Těhotenství týden po týdnu: 16. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
20. úno'20

Máte pocit, že jste právě pocítila první kopnutí miminka? Je velmi pravděpodobné, že to nebude jen prasklá guma na kalhotách jako v případě Phoebe ze seriálu Přátelé. Právě v šestnáctém týdnu těhotenství mnohé budoucí maminky výrazněji cítí pohyby miminka. Podívejte se spolu s námi, co s sebou 16. týden těhotenství přináší.

Za přibližně tři měsíce a tři týdny vaše miminko nabralo velikost průměrného avokáda – momentálně je totiž dlouhé asi 12 cm a vážit může již téměř 100 gramů. Ve vašem bříšku se už pořádně zabydluje, což je viditelné i navenek. Maskování těhotenského bříška před zvědavými zraky už nemusí být tak jednoduché.

Příznaky šestnáctého týdne

Šestnáctý týden těhotenství je takovým malým důvodem k oslavě. Nepříjemných příznaků zbývá už jen minimum a vy se můžete těšit nejen na rostoucí prsa, ale i na lví hřívu vlasů a pevné, lesklé nehty.

  • Bolesti páteře. Ze zvyšující se zátěží, kterou musí vaše tělo během těhotenství podstoupit, je bolest zad zcela pochopitelná. Mohou za to ale i těhotenské hormony, proto se bolest může objevit zejména v křížové oblasti, podobně jako při menstruaci. Pokuste se co nejvíce odpočívat, vyhýbejte se namáhavým aktivitám a domácím pracím a dopřejte si pravidelnou dávku strečinku.
  • Větší prsa. Vaše prsa by měla být v této fázi těhotenství větší dokonce o několik košíčků, přičemž zcela připravená na kojení budou na konci druhého trimestru.
  • Zácpa. Ta je v těhotenství zcela běžným jevem, za který může zvětšující se děloha. Tlačí na střeva a vám způsobuje takové nepříjemnosti. Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu, pijte dostatek vody a věci se pohnou tím správným směrem.
  • Zapomínání. Stala jste se i vy obětí tzv. těhotenského mozku? Nikdo přesně neumí vysvětlit, proč těhotné ženy a maminky tak často zapomínají – příčinou mohou být těhotenské hormony nebo pouze fakt, že vaše mysl se nyní soustředí především na miminko.
  • Citlivé oči. Suché, podrážděné oči jsou dalším příznakem těhotenství, se kterým jste zřejmě nepočítala. Pomůže odpočinek od obrazovky počítače, mobilu a televize a oční kapky.
  • Zářivá pokožka. To nejlepší na konec! Těhotenské hormony příznivě působí na pokožku, která je v tomto stadiu těhotenství pevná, pružná a zářivá.Tehotenstvo sestnasty tyzden

Těhotenské bříško během šestnáctého týdne

Jak jsme zmínili hned v úvodu článku, v 16. týdnu těhotenství většina budoucích maminek začíná cítit pohyby miminka a dokonce i kopání. Zpočátku si můžete tyto pohyby splést s mírnými svalovými křečemi nebo plynatostí, ale později se je naučíte rozeznávat.

Miminku se v této fázi formují drobné ušní kůstky, díky čemuž začíná rozeznávat hlasy. Nyní je tedy ideální čas na to, abyste na děťátko začala mluvit. Víte například, že miminko okamžitě po narození rozezná hlas matky od hlasů ostatních lidí? Děťátku rovněž rostou řasy, obočí a vlásky a formují se mu i chuťové buňky.

Co vás v 16. týdnu čeká?

Většina budoucích maminek ještě před velkým ultrazvukem v 20. týdnu absolvuje návštěvu gynekologa právě teď. Lékař z testu moči vyloučí těhotenskou cukrovku a riziko vzniku preeklampsie. Jelikož každý lékař má trošku jiné postupy, v 16. týdnu rovněž můžete, ale také nemusíte, absolvovat klasický ultrazvuk. Schyluje se již také k tzv. Tripple testu, tedy screeningu, který informuje o možných vývojových a genetických poruchách miminka.

Podobně jako během celého těhotenství, i během šestnáctého týdne platí toto – nenamáhejte se více, než je to nutné, dostatečně odpočívejte, zdravě se stravujte, dopřejte si pohyb na čerstvém vzduchu a pomalu začněte vybírat jméno pro miminko. V případě, že si kvůli rostoucímu bříšku nedokážete najít v posteli správnou polohu, pomozte si polštářem na kojení. V pozdějších měsících těhotenství ho určitě využijete a společnost vám bude dělat i během kojení.