Těhotenství týden po týdnu: 33. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
30. lis'21

Pohodlně se usaďte, zhluboka dýchejte a odpočívejte. Tedy pokud vám to rostoucí bříško a miminko dovolí. Třicátý třetí týden těhotenství by měl být právě o odpočinku, ale blížící se termín porodu a vedlejší těhotenské symptomy možná změní vaše plány. Jak bude probíhat 33. týden těhotenství?

Miminko je pár týdnů před porodem dlouhé 43–44 cm a váží asi 1900 gramů. Velikostí připomíná například celer, ananas, ale také panenku pro děti. Jste v osmém měsíci těhotenství, což znamená, že se opravdu blížíte do finále a kromě tašky do porodnice byste už měla mít nakoupenu i výbavičku pro miminko.

Příznaky třicátého třetího týdne

Pokud bychom měli příznaky tohoto týdne těhotenství shrnout jedním slovem, bylo by to jednoznačně slovo diskomfort. Připravte se na toto:

  • Přehřívání organismu. Cítíte se „hot“, ale ne v tom správném slova smyslu? Pokud vás oblévá horko, ale není to zvýšená teplota ani horečka, na příčině je zřejmě velmi rychlý metabolismus.
  • Bolesti hlavy. Hormony vás ani tentokrát nenechají ve štychu a postarají se i o bolesti hlavy. Ty však může způsobit i stres či dehydratace, proto se pokuste uklidnit a nezapomínejte dodržovat pitný režim.
  • Dušnost. Není se čemu divit, když se v této fázi těhotenství rychle zadýcháte a někdy máte dokonce problém nadechnout se. Miminko tlačí na plíce a nepomáhají vám ani jeho neustálé vrtošivé pohyby. Úleva by měla přijít v momentě, kdy se miminko posune níže a začne se připravovat na porod.
  • Zapomnětlivost a nešikovnost. Zapomínáte a máte pocit, že nic se vám nedaří? Asi vás „postihl“ starý známý těhotenský mozek. Příčinou zapomnětlivosti a nešikovnosti může být stres, úzkost a nervozita z blížícího se porodu, ale také skutečnost, že vaše tělo (a opravdu i mozek) začíná soustředit veškerou svou pozornost na miminko a jeho potřeby.

Tehotenstvo tridsiaty tretí týždeň

Těhotenské bříško během třicátého třetího týdne

Fakt, že bříško vám roste opravdu rychle, asi není třeba připomínat. Do tohoto stadia těhotenství byste měla přibrat ideálně 10–13 kg, v případě očekávání dvojčat je toto číslo pochopitelně vyšší.

Miminko je ve 33. týdnu nitroděložního vývoje pravděpodobně otočeno hlavičkou dolů nebo se tak otočí brzy. Postupně také klesá níže do pánve a vy můžete cítit, že vaše břicho jaksi kleslo. Některá miminka si však s tímto „sesunutím“ dávají na čas a učiní tak až několik dní před narozením.

Zatím si to miminko ve vašem bříšku užívá. Oči dokáže mít otevřené doširoka a procvičuje si dýchání, cucání a polykání. Děťátku se zpevňují kosti a pokračuje i vývoj mozku. Mnohé budoucí maminky překvapí, že miminko vypije za den přibližně půl litru plodové vody. Nemusíte však panikařit, dokud je miminko v bříšku, jedná se o přirozený proces jeho nitroděložního vývoje.

Co vás ve 33. týdnu čeká?

Hnízdění, delegování prací a odpočinek. Zní vám to už jako obehraná deska? Vězte, že nejen my, ale také partner, příbuzní a lékaři vám chtějí těmito radami jen dobře. Uvědomte si, že už vlastně děláte hodně – vaše tělo intenzivně pracuje na vytváření nového človíčka, a to není vůbec jednoduchý úkol.

Sbalte si tašku do porodnice, čtěte knihy o miminkách, sledujte a zejména poslouchejte své tělo. Váš organismus vám sám napoví, co je třeba dělat a když vám budou všechny smysly našeptávat, abyste odpočívala, poslouchejte je. Už za pár týdnů si totiž vaši plnou pozornost bude vyžadovat vytoužené miminko.