Těhotenství týden po týdnu: 31. týden

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
21. zář'21

Vítej, týdnu číslo 31. Vítej, těhotenský mozku. Máte pocit, že zapomínáte a ztrácíte pozornost? Právě v tomto období se u těhotných žen začíná projevovat tzv. těhotenský mozek, který podle studií připravuje maminku na péči o miminko. Co všechno si kromě toho pro vás třicátý první týden těhotenství připravil?

Od početí miminka uplynulo 31 týdnů a od jeho porodu vás dělí přibližně 9 týdnů. Aktuálně má miminko 41 cm, váží asi 1500 g a velikostí jej lze přirovnat ke kokosovému ořechu nebo pořádně velkému svazku chřestu. Stále je to drobeček, který však v sedmém měsíci tlačí na vaše orgány, a kromě nádherného pocitu vám může připravit i pár krušných chvil.

Příznaky třicátého prvního týdne

Doprovodnými příznaky těhotenství se tento týden od předchozího zřejmě nebude lišit. Některé symptomy mohou být méně zjevné, jiné budete pociťovat o něco více.

  • Dušnost. Zadýcháváte se na každém kroku a vyjít nahoru po schodech je pro vás najednou nadlidský výkon? Mohou za to přibývající kila a také fakt, že miminko tlačí na plíce. Zpomalte, netlačte na pilu a přizpůsobte tempo svému stavu.
  • Suché, lámavé nehty. Některé budoucí maminky během těhotenství zpozorují, že nehty na rukou i na nohou jim rostou rychleji. S tím je však spojena i zvýšená lámavost nehtů. Pokud je to i váš případ, vyzkoušejte speciální olejíčky na nehty, které je hydratují a zpevní.
  • Braxton-Hicksovy kontrakce. O těchto falešných kontrakcích jste v tomto stádiu těhotenství určitě slyšeli již více než dost. Pijte dostatek tekutin, měňte polohy a stopněte si délku a frekvenci kontrakcí, abyste se ujistili, že nejde o předčasný porod.
  • Únik mléka. Kolostrum, mlezivo, žlutá tekutina vytékající z vašich prsů. Jde o první jídlo pro miminko a jeho "únikem" ještě před narozením vaše tělo dává najevo, že se připravuje na příchod miminka.
  • Časté močení. Podobně jako na plíce, děťátko tlačí i na močový měchýř. Nedá se s tím dělat nic, pouze si naplánovat častější návštěvy toalety.
  • Bolesti zad. Ani tyto bolesti nejsou v této fázi těhotenství ničím neobvyklým. Uleví se vám po těhotenské józe, lehkém strečinku a pomůže i odpočinek s polštářem na kojení.
  • Problémy se spánkem. Bolesti zad, věčně plný močový měchýř, velké bříško, bláznivé sny, stres... není se co divit, že spánek není sladký a klidný. Musíte však vydržet, za ten zázrak na konci této cesty to určitě stojí.

Tehotenstvo tridsat jeden

Těhotenské bříško během třicátého prvního týdne

31. týden těhotenství znamená, že vaše váha by měla být oproti váze před otěhotněním vyšší o 9,5 až 12,5 kg. Samozřejmě, v případě očekávání dvojčat je toto číslo dvounásobné. Bříško vám zřejmě začíná překážet v provádění každodenních činností a také se zavazováním tkaniček už potřebujete pomoci. Jak to však vypadá uvnitř a co v tomto stádiu nitroděložního vývinu dělá miminko?

V 31. týdnu by už mělo být otočeno hlavičkou dolů, což znamená, že se připravuje na příchod na svět. Pro toto stadium je příznačný velký vývoj mozku a nervů, přičemž právě nervové buňky se vytvářejí raketovým tempem. Zdokonalují se oči – duhovky začínají reagovat na světlo, ale i čich a chuť - miminko je schopné prostřednictvím plodové vody cítit vůně a ochutnat jídla, která jíte. Všech 5 smyslů miminka již funguje a nyní se budou pouze zlepšovat.

V rozmezí 24. a 32. týdne se mnoho zvědavých rodičů objednává na 3D ultrazvuk, který vám umožní vidět vaše miminko ze všech úhlů. Díky této vymoženosti můžete již nyní tipovat, komu se drobeček více podobá. Při troše štěstí uvidíte různé grimasy, kterých je miminko schopno a můžete také vidět, jak si cucá prst či hýbe prsty na nohou. Někteří rodiče na 3D ultrazvuku dokonce zachytí i škytavku.

Co vás v 31. týdnu čeká?

Začněte se připravovat na porod. Sbalte si tašku do porodnice, procvičujte si dýchání, posilujte pánevní svaly. Investujte také do vložek do podprsenky, které se vám v případě úniku kolostra sejdou ještě před porodem.

Omezte pití kávy a čajů, které mohou mít močopudné účinky – snížení vašeho dosavadního denního přísunu kofeinu vám může ušetřit pár výletů na toaletu. Pijte však dostatek vody, která se kromě správné termoregulace postará o hydratovanou pokožku a udrží těhotenskou únavu pod kontrolou.

Všímejte si také otoků, zejména obličeje. Mírný otok může být běžným projevem těhotenství, ale náhlý otok spojený se změnami vidění a bolestí hlavy může být znakem preeklampsie. V případě jakéhokoliv podezřelého otoku kontaktujte svého lékaře.