Těhotenství týden po týdnu: 15. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
16. led'20

Cítíte se plná energie a možná i trochu přitažlivě? Vítejte v 15. týdnu těhotenství, který bude pravděpodobně jedním z vašich nejoblíbenějších. Ranní nevolnosti jsou fuč a sbohem jste konečně dala i mnoha jiným nepříjemnostem, které jsou s tímto stavem spojené. Co vás na začátku druhého trimestru čeká a nemine?

Pod srdcem už 15 týdnů nosíte miminko, které je v tomto stádiu těhotenství velké asi jako průměrný pomeranč. To znamená, že váš malý zázrak má délku přibližně 10 cm a váží cca 70 gramů. V porovnání s minulým týdnem je miminko opět o něco větší, ale má před sebou ještě dlouhou cestu.

Příznaky patnáctého týdne

Patnáctý týden je pro mnohé těhotné ženy jako mince, která má dvě strany. Je velmi pravděpodobné, že se budete cítit na vrcholu svých sil a budete si připadat dokonce sexy, ale na druhé straně tento týden „nabízí“ i méně lákavé příznaky.

  • Zvýšená chuť na sex. S přívalem energie v tomto období velmi úzce souvisí i zvýšený sexuální apetit. Pokud je to i váš případ, nemáte se čeho bát. Riziko, že ublížíte miminku, je opravdu velmi mizivé.
  • Krvácení z nosu. Od chuti na sex se dostáváme k nepříjemným příznakům a krvácení z nosu je jedním z nich. Souvisí se zvýšeným objemem krve, který je v těhotenství naprosto přirozený a zároveň s citlivějšími nosnými přepážkami.
  • Pálení žáhy, plynatost a trávicí potíže. Jak už jistě víte, tyto potíže jsou spojeny s těhotenskými hormony, ale můžete s nimi zabojovat. V první řadě si všímejte, co jíte a odpozorujte, které potraviny vám nedělají dobře.
  • Citlivé dásně. Těhotenství ovlivňuje i ústní dutinu a nejvíce trpí právě dásně, které jsou citlivé a mohou otékat. Věnujte proto zubní hygieně dostatečnou pozornost, pravidelně si myjte zuby, masírujte dásně a navštěvujte svého zubaře.
  • Dušnost. Lapáte stále častěji po dechu, a to i tehdy, když to vůbec nečekáte? Vysvětlení dušnosti v těhotenství je velmi jednoduché – plíce mají kvůli rostoucímu miminku méně místa a někdy se nemohou rozšířit dostatečně na to, abyste se pořádně a zhluboka nadechla.Tehotenstvo patnastny tyzden blog

Těhotenské bříško během patnáctého týdne

V tomto stádiu těhotenství se ve vašem těle odehrávají obrovské změny. Zatímco během prvního trimestru děloha stále perfektně zapadala do pánevní oblasti, ve druhém trimestru se v důsledku rychlého růstu miminka posouvá výše, roztahuje se a vytváří prostor pro děťátko. To, jak rychle tyto změny probíhají, se odráží i na viditelnosti vašeho těhotenského bříška. Prvorodičky mají na začátku druhého trimestru zpravidla malé bříško, které ještě není očividně těhotenské, resp. ho nemusí být vidět vůbec. Ženy, které již mají za sebou minimálně jeden porod, mají obvykle dělohu zvětšenou, takže těhotenské bříško se začne ukazovat dříve, a to možná právě v tomto týdnu.

Miminko v 15. týdnu dokáže hýbat rukama a nohama, a přestože jeho pohyby zatím necítíte, můžete si být jistá, že čas od času si vystrojí pořádnou párty. Zdokonaluje se i dýchání miminka, dokonce začíná polykat a může se objevit i první škytavka. Jeho oči jsou stále zavřené, ale děťátko už reaguje na světlo a brzy bude slyšet i tlukot vašeho srdce.

Co vás v 15. týdnu čeká?

Podobně jako v předchozím týdnu, ani v tomto vás nečeká speciální návštěva lékaře spojená s ultrazvukem. Mnohé budoucí maminky však právě v patnáctém týdnu zvažují vyšetření zvané amniocentéza, tedy odběr plodové vody, který dokáže odhalit genetické poruchy a chromozomální abnormality. Je to však invazivní vyšetření, během kterého lékař do amniotického vaku zavede jehlu a odebere vzorek. Předtím, než se rozhodnete podstoupit toto vyšetření, poraďte se se svým lékařem. Možná vás ujistí o tom, že dřívější výsledky nestojí za riziko spojené s odběrem plodové vody a zbytečný stres a vy si raději počkáte na velký ultrazvuk ve 20. týdnu.