Těhotenství týden po týdnu: 5. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
04. dub'19

Vítejte v klubu těhotných! Ptáte se, proč až teď? Pravdou je, že právě v pátém týdnu těhotenství si většina žen uvědomí, že menstruace se nedostavila a že by za tím mohlo být právě těhotenství. Co s sebou ještě přináší pátý týden těhotenství?

Pátý týden těhotenství s sebou přináší nejen zpožděnou menstruaci, ale i nával těhotenských hormonů. Jejich hladina se oproti čtvrtému týdnu zvyšuje, takže vás čeká nejen pozitivní těhotenský test, ale i negativní doprovodné příznaky, za které až tak vděčná nebudete. Jak to tedy ve vašem těle vypadá během pátého týdne?

Příznaky pátého týdne

Jsou ženy, které během prvního trimestru nepociťují žádné nepříjemné příznaky a toto období je pro ně procházkou růžovou zahradou. Pak jsou tu ty, které během prvních týdnů sedí nad záchodovou mísou nebo leží schoulené v posteli. Za všechno mohou, jak jinak, těhotenské hormony. Podívejte se na to, co způsobí v 5. týdnu těhotenství:

  • Citlivá prsa – jsou jedním z nejčastějších příznaků těhotenství
  • Ranní nevolnost – ta se však u mnoha žen objevuje během celého dne a ne pouze ráno. Budoucí maminky doporučují bojovat s ní malými porcemi jídla, vitamínem B6, zázvorovými bonbony, speciálními lízátky na odbourání ranní nevolnosti či akupresurními náramky.
  • Únava – během prvního trimestru je zvýšená únava velmi častým průvodním projevem těhotenství a může vás zastihnout kdykoliv během dne. Tělo je prostě unavené z toho, že v sobě vytváří nového človíčka. Této únavy se zbavíte nejen odpočinkem, ale i lehkým cvičením a pravidelnou stravou, která zabrání poklesu hladiny cukru v krvi.
  • Častější močení – častější nucení na močení v těhotenství není jen mýtus. Objevuje se již v pátém týdnu a mohou za to zvětšující se ledviny.
  • Křeče – nepříjemné křeče ve čtvrtém a pátém týdnu těhotenství jsou většinou znakem toho, že vajíčko se spokojeně usadilo v děloze. Pokud ale máte pocit, že křeče jsou příliš silné, neváhejte navštívit gynekologa.
  • Špinění – jemné špinění může přetrvávat i v pátém týdnu a objevit se může i po sexu. V tomto případě je to proto, že děložní čípek je citlivější než obvykle.

Tehotenstvo pat tyzdnov

Těhotenské bříško během pátého týdne

Zjistila jste, že jste těhotná a nyní se každou chvíli prohlížíte v zrcadle? Toto chování je během těhotenství zcela běžné, protože každá budoucí maminka by už nejraději viděla vykukující bříško, kterým by se mohla pochlubit. Faktem však i během pátého týdne zůstává to, že větší bříško je způsobeno pouze nadýmáním nebo jídlem, které jste právě jedla. Oproti čtvrtému týdnu však plod povyrostl a už se nepodobá zrníčku máku, ale jadérku jablka. Miminko je nyní dlouhé přibližně 1,25 mm a formují se mu kosti, svaly, mozek a mícha, ale i srdíčko, žaludek, játra a ledviny.

Co dělat během pátého týdne?

Pokud o svém těhotenství víte už delší dobu, pravděpodobně se už vyhýbáte škodlivým látkám, jako jsou alkohol a cigarety a užíváte kyselinu listovou. Je však možné, že tuto šťastnou novinu vám těhotenský test potvrdil až teď, když už jste v pátém týdnu. Začněte tedy užívat kyselinu listovou a také těhotenské vitamíny, které vám předepíše lékař. Nezapomínejte také na zdravou stravu. A pokud jste někdy toužila po tom, že si budete psát deník, začněte teď! S odstupem času bude zábavné sledovat změny, se kterými se vaše tělo muselo během této devítiměsíční cesty poprat.

Už pět týdnů se vaše tělo snaží vytvořit zdravé miminko a zatím se mu to úspěšně daří. Možná jste na to přišla až teď a je vám trochu líto, že to nevíte od prvního momentu, ale nezoufejte – ještě vám z těhotenství zůstává velká většina!