Těhotenství týden po týdnu: 3. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
11. bře'19

Gratulujeme, vstoupila jste do třetího týdne těhotenství! Již brzy vám tuto skvělou zprávu potvrdí i pozitivní těhotenský test, ale také jiné příznaky typické pro první trimestr těhotenství. Chcete vědět, co všechno vás čeká a nemine během třetího týdne? Čtěte dál!

Dočetla jste se až sem? To znamená, že už tři týdny v sobě nosíte malý zázrak, díky kterému si můžete říkat máma! Třetí týden, podobně jako první a druhý, s sebou nepřináší výrazné změny, ale potěší ty ženy, které netrpělivě čekají na první těhotenské příznaky. Vstupte s námi do třetího týdne těhotenství!

Příznaky třetího týdne

Během prvního a druhého týdne těhotenství ještě žena nevidí žádné neobvyklé příznaky a podobně to bude i ve třetím týdnu. Důvod je opět velmi jednoduchý - ještě je příliš brzy, ať už na zpožděný menstruaci, která teprve před pár dny skončila, nebo na ukazující se bříško. Nízká je i hladina těhotenských hormonů, přesto může být třetí týden těhotenství provázen následujícími příznaky:

  • Přetrvávající krvácení – prvním příznakem skutečného těhotenství může být jemné krvácení, které se objeví mimo menstruace. Důvodem je již oplodněné vajíčko, které se zabydluje v děloze.
  • Nevolnost – tělo ženy si už ve třetím týdnu těhotenství začne vytvářet těhotenský hormon HCG, který způsobuje nevolnost. Ta se u většiny žen projevuje zejména ráno, ale může se objevit i během dne. Ranní nevolnost může být znakem toho, že už jste v pokročilejším stadiu těhotenství a nikoli pouze ve třetím týdnu, ale zároveň může být příznakem toho, že čekáte dvojčata – ta totiž „produkují“ více těhotenského hormonu než jedno miminko.
  • Změny na prsou – bolest prsů se objevuje často během menstruace nebo před ní. Mimo tohoto období může tedy znamenat i to, že jste těhotná! Kromě toho je typické ztmavnutí bradavek, které se připravují na výrobu mléka.
  • Zpožděná menstruace – zdá se vám, že po třech týdnech ještě nemůže být o opožděné menstruaci ani řeč? Nuže, cyklus některých žen je kratší než 28 dní a jediný způsob, jak zjistit pravdu, je udělat si těhotenský test.
  • Pozitivní těhotenský test – i jednodenní zpoždění menstruace (nebo vnitřní pocit, intuice) mnohé ženy zavede do lékárny k oddělení s těhotenskými testy. Ještě před „testováním“ myslete na to, že hormon HCG je v tomto stádiu těhotenství nízký, ale každým dnem se zvyšuje, proto můžete test opakovat například za dva dny. V případě, že vaše pokusy o otěhotnění z různých důvodů sleduje lékař, může nařídit krevní test. Ten odhalí těhotenství dříve než klasický domácí těhotenský test, protože na zjištění těhotenství z krve postačí menší hladina těhotenského hormonu.Tehotenstvo treti tyzden

Těhotenské bříško během třetího týdne

Podobně jako dva předchozí týdny, ani ten třetí vaše tělo navenek nezmění. Větší bříško může být pouze průvodním znakem nadýmání, ale na skutečné těhotenské bříško si budete muset ještě pár týdnů počkat – u většiny budoucích maminek se začne ukazovat kolem 12. týdne těhotenství. Miniaturní oplodněné vajíčko není během třetího týdne větší než zrnko soli, takže ještě opravdu nemůže způsobit změny viditelné ultrazvukem, ani pouhým okem.

Co dělat během třetího týdne?

Těhotenský test ukázal vysněné čárky a důvod k oslavě vám potvrdil i lékař. A co teď? Pokud patříte k ženám, které okamžitě myslí na to, že musí jíst za dva, zpomalte. Nic takového totiž dělat nemusíte. Během prvního trimestru by těhotná žena, která netrpí ranními nevolnostmi, měla přibrat pouze 1 až 2 kila, tedy 10 % z celkového přírůstku během těhotenství. V případě, že vás těhotenské nevolnosti v prvních třech měsících potrápí, můžete naopak zhubnout. Nevyužívejte tedy těhotenství na to, abyste se mohla s dobrým důvodem přejídat. Pokuste se jíst zdravou, vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály a nezapomínejte užívat těhotenské vitamíny s kyselinou listovou.

Třetí týden těhotenství s sebou už konečně přináší pozitivní těhotenský test – fyzický důkaz o tom, že ve vašem těle roste malý zázrak. I když je všechno jen v čerstvých začátcích a před vámi je ještě velmi dlouhá cesta, vychutnávejte si každý moment tohoto úžasného dobrodružství!