Těhotenství týden po týdnu: 32. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
27. říj'21

Třicátý druhý týden těhotenství je tady, a to znamená pouze jedno – blížíte se do vytouženého finále, ve kterém na vás čeká ta nejkrásnější odměna. Do porodu v ideálním případě zbývá ještě několik týdnů, které se pro některé budoucí maminky neuvěřitelně vlečou a jiným uběhnou jako voda. V jakém znamení se bude nést týden s číslem 32?

Třicátý druhý týden těhotenství s sebou přináší opět několik změn. Jednou z nejdůležitějších je fakt, že miminko znovu narostlo a nyní měří přibližně 42 cm a váží už téměř 2 kilogramy, přesněji cca 1700 g. Na začátku osmého měsíce je děťátko velké asi jako máslová dýně a dokud maminku čeká zejména odpočinek, miminko bude nabírat na síle a růst.

Příznaky třicátého druhého týdne

Ke konci těhotenství jsou mnohé vedlejší příznaky intenzivnější, zejména pálení žáhy a falešné kontrakce. U mnohých maminek to však není důvod ke zpomalení, právě naopak – v tomto stádiu těhotenství často chytají druhý dech a projevuje se u nich syndrom hnízdění. S čím se můžete v 32. týdnu těhotenství setkat?

  • Braxton-Hicksovy kontrakce. Ty zřejmě netřeba blíže představovat, ale třeba zmínit, že s blížícím se porodem je zřejmě budete pociťovat o něco častěji a zároveň mohou být silnější, nikoliv však bolestivé. Falešné kontrakce těhulky pociťují jako nepříjemné stahování dělohy, které však po chvíli odezní a intervaly mezi těmito kontrakcemi se nezkracují.
  • Tmavší bradavky. Ztmavnutí bradavek mají na svědomí hormonální změny, ačkoli vědci nedokázali objasnit, proč je to tak. Existuje teorie, která říká, že bradavky jsou najednou tmavší pro to, aby je miminko lépe vidělo.
  • Dušnost. Děťátko tlačí na mnohé vnitřní orgány, plíce nevyjímaje. Nebojte se, drobeček má vzduchu dostatek, ale vy se musíte šetřit.
  • Pálení žáhy. Tuto nepříjemnost způsobují hormony, ale i některá jídla. Zkuste omezit kofein a pálivé pokrmy a servírujte si menší porce. Pokud pálení žáhy neustává, řekněte to svému lékaři a ten vám doporučí vhodný lék.
  • Únik mléka. Prsa jsou v této fázi nepochybně větší a připravují se na příchod děťátka. Proto mohou produkovat mlezivo, první mateřské mléko pro miminko.
  • Vaginální výtok. Častější vaginální výtok chrání tělo před infekcí a zároveň ho připravuje na porod. Pokud máte pocit, že výtok je méně hustý a připomíná spíše vodu, zbystřete pozornost, může jít o plodovou vodu. V tomto případě neprodleně kontaktuje svého gynekologa.

Tehotenstvo tridsiaty druhý týžden

Těhotenské bříško během třicátého druhého týdne

Vaše bříško by v tomto období těhotenství mělo od horní části dělohy až po pánevní kost měřit asi 30–-34 cm a každý týden až do porodu byste měla přibrat ideálně 500 g. Miminko někdy mezi tímto a 34. týdnem začne klesat a od žeber se posune níže k pánvi, kde zůstane otočené hlavičkou dolů až do porodu. Není to však podmínkou, ne všechny děti před narozením klesnou k pánvi.

Miminko je v této fázi nitroděložního vývinu téměř vyvinuté, jako poslední dozrávají plíce a miminko začíná procvičovat dýchání. Odteď bude zejména růst a přibývat na hmotnosti. Pokud by se narodilo v tomto týdnu, zřejmě by potřebovalo umělou plicní ventilaci a stále by bylo považováno za předčasně narozené miminko s nízkou porodní hmotností.

Co vás v 32. týdnu čeká?

Pro mnohé budoucí maminky je tento týden posledním týdnem v práci, proto zařiďte vše potřebné a připravte se na zasloužený odpočinek. Během následujících týdnů budete muset načerpat síly, které se vám během péče o malý uzlíček štěstí určitě budou hodit.

Možná pociťujete potřebu zařídit dětský pokoj a vše v domácnosti připravujete na příchod miminka. Pokud je to tak, projevil se u vás syndrom hnízdění, který důvěrně znají i jiní živí tvorové. Odkládala jste nákupy oblečení pro miminko a kojeneckých potřeb na poslední chvíli? Nyní je ten správný čas pustit se do toho. Nepřepínejte však své síly a vše provádějte s mírou

.