Těhotenství týden po týdnu: 38. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
02. srp'22

Dva týdny vás dělí od předpokládaného termínu porodu. Opravdu už jen čtrnáct dní a miminko budete konečně držet ve svém náručí. Ještě předtím vás však čeká pořádná zkouška trpělivosti. Na co všechno se připravit dva týdny před porodem?

Taška do porodnice je sbalená, domácnost je připravena na příchod miminka, které může kdykoli přijít na svět… a co teď? 38. týden těhotenství může být plný diskomfortu, ale v cíli vás čeká ta nejkrásnější odměna. Miminko si zatím spokojeně odpočívá v maminčině bříšku, kde se podobá melounu o rozměrech cca 49,5 cm a 3100 gramů. Už se to začíná podobat porodní délce a hmotnosti, že?

Příznaky třicátého osmého týdne

Ve 38. týdnu je vaše tělo připraveno na svůj velký den, což vám zřejmě není třeba připomínat. Postarají se o to následující znaky vysokého stadia těhotenství:

  • Braxton-Hicksovy kontrakce. O těch už asi víte všechno, možná jste je zažila v předchozích týdnech. Pro jistotu však připomínáme, že tyto falešné kontrakce odezní při změně polohy a jejich intenzita časem slábne, nesílí jako při skutečných porodních kontrakcích.
  • Problémy se spánkem. Také žádná novinka pro budoucí maminku ve 38. týdnu těhotenství. Pod nedostatek spánku se může podepsat překážející bříško, neustálý tlak na močový měchýř, bolesti různého druhu, ale také nervozita a nedočkavost.
  • Vaginální výtok. Na kalhotkách si v následujících dnech možná všimnete hustého výtoku podobného hlenu. Pravděpodobně jde o hlenovou zátku, která se uvolňuje, protože děložní čípek se rozšiřuje a připravuje na porod. Čím více hlenové zátky se uvolní, tím blíže jste k porodu.
  • Svědění břicha. Těhotenské bříško ve 38. týdnu je napnuté téměř k prasknutí a je pouze logické, že pokožka vás neustále svědí. Hýčkejte své bříško pravidelným natíráním speciálními oleji, uleví se vám.
  • Oteklé kotníky a chodidla. Extra váha, kterou nosíte, se musí někde odrážet. Odpočívejte s vyloženýma nohama nejčastěji, jak to jen jde. Pokud je otok podezřelý, objeví se z ničeho nic a neustupuje, obraťte se na svého lékaře.

Tehotenstvo týždeň tridsať osem

Těhotenské bříško během třicátého osmého týdne

Miminko je v tomto stadiu sestoupeno v pánvi, kde si užívá více prostoru. Je dost možné, že má svůj vlastní režim, který jste už i vy odpozorovala a víte, kdy spí a kdy bdí. Drobeček je již připravený na porod, je perfektně vyvinutý, ale pár dní nebo dokonce týdnů navíc ve vašem bříšku mu jen prospěje.

Miminko ve 38. týdnu je už prakticky donošené, a pokud by na svět přišlo nyní, už by se nepovažovalo za předčasně narozené, ale spíše narozené. Přestože termín porodu máte stanoven až za pár týdnů, sledujte jakékoli změny ve vašem těle. Zde jsou znaky porodu ve 38. týdnu:

  • uvolnění hlenové zátky a/nebo mírné krvácení, což znamená, že děložní čípek se rozšiřuje a připravuje na porod;
  • průjem, který nemusí být způsoben pouze jídlem. Ve vysokém stadiu těhotenství může průjem znamenat přítomnost tzv. porodních hormonů;
  • nevolnost je také typickým znakem porodu. Mnohé ženy se po porodu přiznávají, že před příchodem do porodnice se cítily špatně, ale připisovaly to například počasí, a to zejména ve vysokých vedrech;
  • kontrakce mohou být ve 38. týdnu na denním programu, ale je třeba rozlišovat mezi skutečnými porodními kontrakcemi a Braxton-Hicksovými kontrakcemi;
  • bolest zad je krátce před začátkem porodu intenzivní a překvapí vás. Liší se od bolesti, kterou pociťujete již několik týdnů a která už jaksi patří k těhotenství;
  • prasknutí plodové vody je skutečným znakem toho, že porod je na spadnutí. Ne každou ženu však čeká filmová scéna s louží pod nohama, některým budoucím maminkám plodovou vodu propichují až v porodnici.

Co vás ve 38. týdnu čeká?

Pomalé procházky na čerstvém vzduchu, důkladné krémování pokožky, odpočinek a pravidelná prohlídka u lékaře, která bude až do porodu na seznamu každý týden. Užívejte si každý moment každého dne s těhotenským bříškem, protože ač to zní neuvěřitelně, opravdu vám bude po porodu chybět ten jedinečný pocit.