ho obklopuje. Dozrávají i plíce, které jsou každým týdnem silnější a připravují se na první nádech.

Co vás v 30. týdnu čeká?

Odpočinek, odpočinek, a ještě jednou odpočinek. Zřejmě jste už unavená z toho, jak vám každý přikazuje odpočívat, ale vězte, že v tomto stádiu těhotenství je to pro vás to nejlepší. Pořiďte si také pár pohodlných bot, které zmírní otoky kotníků a vaše pravidelné procházky budou díky nim mnohem příjemnější.

Stresujete se blížícím se porodem a bojíte se i cesty do porodnice? Udělejte si generálku. Možná to zní jako přitažené za vlasy, ale pokud to pomůže, proč ne? Naložte sbalenou tašku do porodnice do auta a stopněte si, jak dlouho vám celá cesta i s přípravou trvá. Tato zkušenost vás určitě uklidní a možná zažene i zlé sny o porodu v autě.