Těhotenství týden po týdnu: 39. týden

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
09. zář'22

Tento týden těhotenství je velkým milníkem! Miminka narozená ve 39. týdnu jsou totiž považována za zcela donošená, takže strach z předčasného porodu můžete klidně hodit za hlavu. Na co všechno je třeba se připravit jen pár dní před termínem porodu?

Miminko, které se může přijít na svět v podstatě kdykoli, již má míry novorozence. Je dlouhé přibližně 50,8 cm a váží asi 3300 gramů. Jelikož termín porodu máte zřejmě stanoven na 40. týden, drobeček ještě může vyrůst o něco více. Nyní jej už nemusíme přirovnávat k zelenině nebo ovoci. Stačí, když si představíte miminko skutečných rozměrů, které vám do náruče vloží hned po porodu. Tak totiž teď vypadá váš vysněný uzlíček, který nosíte pod srdcem.

Miminko je již donošeno a připraveno přijít kdykoliv na svět. Stále však nezahálí a každým dnem je moudřejší – jeho mozek se totiž vyvíjí raketovou rychlostí. Kromě toho už miminko dokáže hýbat končetinami, takže vám možná občas uštědří úder loktem přímo pod žebra. A rostou mu i nehtíky, které už mohou svojí délkou přesahovat konečky prstů.

Příznaky třicátého devátého týdne

To, co pociťujete v této závěrečné fázi těhotenství, se v mnohém podobá předchozím týdnům. Přibydou však znaky, které budou naznačovat, že porod se blíží:

  • Braxton-Hicksovy kontrakce. S blížícím se termínem porodu budou tyto falešné kontrakce stále častější. Braxton-Hicksovy kontrakce obvykle začínají kdesi v přední části těla, jako kdyby na břiše a uleví se vám od nich při změně polohy. Na druhé straně, porodní kontrakce se spouštějí nad dělohou a jsou stále častější a silnější.
  • Pánevní tlak. Miminko se v děloze „usazuje“ do porodní polohy a může sedět až tak nízko, že způsobuje specifický tlak na pánev.
  • Bolest v rozkroku. Ta souvisí také s polohou miminka. Drobeček může tlačit na jisté nervy, což způsobuje nepříjemnou bolest v pánvi a vagíně. Některé maminky tyto bolesti popisují jako údery blesku.
  • Hnízdění. Tento pojem určitě znáte a pokud se vám doposud hnízdění vyhýbalo, možná budete mít právě ve 39. týdnu potřebu uklízet celý dům a připravit ho na příchod miminka. Avšak nepřehánějte to, přece jen jste jen pár dní před porodem.
  • Uvolnění hlenové zátky a/nebo krvavý výtok. Ve 39. týdnu můžete mít výtok, který je velmi hustý, připomíná hlen a může červenou, krvavou barvu. Pravděpodobně se vám uvolnila hlenová zátka, která někdy (ale ne vždy) znamená, že porod je na spadnutí. Sledujte další signály porodu a neváhejte kontaktovat svého lékaře.

39. týždeň tehotenstva

Znaky porodu ve 39. týdnu

Každé neobvyklé kopnutí, bolest nebo výtok vás ve 39. týdnu postaví do pozoru. Co když právě začínám rodit? Je ta chvíle konečně tady? Není brzy? Je to normální? Některé budoucí maminky, které čeká první porod, se bojí, že začnou rodit, aniž by o tom věděly. Toho se opravdu nemusíte bát – porodní bolesti a všechny příznaky s nimi spojené jsou něco úplně jiného a určitě budete vědět, že TA chvíle právě nastala. Zavolejte svému lékaři, pokud:

  • vám praskla plodová voda. Zřejmě to nebude jako ve filmu a vy najednou nebudete stát v louži vody. Stačí, když je výtok najednou častější a už není tak hustý jako dosud. Pravděpodobně to znamená, že vak s amniotickou tekutinou praskl a během několika hodin začne porod.
  • máte pravidelné kontrakce. Bolestivé a pravidelné kontrakce, jejichž intenzita se zvyšuje, jsou druhým nejčastějším znakem porodu. Stopněte si jejich délku a časový rozestup mezi nimi a v případě nejistoty kontaktuje svého porodníka.

Spolu s rozšířeným děložním čípkem jsou toto nejčastější znaky blížícího se porodu. Ten však může nastat i několik dní po pravidelných kontrakcích a/nebo odtečení plodové vody. Nestresujte ani v případě, že ve 39. týdnu nepozorujete žádné znaky porodu. Zejména většina prvorodiček přenáší a první znaky toho, že miminko přichází na svět, přijdou až ve 41. týdnu.

Co vás ve 39. týdnu čeká?

Co vás čeká? Inu… čekání. Ale zkrátit si jej můžete různými (zejména nenáročnými) aktivitami. Mnohé maminky v tomto týdnu vaří do zásoby, protože s novorozencem v domácnosti bude najednou času o něco méně. Pokud máte energii, připravte i vy jídla, která můžete zmrazit a v případě nouze pouze zahřát.

Nezapomeňte také na drobnosti, jako například upevnění autosedačky v autě, praní dětského oblečení, poslední úpravy v dětském pokojíčku (nebo v ložnici) a podobně. Pokud je to byť jen trochu možné, dopřejte si co nejvíce odpočinku a spánku, protože miminko možná nebude tak tolerantní a určitě bude vyžadovat vaši plnou pozornost.

A malý tip na závěr, pokud už opravdu nedokážete nosit extra váhu – jděte si zaplavat nebo se jen na chvíli ponořte do vody (samozřejmě v případě, že vám to váš zdravotní stav dovoluje a schválil to i porodník). Ve vodě se budete alespoň na chvíli cítit úžasně beztížně.