Těhotenství týden po týdnu: 7. týden

  Kategorie: Těhotenství,
3 min.
09. kvě'19

Miminko roste, doprovodné příznaky těhotenství se hlásí o slovo a pomalu, ale jistě přichází čas i na první ultrazvuk. Vy si začínáte uvědomovat, že ve vás opravdu roste nový život, který však ještě není vidět, takže si můžete toto tajemství nechat ještě chvíli jen pro sebe a nejbližší.

Změny, které se odehrávají ve vašem těle, navenek ještě neuvidíte. V sedmém týdnu těhotenství je však embryo ještě jednou tak velké než v tom předcházejícím a přirovnat se dá k chutné borůvce. I když se první období těhotenství „počítá“ většinou na týdny, v přepočtu to znamená, že momentálně jste v prvním měsíci a asi druhém týdnu těhotenství.

Nepříjemné těhotenské příznaky, které mnoha budoucím maminkám znepříjemňují toto šťastné období, mohou v sedmém týdnu nabrat na obrátkách. O slovo se bude hlásit zejména nevolnost, kterou můžete zmírnit zázvorovým čajem, vitaminem B6 nebo akupresurními bandážemi na zápěstí. Kromě již dobře známých příznaků (změny nálad, citlivá prsa, jemné špinění, nucení na močení) se mohou vyskytnout i nové.

Právě v tomto období se u mnoha žen začínají objevovat zvláštní chutě, které vůbec nejsou mýtem. Může se také stát, že přestanete mít chuť na jídla, která dosud patřila mezi vaše oblíbená a dokonce vám mohou zapáchat. V některých případech jde o jakýsi obranný mechanismus, který vás má udržet co nejdále od jídla, které by bylo pro miminko škodlivé. Pokud vás ale přepadnou zvláštní chutě, nad kterými budete kroutit hlavou, klidně se jim poddejte, ale s mírou. Být těhotná neznamená okamžitě jíst za dva. Nepříjemně překvapit vás může i akné, ale dobrou zprávou je, že právě během těhotenství se některým budoucím maminkám pleť krásně vyčistí.

Tehotenstvo cucoriedka

Těhotenské bříško během sedmého týdne

Koukáte do zrcadla, ale stále tam nic nevidíte? Mít těhotenské bříško v sedmém týdnu by bylo velmi neobvyklé, vzhledem k tomu, že embryo je ještě malé. Stále platí, že jakýkoliv náznak bříška je pravděpodobně způsoben nadýmáním. Nicméně nebojte se, ve vašem nitru se toho děje opravdu hodně. Embryo během sedmého týdne vytváří každou minutu 100 nových mozkových buněk, zdokonaluje se i srdíčko, vyvíjejí se ledviny a formují se ruce a nohy.

Čeká vás také první velká návštěva gynekologa, který odebere vzorky krve, moči a provede všechna potřebná vyšetření. Objedná vás také na první ultrazvuk, který může být už příští týden! Po prvních odběrech krve se také dozvíte, jaká je pravděpodobnost, že čekáte dvojčata. Hladina těhotenských hormonů je totiž v případě těhotenství s dvojčaty vyšší. Takové těhotenství také zvyknou doprovázet častější ranní nevolnosti a ostatní těhotenské příznaky jsou znásobeny.

Máte za sebou nejen první týdny těhotenství, ale i první velkou návštěvu u lékaře. Můžete si trochu vydechnout a pomalu se začněte připravovat na to, co vás čeká a nemine příští týden.