Těhotenství týden po týdnu: 8. týden

  Kategorie: Těhotenství,
3 min.
03. čen'19

Vítejte v osmém týdnu těhotenství, což znamená, že druhý měsíc této devítiměsíční pouti je brzy minulostí! Čeká vás významný krok – velké vyšetření u lékaře, které možná bude spojeno s prvním ultrazvukem. Čtěte dál a dozvíte se vše o osmém týdnu těhotenství, do kterého právě vstupujete.

Vaše celé tělo již několik týdnů usilovně pracuje na tom, aby vynosilo zdravé miminko. To má v osmém týdnu těhotenství délku přibližně 16 mm a váží asi 1200 mg. Je velké asi jako chutná, šťavnatá malina a 10 % z jeho celkové hmotnosti momentálně tvoří játra. Neroste však pouze miminko, zvětšuje se i vaše děloha, čímž vytváří prostor pro děťátko. Toto zvětšování můžete pociťovat jako menstruační křeče nebo kontrakce.

Tehotenstvo osmy mesiac malina

Toužila jste někdy v životě po superschopnosti? Je velmi pravděpodobné, že každým dnem je získáte. Čich se totiž v této fázi těhotenství neuvěřitelně zlepšuje a vy budete cítit opravdu všechno, zejména však to, co smrdí. S touto superschopnosti ale přichází i jedna méně příjemná – váš žaludek bude jako na houpačce. Dobře známé příznaky, mezi které patří nevolnost, citlivá prsa, špinění, křeče či únava, se rozšíří o další.

Během osmého týdne vás může potrápit zácpa, se kterou během těhotenství bojuje až 50 % žen. Zkuste pít hodně vody, do jídelníčku zahrňte ovoce a zeleninu bohatou na vlákninu a volný čas prožijte procházením se.

Miminko některým budoucím maminkám nedá odpočinout ani v noci. Trápí vás zvláštní sny, které jsou velmi živé? Tato skutečnost nemusí být způsobena úplňkem, ale právě těhotenstvím. Není jisté, proč se během těhotenství ženám zdají podivné sny častěji, ale zřejmě to bude mít co dočinění s obrovskými změnami, které se dějí velmi rychle.

Tehotenstvo ultrazvuk rodicia

Těhotenské bříško během osmého týdne

Oproti předchozímu týdnu nastaly ve vašem bříšku velké změny, které se již mohou projevit i navenek! Vykukující bříško už nemusí být pouze průvodním znakem nadýmání. V osmém týdnu se relativně rychle zvětšuje děloha, která se dá velikostí přirovnat ke grapefruitu. Právě to může způsobit zvětšené bříško, ale i zde platí pravidlo, že u některých budoucích maminek se změny, které nastávají uvnitř, navenek projevují až později.

Velikost bříška v tomto stádiu těhotenství záleží samozřejmě i na tom, kolik přiberete. Obecně by měly těhotné ženy v prvním trimestru přibrat 1–2 kg. Mějte ale na mysli, že přibírání v těhotenství je velmi individuální a mnohé maminky kvůli ranní nevolnosti namísto přibírání dokonce zhubnou.

A co ten dlouho očekávaný ultrazvuk? I na ten během osmého týdne zřejmě přijde řada. Na ultrazvuku v této fázi březosti uvidíte ručičky a nožičky miminka, a pokud budete mít štěstí, mrňousek vám možná ukáže i prstíky, které se pomalu formují. Kromě toho se vyvíjejí i chuťové buňky děťátka. Návštěva gynekologa se nyní neobejde bez odběru krve a moči – lékař bude pravidelně sledovat hladinu glukózy a proteinů, aby vyloučil těhotenskou cukrovku a preeklampsii.

Mnohé budoucí maminy si až po návštěvě lékaře uvědomí, že v sobě opravdu nosí malý zázrak zvaný miminko. Odteď vám to budou připomínat nejen pravidelné prohlídky, ale i těhotenská knížka, kterou budete až do porodu nosit všude s sebou.