Těhotenství týden po týdnu: 1. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
11. úno'19

Během prvních týdnů těhotenství mnohé budoucí maminky ani nevědí, jaké štěstí nosí pod srdcem. Ty, které již na těhotenském testu uviděly pozitivně čárky, si pomalu zvykají na fakt, že za devět měsíců přivedou na svět miminko. Ještě před tím je však čekají týdny plné změn. Co se děje s tělem ženy a s miminkem během celého těhotenství? Čtěte!

Největším překvapení zřejmě bude, že první týden těhotenství se ani nedá nazývat těhotenstvím. Většina gynekologů totiž za začátek těhotenství považuje první den posledního menstruačního cyklu. Je tomu tak proto, že ovulace a početí nelze vypočítat tak jednoduše jako menstruace, která se navíc projevuje i fyzicky. V podstatě to znamená, že během prvního týdne těhotenství ještě nejste těhotná, ale zároveň těhotná můžete být. Otěhotnět totiž můžete až do pěti dnů od posledního pohlavního styku – tak dlouho se udrží spermie v těle ženy. Pokud jste tedy právě zjistila, že jste těhotná, ve skutečnosti můžete být těhotná už 4 týdny.

Příznaky prvního týdne těhotenství

Během prvního týdne těhotenství žena zažívá stejné příznaky, jaké ji trápí během menstruace. Ty mohou trvat od tří do sedmi dnů:

  • Krvácení – z těla se vylučuje děložní výstelka a s ní i neoplodněné vajíčko z předcházejícího menstruačního cyklu.
  • Bolest páteře a křeče – mnohé ženy během menstruace pociťují nejen křeče v okolí dělohy, ale také bolesti zad, zejména křížové oblasti.
  • Nadýmání – dalším nepříjemným příznakem je nadýmání a nafouknuté břicho, což je způsobeno rozkolísanou hormonální hladinou.
  • Změny nálad – hormonální nerovnováha způsobuje i typické menstruační nálady, zejména přecitlivělost a podrážděnost.
  • Bolesti hlavy – průvodním příznakem může být i bolest hlavy, tzv. menstruační migréna, opět způsobená hormonální změnou.Tehotenstvo test

Těhotenské bříško během prvního týdne

Ačkoliv těhotenské bříško ještě pár týdnů neuvidíte, neznamená to, že se ve vašem těle nezačaly dít jisté změny. Jak jsme již zmínili, tělo uvolňuje neoplodněné vajíčko z minulého měsíce a zároveň začíná vytvářet děložní výstelku pro následující vajíčko. Vaše tělo mezi 10. a 19. dnem cyklu uvolní jedno vajíčko (někdy i dvě nebo více), které bude oplodněno do 12 až 24 hodin. Pokud čekáte na neobvyklé příznaky těhotenství, ty se kromě jakéhosi vnitřního pocitu nezvyknou objevit dříve než ve 4. týdnu těhotenství.

V takovém raném stádiu těhotenství vás ještě nečekají žádné speciální vyšetření ani ultrazvuk. Toho se dočkáte jedině v případě, že už déle se vám nedařilo otěhotnět a se svým problémem jste navštívili odborníka na léčbu neplodnosti. Ten na pravidelných prohlídkách ultrazvukem kontroluje fibroidy, počet folikulů ve vaječnících a stěnu dělohy.

Co dělat během prvního týdne?

Jelikož ještě s největší pravděpodobností nevíte, že jste těhotná, je těžké začít se řídit nějakými radami. Pokud však miminko plánujete, zřejmě víte, že byste měla dát sbohem všem nezdravým návykům, mezi které nepochybně patří kouření, alkohol a nadměrný příjem kofeinu. Do stravy zařaďte co nejvíce čerstvého ovoce, zeleniny a výživného jídla a nezapomínejte také na těhotenské vitamíny.

Dozvěděla jste se, že jste těhotná? Před vámi je krásné období plné změn, na jehož konci přivítáte své miminko. Užívejte si každou chvíli těhotenství a nepřestávejte nás číst – v následující části tohoto seriálu o těhotenství se dozvíte, jaké změny se ve vašem těle dějí během druhého týdne těhotenství.